Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude zamračená, teploty do 8 stupňov

Pranostika na dnes znie: "Ak december leje, január potom zaveje." Meniny oslavuje Ivica. V nedeľu prevažne zamračené. Teploty 3 až 8 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa bude zamračená, teploty do 8 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné teploty 5 až 8 °C.

Stred: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné teploty 3 až 7 °C.

Východ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné teploty 3 až 7 °C.

Meniny má Ivica

Ženské meno Ivica je južnoslovanskou podobou mena Ivana a v preklade znamená „Boh je milostivý“. Nositeľky tohto na Slovensku menej zaužívaného mena oslovujeme Ivka, Ivda, Iva. Meniny oslavujú 15. decembra.

Ivice sú plaché, objektívne a schopné úplne sa obetovať. Ak majú splniť určité poslanie, sú zodpovedné, vnímavé a sebaisté.

Ivice sa vyznačujú silnou emotívnosťou. Nervozita týchto žien je niekedy veľká, ale konfliktom sa usilujú vyhýbať.

Môžeme sa s nimi stretnúť napríklad pri povolaní ošetrovateľky. Dobre odolávajú únave i preťaženosti.

Ovplyvňujú ich planéty Urán a Saturn. Ich šťastné farby sú sivá a modrá. Ochranná rastlina medovka, ochranné kamene jaspis a perla.

Stalo sa doma

1642 – Pri požiari v kremnickej bani prišlo o život 65 baníkov.

1960 – Národné zhromaždenie (NZ) ČSSR prijalo návrh zákona O sústave výchovy a vzdelávania, ktorým sa realizovala nová školská reforma – uzákonilo sa štúdium popri zamestnaní, zaviedla sa výrobná prax na školách a predĺžila sa aj povinná školská dochádzka.

2010 – Parlament prelomil prezidentove veto, keď opätovne schválil 80 hlasmi zákon, na základe ktorého sa Slovenská televízia (STV) a Slovenský rozhlas (SRo) zlúčili 1. januára 2011 a vznikla nová verejnoprávna inštitúcia Rozhlas a televízia Slovenska (RTVS).

Stalo sa vo svete

1961 – V izraelskom Jeruzaleme vyniesli po ôsmich mesiacoch procesu trest smrti nad nacistickým vojnovým zločincom Adolfom Eichmanom. Popravený bol v máji 1962.

1964 – Kanadský národný parlament schválil novú národnú vlajku. Na bielom podklade s postrannými červenými pruhmi je zobrazený javorový list.

1965 – V rámci programu Gemini došlo k prvému stretnutiu dvoch kozmických lodí vo vesmíre.

1978 – Demokrat, 39. americký prezident (1977–1981) Jimmy Carter oznámil, že USA nadviažu diplomatické vzťahy s Čínou.

1995 – V španielskom Madride sa štátnici Európskej únie (EÚ) dohodli, že európska menová jednotka sa bude volať euro.

2000 – Ukrajina začala proces odstavovania prevádzky jadrovej elektrárne Černobyľ, ktorá sa v roku 1986 stala miestom najvážnejšej havárie v histórii využívania atómovej energie vo svete. Pokyn na odstavenie elektrárne vydal prostredníctvom televízneho spojenia z Kyjeva osobne vtedajší prezident Leonid Kučma. Celý proces je naplánovaný na niekoľko desaťročí. V poslednej etape, ktorá by mala orientačne trvať do roku 2065 je v pláne demontáž reaktorov a očistenie uvoľnenej plochy.

2001 – Po takmer 12 rokoch otvorili pre verejnosť šikmú vežu v talianskom meste Pisa. 2005

  • V Iraku sa konali parlamentné voľby.

2011 – Francúzsky súd odsúdil bývalého prezidenta Jacqua Chiraca na dva roky podmienečne za spreneveru verejných prostriedkov a zneužitie dôvery. Korupčný proces sa týkal nelegálneho financovania jeho konzervatívnej strany začiatkom 90. rokov minulého storočia, keď bol starostom Paríža. Bol vôbec prvým súdne stíhaným francúzskym prezidentom.

Skladba dňa

1955 – Narodil sa Paul Simonon (rodený Paul Gustave Simonon), Londýn, basový gitarista a spevák skupiny Clash. Táto londýnska punk-rocková štvorica vznikla v júni 1976. V marci 1977 mali v hitparáde prvú skladbu White Riot. Mesiac nato, v apríli 1977 vydali prvú LP platňu s názvom The Clash. Úspech im priniesol album London Calling, vydaný v decembri 1979.

V Spojených štátoch sa presadili s albumom Combat Rock v máji 1982. Hitom z neho sa stala pesnička Should I Stay Or Should I Go. V anglickom singlovom rebríčku mali osemnásť skladieb, hitmi boli aj piesne London Calling z decembra 1979 a Bankrobber v auguste 1980. Vydali šesť štúdiových albumov, rozišli sa v roku 1986. K diskografii patrí aj kompilačných a live albumov.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM