Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na Štefana dážď i sneh, teploty do 6 stupňov

Pranostika na dnes hovori: "Na svätého Štefana nesmie už byť barina." Meniny oslavuje Štefan. Oblačno až zamračené, ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele, na severe a východe miestami sneženie alebo dážď so snehom, v nižších polohách aj dážď alebo mrholenie. Teploty -1 až +6 stupňov.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na Štefana dážď i sneh, teploty do 6 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: Oblačno až zamračené, prechodne aj zmenšená oblačnosť. Ojedinele slabý dážď alebo mrholenie. Najvyššia denná teplota väčšinou +2 až +6 st.

Stred: Oblačno až zamračené, prechodne aj zmenšená oblačnosť. Miestami sneženie alebo dážď so snehom. na juhu aj dážď alebo mrholenie. Ojedinele poľadovica. Najnižšia nočná teplota +1 až –3 st, lokálne v dolinách a kotlinách okolo –5 st.

Východ: Oblačno až zamračené, ojedinele aj zmenšená oblačnosť. Miestami občasné sneženie, v nižších polohách aj dážď alebo mrholenie. Ojedinele poľadovica. Najvyššia denná teplota 0 až +5 st, na severe ojedinele chladnejšie.

Meniny má Štefan

Mužské meno Štefan má grécky pôvod a znamená „víťaz“. Štefan bol svätcom a zároveň patrónom koní. S nositeľmi tohto skôr dedičného mena sa stretávame pomenej, aj keď v minulosti patrilo na Slovensku medzi obľúbené.

Nositeľov oslovujeme prevažne Števo, Števko alebo Pišta. V súčasnosti sa ešte zachovávajú tradície, ktoré sa viažu k tomuto menu, ako sú návštevy príbuzných a vinšovanie. Štefanovia majú meniny v Druhý sviatok vianočný.

Sú to rozhodní, odvážni aj opatrní muži, ktorí stoja za svojím slovom a nevzdávajú sa.

Stalo sa doma

1487 – V Košiciach sa uskutočnilo stretnutie siedmich hornouhorských banských miest (Gelnica, Smolník, Rožňava, Spišská Nová Ves, Jasov, Rudabánya a Telkibánya). Na stretnutí boli spísané banské práva a vznikol Zväz hornouhorských banských miest.

1805 – Bratislavským mierom, ktorý po bitke troch cisárov pri Slavkove podpísali v bratislavskom Primaciálnom paláci Rakúsko a Francúzsko, sa skončila tretia koaličná vojna.

1831 – V Trnave otvorili mestské divadlo. V budove dnes sídli Divadlo Jána Palárika.

1847 – Začalo fungovať telegrafné spojenie medzi Bratislavou a Viedňou. Linka vychádzala vo Viedni zo železničnej stanice a na rovnakom mieste sa končila aj v Bratislave. O tri roky neskôr dochádza k otvoreniu ďalšej telegrafnej linky na Slovensku, a to na úseku Bratislava – Nové Zámky – Szob – Pešť (Nové Zámky sa stali po Bratislave sídlom druhej telegrafnej stanice na Slovensku).

Stalo sa vo svete

1776 – Víťazstvo amerického vojska pod vedením generála Georga Washingtona pri Trentone znamenalo začiatok obratu v americkej vojne za nezávislosť.

1932 – Až 70.000 ľudí zahynulo pri silnom zemetrasení v severozápadnej stredočínskej provincii Kuan-su.

1948 – Komunistický režim v Maďarsku zatkol katolíckeho prímasa a kardinála Józsefa Mindszentyho a obvinil ho z vlastizrady, špionáže a pašovania devíz. Zatknutie znamenalo tvrdý úder voči katolíckej cirkvi v Maďarsku.

2003 – Mesto Bám na juhu Iránu zasiahlo ničivé zemetrasenie, ktoré zabilo 50.000 ľudí a zničilo až 90 percent obývanej časti mesta.

2004 – Zemetrasenie v sile 9 stupňov na otvorenej Richterovej stupnici vytvorilo v Indickom oceáne ničivú vlnu cunami, ktorá krutým spôsobom zasiahla predovšetkým pobrežie Indonézie, Thajska a Srí Lanky. Pri nešťastí zahynulo viac ako 280.000 ľudí.

  • Víťazom ukrajinských prezidentských volieb sa stal Viktor Juščenko. Hlavou štátu bol od 23.1.2005 do 25.2.2010.

2012 – Japonský premiér Jošihiko Noda a členovia jeho vlády podali demisiu, aby umožnili parlamentu oficiálne schváliť nového premiéra. Japonský parlament následne schválil za premiéra konzervatívca Šinzóa Abeho.

  • Čína slávnostne uviedla do prevádzky vlakovú dopravu na najdlhšej vysokorýchlostnej železničnej trati na svete spájajúcej metropolu Peking s piatym najľudnatejším čínskym mestom Kuang-čou (Kanton).

    2013 – Japonský premiér Šinzó Abe navštívil kontroverznú tokijskú svätyňu Jasukuni. Svätyňa je pamätníkom 2,5 milióna Japoncom, ktorí zahynuli počas druhej svetovej vojny, vrátane 14 vojnových zločincov, odsúdených za „zločiny proti mieru“. Návštevy politikov v svätyni Jasukuni dráždia okolité ázijské krajiny – najmä Čínu a Kórejskú republiku (Južná Kórea), ktoré v nich vidia glorifikáciu japonskej agresie počas druhej svetovej vojny.

2014 – Ukrajinské úrady a proruskí separatisti uskutočnili výmenu takmer 370 zajatcov. Ukrajina odovzdala vyše 222 zajatcov a proruskí povstalci prepustili 145 ľudí. Išlo o najväčšiu jednorazovú výmenu zajatcov od vypuknutia konfliktu na východe Ukrajiny v apríli 2014.

Skladba dňa

1963 – Narodil sa Lars Ulrich, Gentofte, Dánsko, hráč na bicích nástrojoch americkej formácie Metallica. V roku 1980 sa rodina Ulrichových presťahovala z Dánska do Spojených štátov. Metalová formácia Metallica vznikla v roku 1981 v Los Angeles.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM