Správy

RANNÁ ŠTVORKA: Jar či leto? Teploty sa priblížia tridsiatke, hrozia aj búrky

Pranostika na dnes hovorí, že májová tráva moc úžitku dáva. Smelo do prírody! Meniny majú Zinky, pripomíname si aj narodenie nášho prvého kozmonauta a kráľovskú návštevu.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Jar či leto? Teploty sa priblížia tridsiatke, hrozia aj búrky
Zdroj: TASR

Po pomerne chladných a najmä daždivých dňoch prichádza víkend, ktorý sa teplotami bude skôr podobať na skoré leto.

Západ: Malá, popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo aj búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 26 °C. Bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Stred: Podobné počasie ako na západe bude smerom na východ. Na strednom Slovensku bude malá, popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť a ojedinele prehánky alebo aj búrky. Najvyššia denná teplota 21 až 25 °C. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 11 °C. Bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Východ: Aj na východe sa pripravte na malú, popoludní miestami prechodne zväčšená oblačnosť. Miestami sa vyskytnú prehánky alebo aj búrky. Najvyššia denná teplota 21 až 25 °C, bezvetrie alebo slabý premenlivý vietor, pri búrkach prechodne zosilnie.

Blahoželáme Zinám

Ženské meno Zina má grécky pôvod a jeho význam je „dobrá“, „priateľská“. Tieto ženy sú najmä ľudské a prosociálne. Ak sa stretnete so Zinami, rozhodne sa s nimi nikdy nebudete nudiť. Majú sklon k ľahkomyseľnosti, čo im môže spôsobiť isté problémy.

Ziny zvládajú štúdium s prehľadom. Priťahujú ich povolania, v ktorých sa možno presadiť a skrýva sa v nich aj isté riziko. Cítia sa dobre v oblasti obchodu, alebo napríklad vo svete reklamy.

Stalo sa doma

V roku 1964 sa v Brezne narodil prvý slovenský kozmonaut Ivan Bella. V auguste 1998 ho vybrali za člena hlavnej rusko-francúzsko slovenskej posádky 27. expedície na vesmírnu stanicu Mir. Z kozmodrómu Bajkonur v Kazachstane 20.2.1999 vypustili kozmickú loď Sojuz TM-29 na palube aj s Bellom, ktorý úspešne pristál na pevnine 28.2.1999 po osemdňovom pobyte vo vesmíre.

1920 – Slovenské národné divadlo (SND) v Bratislave uviedlo prvé slovenské predstavenie. Boli to jednoaktovky Jozefa Gregora Tajovského Hriech a V službe.

Na historicky prvú návštevu Slovenska zavítala vtedajšia holandská kráľovná Beatrix v roku 2007. Abdikovala 30. apríla 2013 v prospech svojho syna Viliama Alexandra.

Stalo sa vo svete

1904 – V Paríži (Francúzsko) založilo sedem futbalových družstiev organizáciu Fédération Internationale de Football Association (FIFA) na čele s prezidentom Francúzom Robertom Guerinom. Súčasným prezidentom FIFA je Gianni Infantino.

2003 – Čínska televízia pri príležitosti blížiaceho sa 50. výročia prvého výstupu na Mount Everest odvysielala prvé živé televízne zábery z najvyššieho vrchu sveta.

Nestarnúca Cher

Povedali by ste, že americká speváčka a herečka Cher včera oslávila 70 rokov?! Na svet prišla v roku 1946 ako Cherilyn Sarkisian La Pierre. V roku 1963 prišla do Los Angeles, kde začínala ako štúdiová vokalistka. Tu sa zoznámila so Sonnym Bonom.

Spolu vytvorili spevácku aj manželskú dvojicu. V júli 1965 mali v hitparáde prvú úspešnú skladbu I Got You Babe, ktorá sa dostala až na prvé miesto. Mesiac nato, v auguste mala Cher v hitparáde aj prvú sólovú skladbu All I Really Want To Do.

Cher
1
Galéria
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM