Eliška Šándorová Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na Deň matiek sa na nás usmeje aj počasie, čaká nás krásna nedeľa

Výnimočný deň pre všetky mamičky bude usmievavý aj čo sa počasia týka. Pranostika na dnešný deň hovorí: Keď sa v máji blýska, to si sedliak výska.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Deň matiek sa na nás usmeje aj počasie, čaká nás krásna nedeľa
Zdroj: TASR

Záver víkendu bude na väčšine územia prevažne polooblačný, ojedinele prehánky. Teploty 17 až 22 stupňov C. Na západnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné teploty 19 až 22 stupňov C.

Na strednom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné teploty 17 až 21 stupňov C. Na východnom Slovensku prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné teploty 17 až 21 stupňov C.

Oslavuje mlčanlivá Ingrida

Ženské meno Ingrida má škandinávsky pôvod a znamená „jazdkyňa chránená bohom Ingviom“. Ingridky, ktoré oslavujú meniny 8. mája, sú väčšinou mlčanlivé, zdôverujú sa ťažko. Už v dievčenskom veku majú problém uvoľniť sa a reagovať. Vedia si za každých okolností zachovať objektívnosť a „zabrať“ v práci.

V citovom živote sa prejavujú ako neprístupné. Uzatvárajú sa do ulity ako slimák a pochybujú o dôvere a láske, ktoré im ľudia prejavujú. Ich obľúbené farby sú oranžová a hnedozelená. Ochranné rastliny čakanka, fenikel, ochranné kamene jaspis a nefrit.

Pohľad do minulosti

Deň víťazstva nad fašizmom – Štátny sviatok Slovenskej republiky (SR). Je to deň pracovného pokoja v SR.

Deň matiek – po prvý raz sa oslavoval v 1908 v americkej Filadelfii, ale až v roku 1914 demokrat, 28. americký prezident Woodrow Wilson vyhlásil jeho oficiálnu oslavu na druhú májovú nedeľu. V bývalom Československu sa oslavoval od roku 1923 na podnet predsedníčky Československého Červeného kríža Alice Masarykovej. Po zmene (1948) režimu ho komunisti vytlačili a mal ho nahradiť Medzinárodný deň žien (MDŽ). Znova sa začal oslavovať od roku 1990.

1979 – Narodil sa v Liptovskom Mikuláši najúspešnejší slovenský vodný slalomár, olympijský víťaz z americkej Atlanty 1996 a z čínskeho Pekingu 2009, niekoľkonásobný majster sveta, športovec Slovenska 1996 a 1997 MICHAL MARTIKÁN.

Skladba oslávenca

Svoje narodeniny oslavuje aj Enrique Iglesias (rodený Enrique Miguel Iglesias Preysler), spevák, skladateľ a producent. Je tretím, najmladším synom speváka Julia Iglesiasa, jeho súrodenci sú sestra Chabeli a brat Julio jr. V roku 1978 sa presťahovali do Miami na Floride.

Prvé skladby nahral Enrique pre spoločnosť Fonovista, ktorá sa v Spojených štátoch špecializuje na latino produkciu. V roku 1995 nahral prvý album Enrique Iglesias, za ktorý dostal cenu Grammy za najlepší latino popový album. V novembri 1999 vydal prvý album v angličtine Enrique. Na svojom konte má desať vydaných štúdiových albumov, z nich štyri v španielskej reči. Ten najnovší Sex and Love vydal v marci 2014

Enrique Iglesias
1
Galéria
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM