Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Na záver pracovného týždňa sa vyčasí, meniny má Leopold

Dnešný deň je spojený s pranostikou: Sneh vo vlčom mesiaci škodí oseniu. Meniny má Leopold. Polooblačno až oblačno. Teploty 10 až 15 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Na záver pracovného týždňa sa vyčasí, meniny má Leopold
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné teploty 12 až 15 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné 10 až 14 stupňov C.

Meniny má Leopold

Meno Leopold má nemecký pôvod a v preklade znamená „pre ľud statočný, smelý“. S nositeľmi tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame ojedinele a oslovujeme ich Leo, Leoško alebo Poldo.

Leopoldovia sú sebaistí a rýchlo zbadáme, že majú vodcovského ducha. Sú to vyrovnaní muži, ktorí vedia, kam kráčajú, a dobre poznajú ľudí, ktorí ich obklopujú. Vždy si nájdu čas na priateľov a ak treba, ochotne im pomôžu. Títo inteligentní muži budia okamžitú dôveru.

V práci zastávajú vedúce miesta, kde môžu preukázať iniciatívu a rozhodnosť. Ťažko sa dá zostaviť ohraničený zoznam povolaní, ktoré si môžu Leopoldovia vybrať. V skutočnosti sú z nich vynikajúci režiséri, spisovatelia, politici, vojenskí velitelia. Ľahko sa prispôsobujú a duševná plodná aktivita z nich robí aj prvotriednych vynálezcov.

Hoci sa Leopoldovia v citovom živote prejavujú ako vášniví muži, neznamená to, že vyslovujú len veľké frázy o láske a odhaľujú svoju citlivú dušu. Ak vám Leovia prejavujú náklonnosť, môžete veriť, že ich vyznania sú pravé a nefalšované.

Obyčajne sú mimoriadne životaschopní. Majú však pomerne často bolesti hlavy. Muži s týmto menom by mali obmedzovať sladkosti a dopĺňať si stravu najmä o vitamíny C a E.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastnými farbami sú ružová a červená. Ochranné rastliny ľubovník, mak, ochranné kamene jantár a olivín.

Stalo sa doma

1790 – V Bratislave korunovali za uhorského kráľa Leopolda II.

1853 – Začala sa skúšobná prevádzka Železiarní v Podbrezovej.

1995 – Národná rada Slovenskej republiky (NR SR) schválila návrh zákona o štátnom jazyku.

2014 – V Slovenskej republike (SR) sa konali komunálne voľby. K volebným urnám prišlo 48,34 percenta voličov. Najúspešnejšími boli nezávislí kandidáti na starostov a primátorov, ktorých zvolili v 1104 obciach a mestách, čo predstavuje 37,95 percenta

Stalo sa vo svete

1533 – Španielsky dobyvateľ Francisco Pizarro dorazil do mesta Cuzco v Peru.

1777 – Druhý kontinentálny kongres prijal Konfederačné články – prvú ústavu USA, ktorá do platnosti vstúpila 1.3.1781.

1889 – V Brazílii sa uskutočnil republikánsky puč. Zosadený bol cisár Pedro II., ktorý odišiel do európskeho exilu.

1904 – Američan King Gillette dostal patent na holiaci s trojček so žiletkami.

1920 – V Ženeve sa prvýkrát zišlo zasadanie Valného zhromaždenia Spoločnosti národov, zastúpené na ňom boli delegácie 42 krajín. Formálne bola Spoločnosť národov rozpustená v apríli 1946. Víťazné štáty druhej svetovej vojny transformovali niektoré štruktúry Spoločnosti národov do Organizácie Spojených národov (OSN).

1980 – Prvýkrát po 198 rokoch navštívila hlava katolíckej cirkvi Nemecko. Pápež Ján Pavol II. navštívil Nemeckú spolkovú republiku (NSR).

1983 – Líder cyperských Turkov Rauf Denktaš oficiálne vyhlásil odštiepeneckú Severocyperskú tureckú republiku, ktorú dodnes uznáva len Turecko.

1988 – Palestínska národná rada vyhlásila nezávislý palestínsky štát na území okupovanom Izraelom. Spravovaním štátu bola poverená Organizácia pre oslobodenie Palestíny (OOP) na čele s Jásirom Arafatom. Palestínska národná rada zároveň schválila rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN) č. 242 a 338, čím nepriamo uznala právo Izraela na existenciu.

Skladba dňa

1980, Ivan Timko, Košice, hráč na bicích nástrojoch skupiny No Name. Táto košická skupina vznikla v auguste 1996, pôvodne ako štvorčlenná zostava, Vilo Gutray a traja bratia Igor, Roman a Ivan Timkovci. V roku 1996 vyhrali 12. ročník autorskej súťaže Rádia Regina Košický zlatý poklad s piesňou Môj kamoš, autorom hudby aj textu bol Igor Timko, v tej dobe ešte študent piateho ročníka hudobno-dramatického odboru na košickom konzervatóriu. V októbri 1998 vydali prvý album No Name. V máji 2000 vydali druhý album Počkám si na zázrak s hitmi Ty a Tvoja sestra, Žily, Ďakujem že si aj Počkám si na zázrak. Dostal cenu Aurel ako najlepší album a Žily ako najlepšia skladba. V októbri 2001 vydali tretí album Oslávme si život, z ktorého sú hity Nie alebo áno a Večnosť. V ankete Slávik za rok 2002 získali druhé miesto. V októbri 2003 vydali štvrtý album Slová do tmy s hitmi Lekná, Prvá, Zatancuj si so mnou a Hľadám, pričom predaj prevýšil hranicu 45 tisíc kusov. V Slávikovi za rok 2003 boli opäť druhí. V septembri 2005 vydali piaty štúdiový album Čím to je, z neho sú hity Starosta a Čím to je. Aj ten bol úspešný a predaj prevýšil sumu 35 tisíc kusov. V októbri 2006 vydali DVD a CD Live In Prague. V apríli 2008 vyšiel ich šiesty album V rovnováhe a v októbri 2009 hitová dvojkompilácia Best Of No Name. Na nej je aj spoločný hit so skupinou Chinaski Ná, ná, náá. V novembri 2010 vyšlo DVD pod názvom No Name V rovnováhe Tour. V októbri 2011 vydali siedmu štúdiovku s názvom Nový album a v novembri 2012 kompilačné 2CD Love Songs. Vo februári 2014 vyšlo CD+DVD G2 Acoustic Stage. V ankete Slávik 2008 skončili tretí, v roku 2009 na štvrtom, v roku 2010 na šiestom, 2011 na piatom a 2012 opäť na šiestom mieste. V Českej republike vyhrali prvý ročník kategórie Slávici bez hraníc 2008 o najobľú­benejšieho slovenského interpreta v Českej republike. Za roky 2009, 2010, 2011, 2012, 2013, 2014, 2015, 2016 aj 2017 si prvenstvo v českom Slávikovi zopakovali a táto kategória nepozná iné meno. V októbri 2015 vydali nový štúdiový album S láskou. Ten získal cenu SOZA za najpredávanejší zvukový nosič za rok 2015. Hitmi z neho sú piesne Povedz mi, Život a S láskou. Igor Timko ako líder kapely si prevzal 30. januára 2017 ocenenie Krištáľové krídlo v kategórii rock, pop, jazz. V máji 2018 dostala skupina Cenu mesta Košice za prínos k popularizáci­i mesta.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM