Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Koniec týždňa prinesie teploty do 22 °C, meniny má Dušan

Dnešná pranostika vraví: "Májová kvapka za dukát stojí". Meniny má Dušan. Prevažne polooblačno a na severe ojedinele prehánky alebo búrky. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Koniec týždňa prinesie teploty do 22 °C, meniny má Dušan
Zdroj: TASR

Západ: Prevažne polooblačno a na severe ojedinele prehánky alebo búrky. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Dušan

Mužské meno Dušan má slovanský pôvod a význam mena je „ten, kto má dušu“. Dušanovia, ktorí oslavujú meniny 26. mája, sú ovplyvniteľní a subjektívni. Na všetko nazerajú svojským spôsobom. Sú to muži, ktorí vedia vziať kormidlo do rúk a dokážu sa vyhnúť nebezpečným útesom.

V citovom živote sú to nežní tyrani, ktorí vás jemne obalia svojou precitlivenosťou a načisto ochromia. Dušanovia majú zdravie uspokojivé, ale rýchlo sa unavia. Sú to labužníci, a keďže si radi dobre zajedia, čoskoro u nich možno spozorovať kilá navyše, ak nebudú cvičiť. Stravou by si mali dopĺňať najmä vitamíny C, E a vápnik.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ich šťastné farby sú čierna a tmavomodrá. Ochranné rastliny medovka, baza, divozel, ochranné kamene achát a perla.

Podľa Historického aj Hudobného kalendára sa 26. mája v roku 1942 v Žiline narodil populárny spevák DUŠAN GRÚŇ.

Stalo sa doma

1929 – Narodil sa v Martine architekt VLADIMÍR DEDEČEK, projektant bratislavských vysokoškolských budov a areálov, budovy Slovenskej národnej Galérie (SNG) a Štátneho archívu v Bratislave.

1942 – Narodil sa v Žiline spevák DUŠAN GRÚŇ, ktorý patrí ku generácii spevákov populárnych v 60. a 70. rokoch minulého storočia.

1992 – Zomrel v Banskej Bystrici básnik MIKULÁŠ KOVÁČ, bývalý dramaturg Krajského bábkového divadla v Banskej Bystrici. Debutoval zbierkou Zem pod nohami. Nasledovali zbierky: Obrana stavebnice, Rozmery, Návraty či O modrej labuti. Po dlhšej odmlke sa knižne prezentoval napríklad zbierkami: Písané do snehu, Zemnica, Rodinná pošta, alebo Pod slnkom. Narodil sa 18.5.1934.

2008 – Zomrel v Bratislave novinár, publicista, bývalý politický väzeň, podpredseda Svetového združenia bývalých československých politických väzňov a predseda Sekcie násilne odvlečených, signatár Charty 77 MARIÁN DUDINSKÝ. Narodil sa 13.3.1949.

2010 – NR SR schválila novelu zákona o štátnom občianstve SR, ktorá priniesla so sebou automatickú stratu slovenského občianstva, ak občan SR dobrovoľne požiada o občianstvo iného štátu. Novela bola reakciou na zákon o dvojakom občianstve, ktorý v rovnaký deň prijalo Národné zhromaždenie Maďarskej republiky. Ten vstúpil do platnosti 20. augusta 2010, v deň maďarského štátneho sviatku sv. Štefana.

Stalo sa vo svete

1805 – Napoleon Bonaparte bol v milánskej Katedrále korunovaný za talianskeho kráľa.

1896 – Konala sa korunovácia Mikuláša II., posledného ruského cára.

1923 – Na dráhe v Le Mans vo Francúzsku sa prvý raz uskutočnili 24-hodinové automobilové preteky.

1997 – Austrálsky premiér John Howard sa na konferencii O zmierení s domorodým obyvateľstvom ospravedlnil desaťtisícom austrálskych domorodcov za to, že boli v detstve násilne odlúčení od svojich rodičov v rámci asimilačnej politiky austrálskej vlády.

2007 – Najstarší, na komerčné účely vyrobený fotoaparát Daguerrotype od francúzskej firmy Susse Fréres, vydražili vo viedenskej galérii WestLicht za 588.613 eur, čím sa z neho stal najdrahší fotoaparát na svete.

2010 – Maďarský parlament schválil novelu zákona o maďarskom občianstve, týkajúceho sa zjednodušeného udeľovania dvojakého občianstva zahraničným Maďarom. Zákon vyvolal nevôľu vlády Slovenskej republiky.

2011 – V Srbsku zatkli niekdajšieho veliteľa bosnianskosrbskej armády Ratka Mladiča, obžalovaného z genocídy a zo zločinov proti ľudskosti.

2012 – Vyšetrujúci sudca Piero Antonio Bonnet začal aj formálne s vyšetrovaním pápežovho komorníka Paola Gabrieleho, ktorého zadržali v súvislosti s vyšetrovaním úniku tajných dokumentov Svätej stolice. Vatikánsky súdny tribunál ho 6.10.2012 odsúdil na jeden a pol roka väzenia, trest si odpykal v domácom väzení vo svojom vatikánskom byte.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM