Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na Mikuláša bude slnečno, teploty vystúpia do 6 stupňov

Dnešná pranostika znie: "Na svätého Mikuláša už je všetka zima naša". Meniny má Mikuláš. Slnečno a miestami hmla. Teploty 1 až 6 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Mikuláša bude slnečno, teploty vystúpia do 6 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty –3 až –6 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty –4 až –9 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty –4 až –8 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Mikuláš

Mužské meno Mikuláš pochádza z gréčtiny a v preklade znamená „víťaz“. Jeden z najviac uctievaných kresťanských svätcov bol biskup menom Mikuláš, o ktorom sa šíria mnohé historky a legendy. S nositeľmi tohto krstného mena sa v súčasnosti na Slovensku stretávame skôr ojedinele. Oslovujeme ich Miki. Meniny oslavujú 6. decembra.

Dominantnými vlastnosťami Mikuláša sú vôľa, aktivita, mravnosť a dynamizmus. Keď Mikulášovia za niečím idú, nič ich nezastaví.

Emotívne sú menej výrazní, svoje reakcie vedia ovládať. Nie je ľahké v niečom im odporovať.

Mikulášovia sú väčšinou na vedúcich postoch, či už v politike, priemysle, obchode. Sú to inteligentní muži. Hoci pôsobia ako vážnejší a konzervatívni, v skutočnosti sú pôžitkári, ktorí majú radi pohodlie.

Mikulášovia vedú život náročný na vlastné zdravie. Mali by sa vystríhať najmä duševnej prepracovanosti a pravidelne športovať. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Ich šťastné farby sú žltá a modrá. Ochranné rastliny žihľava a skalica, ochranné kamene ametyst a smaragd.

Stalo sa doma

1559 – Na zhromaždení evanjelikov duchovného a svetského stavu v Kremnici prijali spoločné vyznanie viery siedmich banských miest a obcí (Banská Štiavnica, Kremnica, Ľubietová, Banská Bystrica, Pukanec, Banská Belá, Nová Baňa) tzv. Confessio heptapolitana, ktorého autorom bol štiavnický kňaz Ulrich Cubicularis.

1774 – Rakúsko-uhorská panovníčka Mária Terézia vydala Všeobecný školský poriadok, na základe ktorého sa školy stali štátnymi a v Rakúsku sa zaviedla povinná školská dochádzka pre deti od šesť do 12 rokov. V roku 1777 schválila osobitnú štátnu normu pre Uhorsko podobnú Všeobecnému školskému poriadku: Ratio educationis totisque rei literariae et Provincias eidem adnexas.

1868 – Rakúsko-uhorský panovník František Jozef podpísal tzv. národnostný zákon. Týkal sa obyvateľov Uhorska nemaďarskej národnosti s výnimkou Chorvátov, ktorí získali územnú a politickú autonómiu. Zákon vychádzal z doktríny jednotného politického národa a za štátny jazyk bola určená maďarčina.

2008 – Kulturistka Jana Purdjaková získala v Santa Suzanne titul majsterky sveta v kategórii do 55 kg. Bol to jej šiesty triumf na MS žien vo fitnes, body fitnes a kulturistike.

2017 – Hokejista Marián Gáborík dosiahol v zámorskej NHL dve významné méty – jubilejný 400. gól a 800. kanadský bod. Na 800 bodov (400+400) potreboval 996 stretnutí základnej časti.

Stalo sa vo svete

1992 – V indickom meste Ajódhja prepukli boje medzi hinduistami a moslimami po tom, čo bola zničená tamojšia mešita. Obe náboženstvá považujú toto miesto za sväté. Pri násilnostiach zahynulo 1200 ľudí.

1997 – Bezprostredne po štarte havarovalo v ruskom meste Irkutsk pri Bajkalskom jazere vojenské lietadlo An-124. Zrútilo sa na obytnú štvrť Irkutska, pričom zahynulo viac ako sto ľudí.

1999 – Medzinárodný trestný tribunál pre Rwandu (ICTR) so sídlom v tanzánskom meste Arusha odsúdil na doživotný trest vodcu hutuských extrémistických milícií Georgesa Rutagandu.

2005 – Vojenské lietadlo s iránskymi novinármi na palube narazilo na obytný blok v hlavnom meste Teherán pri pokuse o núdzové pristátie. Tragédia si vyžiadala 116 mŕtvych.

2006 – Funkcie prezidenta Konžskej demokratickej republiky (KDR) sa oficiálne ujal Joseph Kabila, ktorý bol prvým demokraticky zvoleným prezidentom krajiny po 40 rokoch. Dňa 20. decembra 2011 sa po sporných novembrových prezidentských voľbách oficiálne ujal ďalšieho päťročného funkčného obdobia.

2007 – Ministri vnútra členských krajín Európskej únie (EÚ) definitívne schválili rozšírenie schengenského priestoru o deväť nových členských krajín, vrátane Slovenska k 21. decembru toho roku.

2011 – Socialista Elio Di Rupo zložil slávnostnú prísahu ako prvý belgický francúzsky hovoriaci premiér za takmer 40 rokov. Slávnostnú prísahu zložilo aj 12 ministrov a šesť štátnych tajomníkov. Vystriedala ich 11. októbra 2014 nová belgická stredopravá vláda pod vedením frankofónneho liberála a zástancu voľného trhu Charlesa Michela.

Skladba dňa

1956 – Narodil sa Peter Buck (rodený Peter Lawrence Buck), Berkeley, California, USA, gitarista skupiny R.E.M., je najstarším v skupine. Túto rockovú formáciu založili v roku 1980 v meste Athens amerického štátu Georgia študent maliarstva, spevák Michael Stipe a predavač v obchode s gramoplatňami, gitarista Peter Buck. V apríli 1983 vydali debutový album Murmur. V marci 1991 vydali album Out Of Time, priniesol im veľký úspech, dostal sa v rebríčku na prvé miesto. Úspešný bol aj album Automatic For The People, vydaný v októbri 1992, ktorý sa dostal na druhé miesto, aj ďalší s názvom Monster, vydaný v septembri 1994, ktorý sa dostal na prvú pozíciu.

V americkom TOP 40 rebríčku mali celkom desať piesní, najúspešnejšou z nich bola v apríli 1991 Losing My Religion. V októbri 2003 vydali hitovú kompiláciu In Time/The Best Of R.E.M. 1988–2003. V marci 2007 ich uviedli do Rock and rollovej siene slávy. Na svojom konte majú pätnásť štúdiových albumov, pätnásty s názvom Collapse Into Now vydali v marci 2011, predchádzajúci štrnásty Accelerate vyšiel v marci 2008. V septembri 2011 ohlásili ukončenie muzikantskej dráhy. K diskografii patrí aj päť live a šestnásť kompilačných albumov, najnovší 7IN—83–88 vyšiel v decembri 2014.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM