Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Január sa s nami rozlúči oblačným počasím a teplotami do 4 °C

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: V januári mráz – teší nás, v januári voda – to je večná škoda. Meniny má Emil. Prevažne oblačno, miestami hmla. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Január sa s nami rozlúči oblačným počasím a teplotami do 4 °C
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –3 až –6 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –4 až –9 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty –4 až –8 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Emil

Mužské meno Emil má latinský pôvod a v preklade znamená „horlivý“, „pracovitý“. Nositeľov tohto menej zaužívaného mena oslovujeme Emil, Emilko.

Emilovia, ktorí oslavujú meniny 31. januára, sú introverti. Miestami unikajú zraňujúcej skutočnosti do svojho podvedomia. Majú výraznú fantáziu. Nie sú obzvlášť nadšení štúdiom.

V dospelosti sa realizujú prevažne ako herci alebo manažéri. Od života očakávajú niekedy nemožné a majú kolísavú vôľu. Emilkovia sú večné deti, ktoré treba sformovať a dodať im potrebnú rovnováhu aj sebadôveru. Vedia vyvinúť úsilie, ale sa aj tváriť ako mŕtvi, ako orgován, ich rastlinný totem, keď očakáva jar. Pokiaľ ide o ich zdravie, majú citlivejší žalúdok.

Emilov ovplyvňujú planéty Mars a Pluto. Ich šťastné farby sú modrá a ružová. Ochranné rastliny bazalka a puškvorec, ochranné kamene rubín a diamant.

Stalo sa doma

1868 – Celkovo 21 slovenských obcí Spišskej stolice adresovalo uhorskému snemu petíciu s národnostnými požiadavkami: zákonom garantovaná národná rovnoprávnosť, princíp zaokrúhľovania žúp podľa národnostného zloženia obyvateľstva a zavedenie slovenčiny na úrady a súdy.

1875 – Uhorská vláda zatvorila patronátne slovenské evanjelické gymnázium v Martine, ktoré bolo založené v roku 1867.

1984 – Chirurg Pavel Firt uskutočnil v pražskom Inštitúte klinickej a experimentálnej medicíny prvú úspešnú transplantáciu srdca v Československej socialistickej republike (ČSSR), pričom príjemcom bol Josef Divina, ktorý žil s druhým srdcom 13 rokov a zomrel v roku 1997 na zlyhanie obličiek v dôsledku dlhodobého farmakoterape­utického zaťaženia organizmu.

1993 – Začala sa zbierka Matice slovenskej na národný poklad Slovenskej republiky (SR). Jej cieľom malo byť posilnenie spolupatričnosti Slovákov doma i vo svete, takisto vytvorenie zlatých, korunových i devízových rezerv v Národnej banke Slovenska (NBS). Väčšiu časť finančnej zbierky uložili do Podielového družstva Slovenské investície. To sa po troch rokoch ocitlo v konkurze, skrachovalo a financie sa zdefraudovali.

2003 – O 23.00 hod. sa začal ohlásený a časovo neobmedzený štrajk železničiarov, ktorý naberal na čoraz väčšej časovej dĺžke a stal sa hrozbou pre hospodárstvo celej Slovenskej republike (SR). Vlaky začali na sieti Železníc Slovenskej republiky (ŽSR) znovu premávať 4.2.2003.

2015 – Tenistka Tereza Mihalíková sa stala víťazkou juniorskej dvojhry na grandslamovom turnaji Australian Open. Vo finále si poradila so štrnástou nasadenou Britkou Katie Swanovou hladko v dvoch setoch 6:1, 6:4 a dosiahla životný úspech.

2017 – Na začiatku 12. schôdze Národnej rady Slovenskej republiky (NR SR) vykázali z rokovacej sály poslancov NR SR za Kotleba-Ľudová strana Naše Slovensko (ĽSNS). Došlo tak k prvému uplatneniu tohto opatrenia, ktoré priniesla novela Rokovacieho poriadku NR SR. Kotlebovci ju mali porušiť tým, že na sakách mali odznaky propagujúce ich politickú stranu.

2018 – Pamiatkový úrad vyhlásil budovu Slovenského rozhlasu v Bratislave za národnú kultúrnu pamiatku. Budova je verejnosti známa ako „obrátená pyramída“.

Stalo sa vo svete

1709 – Britského stroskotanca Alexandra Selkirka, ktorého životný osud neskôr inšpiroval Daniela Defoea napísať román Robinson Crusoe, zachránili na jednom z tichomorských ostrovov.

1915 – Prvá svetová vojna: Nemci v bitke pri Belimowe použili plynové granáty.

1943 – Druhá svetová vojna: Južné krídlo 6. nemeckej armády na čele s poľným maršalom Friedrichom Paulusom kapitulovalo v bitke pri Stalingrade (Zväz sovietskych socialistických republík – ZSSR).

1945 – Americký vojak Eddie Slovik bol prvým a doposiaľ jediným príslušníkom armády USA, ktorého od občianskej vojny popravili za dezerciu.

1949 – V USA sa začal prostredníctvom stanice NBC z Chicaga po prvýkrát denne vysielať televízny seriál These are my children (Toto sú moje deti).

1950 – Demokrat, 33. prezident USA (1945–1953) Harry Truman oznámil rozhodnutie vyrobiť vodíkovú bombu.

1957 – Dokončili výstavbu transiránskeho ropovodu z Abadánu do Teheránu.

1958 – V USA na floridskom myse Canaveral vypustili prvú americkú umelú družicu Explorer 1.

1966 – Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) vypustil automatickú medziplanetárnu stanicu Luna 9, ktorá ako prvá mäkko pristála na Mesiaci a urobila snímky jeho povrchu.

1968 – Naurský prezident Hammer DeRoburt vyhlásil nezávislosť od Austrálie.

1971 – USA vypustili vesmírnu loď Apollo 14 s trojčlennou posádkou (Shepard, Roosa a Itchell), ktorá uskutočnila tretie pristátie na Mesiaci.

1990 – V Moskve otvorili prvú reštauráciu McDonald's.

1994 – Druhá najväčšia operná scéna Európy, barcelonská opera Gran Teatre del Liceu v Španielsku takmer podľahla požiaru. Zrekonštruovanú budovu Gran Teatre del Liceu s 2300 sedadlami na šiestich poschodiach otvorili 7. októbra 1999.

Skladba dňa

1981 – Justin Timberlake (rodený Justin Randall Timberlake), Memphis, Tennessee, USA, člen skupiny 'N Sync. Táto chlapčenská vokálna formácia vznikla v roku 1995 v meste Orlando na Floride. Názov skupiny vytvorili z posledných písmen ich krstných mien. Úspešný bol už ich prvý album s názvom 'N Sync, ktorý vydali v marci 1998. V rebríčku sa dostal na druhé miesto a predaj platní prevýšil počet dvanásť miliónov výliskov. Ich prvým hitom bola skladba I Want You Back z tohto albumu. V marci 2000 vydali druhý album No Strings Attached, komerčne veľmi úspešný s predajom viac ako 15 miliónov nosičov. V júli 2001 vydali aj tretí s názvom Celebrity. Oba sa dostali na prvé miesto rebríčka. Rozišli sa v roku 2002. V októbri 2005 vyšla ich kompilácia Greatest Hits. V januári 2010 vyšla ďalšia kompilácia s názvom The Collection. Na sólovej dráhe vydal Justin päť albumov, prvým bol Justified v novembri 2002, najnovším je Man of the Woods z februára 2018. V americkej singlovej TOP 40 mal sedemnásť piesní, v anglickej o tri menej.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM