Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Martin na bielom koni nepríde, teploty do 12 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Ak príde Martin na bielom koni, metelica metelicu honí." Meniny oslavuje Martin a Maroš. Slnečno, miestami hmla. Teploty 7 až 12 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Martin na bielom koni nepríde, teploty do 12 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 5 až 2 a najvyššie denné teploty 9 až 12 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 4 až –1 a najvyššie denné teploty 7 až 11 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 4 až 0 a najvyššie denné teploty 7 až 11 stupňov C.

Meniny má Martin a Maroš

Mužské meno Martin má latinský pôvod a v preklade znamená „zasvätený bohu Martovi“ (rímske božstvo vojny). Meno Martin patrí k najobľúbenejším na Slovensku a jeho nositeľov oslovujeme Maťo, Maťko, Martinko.

Martinovia aj Marošovia sú nepokojné bytosti. Vždy sú napätí, bojazliví, pripravení kedykoľvek ujsť zo začatého boja. Títo introverti sú však veľmi zvedaví, niekedy až priveľmi, preto sa môžu ľahko dostať do chúlostivých situácií.

Nositeľov týchto mien veľmi lákajú povolania, v ktorých sa spája intelektuálna a manuálna činnosť.

V citovom živote sa prejavujú ako nezávislí. Neradi sa maznajú, bozkávajú a objímajú. Ak sa ocitnete na priateľských návštevách u Martina, nikdy neviete, či sa vašej návšteve potešia, alebo by sa radšej zatvorili do tajnej komnaty.

Martinovia a Marošovia oplývajú aj čulou intuíciou, raz-dva sú v strehu. Mávajú aj dar predvídavosti.

Stalo sa doma

1604 – Vodca protihabsburského povstania Štefan Bočkaj slávnostne vtiahol do Košíc.

1605 – Veľkovezír Lalla Mehmet (Lala Mohamed) v Pešti vymenoval Štefana Bočkaja za uhorského kráľa a odovzdal mu aj kráľovskú korunu. Bočkaj však korunu prijal iba ako dar a titul kráľa neužíval.

1606 – Pri ústí rieky Žitavy uzavreli Osmanská ríša a Habsburgovci mierovú zmluvu (Žitavský mier).

1847 – Začalo sa v dnešnej Bratislave zasadanie posledného uhorského stavovského snemu, na ktorom sa zúčastnil aj Ľudovít Štúr.

1918 – Rakúsko-uhorský cisár Karol I. abdikoval, čím formálne zanikla rakúsko-uhorská monarchia.

1938 – Maďarské hortyovské vojská obsadili Košice.

2000 – Uskutočnilo sa referendum o predčasných parlamentných voľbách v Slovenskej republike SR. Pre nedostatočnú účasť (20,03 percenta) bolo neplatné.

Stalo sa vo svete

1830 – Vo Veľkej Británii vlak na trati Liverpool – Manchester viezol po prvý raz v histórii aj poštové zásielky.

1918 – Vo Francúzsku v železničnom vagóne pri Compiegne neďaleko Paríža podpísali dohodu medzi Nemeckom a predstaviteľmi Dohody (Británia, Francúzsko, Rusko, neskôr sa pripojilo Taliansko a USA), čím sa skončila prvá svetová vojna. Udalosť sa v Európe oslavuje ako Deň prímeria, v Kanade ako Deň pamiatky a v USA od roku 1954 ako Deň veteránov.

1918 – V Poľsku vyhlásili republiku. Udalosť si pripomínajú ako: štátny sviatok Poľskej republiky – Deň nezávislosti.

1925 – Americký fyzik Robert Millikan oznámil objavenie kozmického žiarenia.

1945 – Vo vtedajšej Juhoslávii sa konali parlamentné voľby, v ktorých zvíťazil komunistický Národný front na čele s Josipom Brozom Titom.

1952 – Americkí vynálezcovia John Mullin a Wayne Johnson predviedli prvý videorekordér. Vynález zaberal priestor väčšej chladničky a dokázal nahrať 15 minút čiernobieleho záznamu. Skutočne použiteľné videorekordéry sa objavili až v roku 1956.

1965 – Bývalá britská kolónia Rodézia (od roku 1980 Zimbabwe) vyhlásila nezávislosť od Spojeného kráľovstva.

1972 – USA odovzdali svoju najväčšiu vojenskú základňu v južnom Vietname Long Binh juhovietnamskej armáde, čo symbolizovalo ukončenie americkej vojenskej prítomnosti vo vietnamskom konflikte.

1975 – Angola vyhlásila nezávislosť od Portugalska.

2001 – Taiwan sa stal členom Svetovej obchodnej organizácie (World Trade Organization – WTO).

2008 – Akcie General Motors (GM) sa prepadli na najnižšiu úroveň od roku 1943.

2012 – Bývalého šéfa jordánskej tajnej služby Muhammada ad-Dahabího, kedysi jedného z najobávanejších činiteľov v krajine, odsúdili na 13 rokov väzenia za korupciu.

Skladba dňa

1973 – Narodil sa Jason White, Little Rock, Arkansas, USA, gitarista skupiny Green Day. Od roku 1999 bol členom koncertnej zostavy, od roku 2012 je riadnym členom skupiny. Táto americká formácia vznikla v závere roku 1987 v kalifornskom East Bay. V júli 1990 vydali debutový album 39/Smooth. Úspešný bol tretí štúdiový album Dookie, ktorý vyšiel vo februári 1994 a dostal sa na druhé miesto. Veľký úspech si získal ich siedmy album American Idiot, ktorý vyšiel v septembri 2004 a dostal sa na prvú pozíciu. Z neho sú hity Wake Me Up When September Ends a Boulevard Of Broken Dreams, za ktorý dostali cenu Grammy ako najlepšia nahrávka roka. V máji 2009 vydali ôsmy štúdiový album 21.st Century Breakdown.

Ten sa rovnako dostal na prvé miesto rebríčka v Spojených štátoch aj v Británii. V roku 2012 prišli s trojicou albumov – Uno! vyšiel v septembri, Due! v novembri a v decembri tretí Tré! V októbri 2016 vydali nový, v poradí dvanásty štúdiový album Revolution Radio. Na svojom konte majú aj štyri kompilačné a tri live albumy.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM