Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda bude slnečno

Pranostika na dnes hovorí: "Na Cyrila a Metodeje mnohý hospodár sa smeje." Meniny oslavuje Cyril a Metód. Slnečno. Teploty 22 až 27 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na sviatok sv. Cyrila a sv. Metoda bude slnečno
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Cyril a Metód

Mužské meno Cyril má grécky pôvod a význam mena je „pán“. Tí, čo vládnu na zemi, tak možno v stručnosti charakterizovať Cyrilov.

Sú citliví, spoločenskí, intuitívni a dynamickí. Cyrilovia sú aj veľmi emotívni a mierne činorodí. Občas sa zdajú byť trochu leniví. Milujú dobrodružstvá, sú nezávislí a pyšní, ako ich totemové zviera páv. Nositelia tohto mena sú málo ovplyvniteľní. Vedia si priznať chyby, sú objektívni a majú zmysel pre spravodlivosť.

Mužské meno Metod má grécky pôvod a význam mena je „metóda“.

Ich dominantnými vlastnosťami sú intuícia, intelekt a spoločenskosť. Sú obdarení aj veľkou emotívnosťou, obdivuhodnou aktivitou a rýchlymi reakciami. Sú ako šípy, poslovia, ich totemovým zvieraťom je kôň. Radi sa zúčastňujú na spoločenských udalostiach. Ak sa do niečoho nezamiešajú a neporadia, majú pocit zbytočnosti. Ich Achillovou pätou je túžba predvádzať sa.

Stalo sa doma

1817 – Zomrel v Levoči prvý pomológ na Slovensku JÁN LEIBITZER. Narodil sa 1.6.1763.

2007 – V Nitre sprístupnili prvé cirkevné múzeum na Slovensku – Diecézne múzeum, ktoré približuje najstaršie písomné pamiatky z kresťanskej a kultúrnej minulosti Slovenska.

Stalo sa vo svete

1809 – Začala sa bitka (trvala do 6. júla) pri Wagrame, v ktorej cisár Napoleon I. porazil rakúsku armádu vedenú arcivojvodom Karolom. Celkovo zahynulo 12.000 vojakov, čím sa táto bitka zaradila k najkrvavejším bitkám 19. storočia.

1811 – Venezuela vyhlásila nezávislosť od Španielska ako prvá juhoamerická krajina.

1935 – Franklin Delano Roosevelt, 32. prezident USA podpísal tzv. Wagnerov zákon umožňujúci robotníkom vstupovať do odborových organizácií, rokovať so zamestnávateľmi a brániť svoje záujmy aj štrajkom.

1946 – Francúzsky strojársky inžinier Louis Réard predstavil v Paríži nový model dvojdielnych, úsporne strihaných plaviek, ktoré nazval podľa ostrova Bikini.

1959 – Indonézsky prezident Ahmed Sukarno suspendoval ústavu, rozpustil parlament a začal vládnuť takmer s diktátorskými právomocami.

1975 – Kapverdské ostrovy vyhlásili po päťstoročnej portugalskej nadvláde nezávislosť.

  • Americký tenista Arthur Ash sa stal prvým tenistom čiernej pleti, ktorý vyhral Wimbledon.

1977 – Proti civilnej vláde neskôr popraveného pakistanského premiéra Zulfikara Alího Bhutta sa vzbúrila armáda a moc v krajine prevzala štvorčlenná Vojenská rada na čele s generálmajorom Muhammadom Zijáulom Hakom.

Skladba dňa

1950 – narodil sa americký hudobník a skladateľ Huey Lewis. Je frontmanom v kapele Huey Lewis & the News

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM