Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na Huberta nás čakajú teploty do 20 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Na svätého Huberta ide teplo do čerta." Meniny oslavuje Hubert. V sobotu premenlivá oblačnosť. Teploty 15 až 20 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Huberta nás čakajú teploty do 20 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 17 až 20 stupňov C.

Stred: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Východ: premenlivá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 15 až 19 stupňov C.

Meniny má Hubert

Mužské meno Hubert má nemecký pôvod a v preklade znamená „duchaplný“. Ak sa stretneme s nositeľmi tohto nie veľmi častého mena, oslovujeme ich Bert, Hubertík. Na Slovensku je svätý Hubert aj patrónom poľovníkov.

Hubertovia, ktorí oslavujú meniny 3. novembra, sú trpezliví, vytrvalí a šetrní. Často sa zapájajú do spoločenského života a radi prikladajú ruky k dielu. Neváhajú osobne sa angažovať za dobrú vec. Niekedy prejavia svoju tvrdohlavosť.

Priatelia sú pre nich posvätní, horšie si rozumejú s nežným pohlavím. Ťažko vyjadrujú svoje pocity. Potrebujú veľa porozumenia a lásky, aby dokázali svoju naoko flegmatickú lásku prejaviť. Títo muži sú veľmi životaschopní. Zdravotné problémy môžu mať s chrbticou a obličkami. Mali by sa stravovať racionálne a dbať na dostatočný príjem vitamínu C.

Stalo sa doma

1527 – Za uhorského kráľa bol korunovaný Ferdinand Habsburský.

1815 – Cisár František I. povolil zriadenie pravoslávnej eparchie so sídlom v Prešove.

1903 – Bola vymenovaná nová uhorská vláda na čele so Štefanom Tisom.

1944 – Nemci v horskej dedinke Pohronský Bukovec zajali veliteľov Slovenského národného povstania (SNP) generálov Rudolfa Viesta a Jána Goliana, ktorí sa pokúšali prejsť cez Hron. Po výsluchu v Bratislave a nemeckom Berlíne ich popravili.

1956 – Začalo vysielať Televízne štúdio v Bratislave ako samostatná organizačná jednotka Československej televízie.

2002 – Slovenské tenistky (Janette Husárová, Daniela Hantuchová, Henrieta Nagyová, Martina Suchá) sa prvýkrát v histórii stali víťazkami Pohára federácie. Vo finále 40. ročníka prestížnej súťaže družstiev v Maspalomas rozhodli o triumfe nad domácim Španielskom.

2014 – Zuzana Zvolenská (nom. Smer-SD) prijala výzvu vtedajšieho premiéra Roberta Fica a odišla z postu ministerky zdravotníctva Slovenskej republiky (SR). Dôvodom bol podozrivý nákup CT prístroja piešťanskou nemocnicou. Premiér vyzval na odstúpenie z funkcie podpredsedníčky NR SR aj Renátu Zmajkovičovú (Smer-SD), predsedníčku dozornej rady v piešťanskej nemocnici v súvislosti s kauzou nákupu drahšieho CT prístroja v tejto nemocnici.

Stalo sa vo svete

1903 – Panama vyhlásila nezávislosť od Kolumbie.

1914 – Američanka Mary Phelps Jacobová dostala patent na podprsenku.

1918 – Generál Weber v mene rakúsko-uhorských ozbrojených síl podpísal vo Ville Giusti dohodu o prímerí s predstaviteľmi Dohody (Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Rusko).

1935 – Deväťdesiatpäť percent Grékov sa vyslovilo v referende za obnovenie monarchie a návrat kráľa Juraja II. do Grécka.

1943 – Na rozkaz ríšskeho vodcu SS a veliteľa Gestapa Heinricha Himmlera postrieľali nemecké jednotky v koncentračných táboroch Majdanek, Poniatowa a Trawniki pri poľskom meste Lublin viac ako 40.000 Židov – akcia niesla názov Erntefest.

1957 – Vypustili druhú sovietsku (ruskú) umelú družicu Zeme Sputnik 2 so psom Lajkou na palube. Lajka ako prvá živá bytosť prekonala zemskú príťažlivosť.

1986 – Mozambickým prezidentom sa stal Joaquim Chissano. Prezidentom bol do roku 2005.

1992 – Kandidát Demokratickej strany Bill Clinton vyhral prezidentské voľby v USA a stal sa 42. americkým prezidentom. Prezidentom USA bol 20.1.2001.

2004 – Na 30 dní väzenia, degradáciu na vojaka druhej triedy a vylúčenie z armády USA, odsúdil americký vojenský súd v Japonsku seržanta Charlesa Jenkinsa, ktorý v roku 1965 dezertoval na územie Kórejskej ľudovodemokratickej republiky (KĽDR).

2009 – Česká republika (ČR) sa stala poslednou členskou krajinou Európskej únie (EÚ), ktorá podpísala Lisabonskú zmluvu, čím umožnila, aby sa tento dokument stal súčasťou európskej legislatívy.

2014 – V americkom meste New York otvorili budovu One World Trade Center (1 WTC), postavenú na mieste pôvodných „dvojičiek“ Svetového obchodného centra (World Trade Center – WTC), ktoré sa zrútili 11. septembra 2001 po teroristickom útoku. Mrakodrap s výškou 541 metrov zahŕňa aj Národný pamätník a múzeum 11. septembra, ktorý je venovaný obetiam útoku, ako aj histórii bývalého WTC.

Skladba dňa

1978 – Narodil sa Tim McIlrath (Timothy James McIlrath), Indianopolis, spevák a gitarista americkej punk rockovej skupiny Rise Against. Táto skupina sa sformovala v roku 1999 v Chicagu. V apríli 2001 vydali debutový album The Unraveling. Na svojom konte majú osem vydaných albumov, najnovší Wolves vydali v júni 2017. Najúspeš­nejším bol šiesty album Endgame z marca 2011, ktorý sa v rebríčku dostal na druhé miesto. K diskografii patria aj dve kompilácie, druhá The Ghost Note Symphonies, vol.1 vyšla v júli 2018. Tim je známy tým, že aktívne podporuje práva zvierat

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM