Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na svätého Cyrila a Metoda hrozia búrky, bude horúco do 29 °C

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Na Cyrila a Metodeje mnohý hospodár sa smeje. Meniny má Cyril a Metód. Polooblačno až oblačno, na západe prehánky alebo búrky. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na svätého Cyrila a Metoda hrozia búrky, bude horúco do 29 °C
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Cyril a Metód

Mužské meno Cyril má grécky pôvod a význam mena je „pán“. Tí, čo vládnu na zemi, tak možno v stručnosti charakterizovať Cyrilov.

Sú citliví, spoločenskí, intuitívni a dynamickí. Cyrilovia sú aj veľmi emotívni a mierne činorodí. Občas sa zdajú byť trochu leniví. Milujú dobrodružstvá, sú nezávislí a pyšní, ako ich totemové zviera páv. Nositelia tohto mena sú málo ovplyvniteľní. Vedia si priznať chyby, sú objektívni a majú zmysel pre spravodlivosť.

S radosťou chodia do školy. Vábi ich technika a vedecké štúdium. Stávajú sa z nich prevažne inžinieri, vojaci, agronómovia či veterinári. Majú zdravý úsudok, no majú v sebe aj kus divocha so sklonom utekať.

Nositelia tohto mena majú obdivuhodnú vitalitu, vynikajúcu odolnosť, ale potrebujú veľa spánku. Môžu zaznamenať zdravotné problémy so zubmi.

Mužské meno Metod

Má grécky pôvod a význam mena je „metóda“.

Ich dominantnými vlastnosťami sú intuícia, intelekt a spoločenskosť. Sú obdarení aj veľkou emotívnosťou, obdivuhodnou aktivitou a rýchlymi reakciami. Sú ako šípy, poslovia, ich totemovým zvieraťom je kôň. Radi sa zúčastňujú na spoločenských udalostiach. Ak sa do niečoho nezamiešajú a neporadia, majú pocit zbytočnosti. Ich Achillovou pätou je túžba predvádzať sa.

Metodovia sú veľmi srdeční, ale ich priateľstvo nie je trvalé, pretože sa neradi pridlho stretávajú s tými istými ľuďmi. Často majú pocit, že musia naplniť nejaké poslanie a sú ochotní urobiť čokoľvek na dosiahnutie svojho cieľa. V citových vzťahoch sú nerozhodní.

Sú životaschopní, aj keď mávajú isté ťažkosti. Metodovia sa rýchlo unavia, mávajú problémy s krvným tlakom aj sklon priberať.

Stalo sa doma

1632 – Narodil sa v Brezne evanjelický kňaz, pedagóg a predstaviteľ prešovskej filozofickej školy druhej polovice 17. storočia IZÁK CABAN. Zomrel 18.3.1707.

1853 – Narodil sa v Sabinove maliar a lekárnik TEODOR CSONTVÁRY-KOSTKA, ktorého obraz Jazdci na morskom pobreží sa dostal na svetovej výstave EXPO 1958 v Bruseli medzi 50 veľdiel svetovej výtvarnej moderny. Zomrel 20.6.1919.

2007 – V Nitre sprístupnili prvé cirkevné múzeum na Slovensku – Diecézne múzeum, ktoré približuje najstaršie písomné pamiatky z kresťanskej a kultúrnej minulosti Slovenska.

2013 – V 7. etape sa slovenský cyklista Peter Sagan dočkal na 100. ročníku Tour de France (TdF) prvého víťazstva a získal aj rýchlostnú prémiu.

Stalo sa vo svete

1809 – Začala sa bitka (trvala do 6. júla) pri Wagrame, v ktorej cisár Napoleon I. porazil rakúsku armádu vedenú arcivojvodom Karolom. Celkovo zahynulo 12.000 vojakov, čím sa táto bitka zaradila k najkrvavejším bitkám 19. storočia.

1811 – Venezuela vyhlásila nezávislosť od Španielska ako prvá juhoamerická krajina.

1935 – Franklin Delano Roosevelt, 32. prezident USA podpísal tzv. Wagnerov zákon umožňujúci robotníkom vstupovať do odborových organizácií, rokovať so zamestnávateľmi a brániť svoje záujmy aj štrajkom.

1946 – Francúzsky strojársky inžinier Louis Réard predstavil v Paríži nový model dvojdielnych, úsporne strihaných plaviek, ktoré nazval podľa ostrova Bikini.

Skladba dňa

1950 – Narodil sa americký spevák a hudobník HUEY LEWIS.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM