Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Koncom týždňa hrozia búrky, meniny má Blanka a Bianka

K dnešnému dňu sa hodí pranostika: "Keď hrmí v júni, žito bude mať hrubé zrno".Meniny má Blanka a Bianka. Premenlivá oblačnosť, prehánky alebo búrky. Teploty 20 až 25 stupňov.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Koncom týždňa hrozia búrky, meniny má Blanka a Bianka
Zdroj: TASR/Henrich Mišovič

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok, najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Blanka a Bianka

Blanka i Bianka, ktoré na Slovensku oslavujú meniny 16. júna, sú vraj najšarmantnejšími čarodejnicami. Obe mená sú na Slovensku menej časté a majú spoločné korene vzniku. Rozdielna je len oblasť, z ktorej do nášho kalendára prenikli. Blanka k nám prišla z ohnivého Španielska a značí „bielu farbu“, ktorá je symbolom čistoty. Bianka je pôvodom „Talianka“ a významovo je blízkou príbuznou Blanky.

Najsilnejšou zbraňou a zároveň slabosťou týchto žien je ich citlivosť. Reagujú veľmi emotívne a temperamentne. Ženskosť v nich zaznamenávame v každom ich kroku a čine. Sú okúzľujúce a zmyselné. Blanky, Bianky sú typickými introvertkami, ktoré snívajú o prepychu, obdive krásnych mužov a rešpekte svojho okolia. Majú rady svoje pohodlie, ale to im nebráni vášnivo milovať cestovanie a poznávať nové krajiny.

Blanky, Bianky sú po zdravotnej stránke dosť krehké. Obľúbené farby týchto žien sú zelená a bledomodrá. Ochranné rastliny levanduľa a rasca, ochranné kamene achát a sardónyx.

Stalo sa doma

1647 – Ferdinand IV. bol v Bratislave korunovaný za uhorského kráľa.

1707 – Uhorský povstalecký snem v Onóde zosadil Habsburgovcov z uhorského trónu.

1919 – V Prešove na námestí vyhlásili Slovenskú republiku rád. Podľa vzoru sovietskeho Ruska ju vyhlásila maďarská Červená armáda, ktorá obsadila mesto. Na čele republiky stál Revolučný výkonný výbor, neskôr vystriedaný Revolučnou radou s predsedom Antonínom Janouškom. Slovenská republika rád zanikla po odsune maďarských vojsk.

1944 – Americké letectvo bombardovaním zničilo 80 percent závodu Apollo v Bratislave, pričom zahynulo 176 obyvateľov.

1972 – Transplantačný tím Urologickej kliniky Lekárskej fakulty UK v Bratislave uskutočnil v nemocnici s poliklinikou akademika Ladislava Dérera na Kramároch prvú transplantáciu obličky na Slovensku.

2011 – Slovenský hokejista Zdeno Chára sa stal s tímom Boston Bruins víťazom Stanleyho pohára. Boston triumfoval vo finálovej sérii zámorskej NHL nad Vancouverom Canucks 4:3 na zápasy. Chára sa stal vôbec prvý Slovákom a iba druhým Európanom v histórii, ktorý zdvihol nad hlavu slávnu trofej v úlohe kapitána.

2012 – Mestský policajt v Hurbanove zastrelil troch ľudí a ďalších dvoch zranil. Dráma sa začala, keď sa policajt súkromným autom doviezol pred obytný dom. Vystúpil z auta a začal strieľať krátkou ručnou zbraňou, ktorú mal v nelegálnej držbe. Muž sa po niekoľkých hodinách vyjednávania vzdal a odovzdal svoju zbraň policajtom. V čase svojho vyčíňania bol policajt mimo služby. Milana Juhásza súd odsúdil na deväť rokov vo väzení s maximálnym stupňom stráženia. Zároveň mu uložil ochranné ústavné psychiatrické liečenie a ochranný dohľad na tri roky.

Stalo sa vo svete

1426 – V bitke pri Ústí nad Labem porazili husiti pod vedením Prokopa Holého križiacke vojská.

1746 – Spojené rakúske a sardínske oddiely porazili španielske a francúzske jednotky pri talianskom meste Piacenza a vtrhli do Janova.

1779 – Španielsko vyhlásilo vojnu Británii a začalo sa obliehanie Gibraltáru.

1815 – Vojská francúzskeho cisára Napoleona I. porazili armádu Pruska v bitke pri Ligny.

1958 – Popravili za vlastizradu popredných predstaviteľov maďarského protikomunistického októbrového povstania z roku 1956: Imre Nagya (nar.7.6.1896), generála Pála Malétera (nar.4.9.1917), Miklósa Gimesa (nar.1917) a Józsefa Szilágyiho (nar.1917). Rehabilitovali ich v roku 1989.

1963 – Ruská kozmonautka Valentina Vladimirovna Tereškovová ako prvá žena vzlietla do vesmíru na kozmickej lodi Vostok 6.

2008 – Európska únia (EÚ) na zasadnutí ministrov zahraničných vecí v Luxemburgu podpísala s Bosnou a Hercegovinou (BaH) Stabilizačnú a asociačnú dohodu (SAA), ktorá otvorila cestu k ďalšiemu zbližovaniu krajiny s úniou.

2008 – Phyllis Lyonová a Del Martinová uzavreli v americkom San Francisku manželstvo, čím sa stali prvým zosobášeným párom rovnakého pohlavia v Kalifornii, keď zväzky gayov a lesbičiek umožnil predchádzajúcim rozhodnutím kalifornský súd.

Skladba dňa

1990 – narodil sa John Newman, anglický spevák a hudobník.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM