Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Lucia prinesie dážď i sneženie, teploty na úrovni -1 až 4 stupne

Pranostika na dnes znie: "Keď prší na Luciu, bude celú zimu." Meniny oslavuje Lucia. Zamračené, miestami sneženie, na východe aj dážď. Teploty -1 až 4 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Lucia prinesie dážď i sneženie, teploty na úrovni -1 až 4 stupne
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 1 až –2 a najvyššie denné 1 až 4 stupne C.

Stred: prevažne zamračené, sneženie. Najnižšie ranné teploty 0 až –5 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Východ: prevažne zamračené, sneženie. Najnižšie ranné teploty 0 až –4 a najvyššie denné –1 až 3 stupne C.

Meniny má Lucia

Ženské krstné meno Lucia má latinský pôvod a znamená „svetlá, žiariaca“. Na Slovensku patrí toto meno k bežne zaužívaným a jeho nositeľky oslovujeme Lucka, Luci, Lucinka.

Lucie, ktoré oslavujú meniny 13. decembra, naozaj celý život „žiaria“ a nikdy nestrácajú z tváre sympatický úsmev. Boli by veľmi nešťastné, keby premárnili príležitosť pomôcť. Sú málo ovplyvniteľné, čestné a majú v sebe akúsi pokoru.

Lucie intelektuálne dozrievajú dosť skoro. Sú veľmi šarmantné a lákajú ich večierky. Ich citový život je neraz komplikovaný. Lucie majú silný zmysel pre zodpovednosť a svoje budúce povolanie pokladajú za celoživotné učenie, preto si rady vyberajú profesiu, ktorá je náročnejšia.

Stalo sa doma

1422 – Uhorský šľachtic poľského pôvodu Stibor zo Stiboríc mladší vydal v Skalici dlžobný úpis na 600 zlatých. Listina je napísaná v českom jazyku. Je to najstaršia česká listina z územia Slovenska. Dovtedy sa listiny písali po latinsky, alebo po nemecky.

1762 – Panovníčka Mária Terézia vydala rozhodnutie o zriadení Baníckej akadémie v Banskej Štiavnici.

1992 – Začalo sa z Prešova vysielanie Slovenského rozhlasu pre Rómov.

1998 – Na plaveckých majstrovstvách Európy (ME) v Scheffielde získala tri zlaté a jednu striebornú medailu plavkyňa Martina Moravcová.

2002 – Európska únia (EÚ) v Kodani slávnostne ukončila prístupové rokovania s desiatimi kandidátskymi krajinami (Cyprus, Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Slovinsko) vrátane Slovenskej republiky (SR), ktoré sa jej členmi stali 1. mája 2004.

Stalo sa vo svete

1916 – Pri dovtedy najrozsiahlejších lavínach v histórii talianskych Dolomitov zahynulo v priebehu 24 hodín približne 10.000 rakúsko-uhorských a talianskych vojakov.

1937 – Po páde čínskeho mesta Nan-ťing začalo niekoľko týždňov trvajúce vyčíňanie japonských vojakov, ktoré si vyžiadalo okolo 300 000 obetí.

1981 – Na podnet Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) bol v Poľsku vyhlásený výnimočný stav. Predstavitelia ZSSR mali totiž obavy zo silnejúceho tlaku hnutia Solidarita a preto moc v Poľsku prevzala do svojich rúk armáda.

1982 – Zemetrasenie v Jemene zabilo 3000 ľudí.

1991 – Podpisom zmluvy o neútočení a vzájomnom rešpektovaní oboch politických systémov medzi južnou Kórejskou republikou a severnou Kórejskou ľudovodemokratickou republikou (KĽDR) sa skončila studená vojna na Kórejskom polostrove.

2002 – Európska únia (EÚ) v Kodani slávnostne ukončila prístupové rokovania s desiatimi kandidátskymi krajinami (Cyprus, Česko, Estónsko, Litva, Lotyšsko, Maďarsko, Malta, Poľsko, Slovinsko) vrátane Slovenskej republiky (SR), ktoré sa členmi EÚ stali 1. mája 2004.

  • Pápež Ján Pavol II. vo Vatikáne prijal rezignáciu bostonského kardinála Bernarda Lawa, ktorý rezignoval kvôli sexuálnym škandálom kňazov v jeho arcidiecéze.

2003 – Americké vojenské sily chytili bývalého irackého prezidenta Saddáma Husajna v malom podzemnom úkryte blízko jeho rodného mesta Tikrít.

2006 – Sultána Mizana Zainala Abidina korunovali za 13. malajzijského kráľa. Stal sa druhým najmladším monarchom vládnucim v krajine.

2007 – V Lisabone sa stretli premiéri a prezidenti členských krajín Európskej únie (EÚ), aby slávnostne podpísali novú tzv. Lisabonskú zmluvu.

2009 – Vtedajšieho talianskeho premiéra Silvia Berlusconiho previezli do nemocnice so zakrvavenou tvárou po tom, čo ho jeden muž na politickom mítingu udrel do tváre malým modelom milánskej katedrály. Útok sa odohral vo chvíli, keď Berlusconi dával autogramy v blízkosti svojho auta. Podľa informácií polície mal útočník dlhodobé psychické problémy.

2012 – Jamajský šprintér Usain Bolt a americká tenistka Serena Williamsová sa podľa francúzskeho denníka L'Equipe stali najlepšími svetovými športovcami roka 2012. Bolt získal na olympiáde v Londýne tri zlaté medaily v behu na 100 m, 200 m a štafete na 4×100 m. Ženská laureátka Serena Williamsová ukončila rok na treťom mieste rebríčka WTA po tom, ako vyhrala grandslamové turnaje vo Wimbledone a US Open a získala zlaté medaily v dvojhre aj štvorhre na OH v Londýne.

  • Rozprávku o lojovej sviečke, ktorá je zrejme prvým literárnym pokusom dánskeho rozprávkara Hansa Christiana Andersena, našli v oblastnom archíve v Odense, kde sa autor narodil. Nálezcom bol miestny historik Esben Brage.

Skladba dňa

1989 – Narodila sa Taylor Swift (rodená Taylor Alison Swift), Reading, Pennsylvania, USA, speváčka, skladateľka a hudobníčka. Na scéne je od roku 2006, v októbri vydala debutový album Taylor Swift, s ktorým sa dostala na piate miesto. Veľký úspech jej priniesli ďalšie tri albumy, ktoré sa vždy dostali až na prvé miesto, Fearless z novembra 2008, Speak Now z októbra 2010, aj Red z októbra 2012.

Na prvé miesto hitparády sa dostal aj jej v poradí piaty album 1989, ktorý vydala v októbri 2014, šiesty s názvom Reputation z novembra 2017. V auguste 2019 vydala siedmy album Lover, ten bol prvý doma, v Anglicku aj Austrálii. V singlovej TOP 40 mala 43 piesní, štyri z nich na prvom mieste. Predaj platní dosiahol 50 miliónov kópií, na svojom konte má desať cien Grammy.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM