Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa prinesie teploty do 6 stupňov, oslavuje Matej

Pranostika na dnes hovorí: "Ak je na Mateja mráz, vydarí sa pohánka." Meniny oslavuje Matej. Jasno až polooblačno, ojedinele hmla. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa prinesie teploty do 6 stupňov, oslavuje Matej
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty –3 až –6 a najvyššie denné teploty 3 až 6 C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty –4 až –9 a najvyššie denné teploty 1 až 5 C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty –4 až –8 a najvyššie denné teploty 1 až 5 C.

Meniny má Matej

Mužské meno Matej je novozákonné, má hebrejský pôvod a v preklade znamená „dar Boha“.

Nositeľov tohto na Slovensku pomerne obľúbeného mena oslovujeme Maťo, Maťko. Meniny majú 24. februára.

Matejovia sa vedia prejaviť aj zdôveriť. Majú pritom výrazný intelekt, sú komunikatívni a chcú za každú cenu vedieť o všetkom, čo sa okolo nich deje.

Maťovia by sa mali pravidelne stravovať.

Ich šťastné farby sú svetlozelená, krémová, strieborná. Ochranné rastliny konvalinka, rumanček, zvonček, biela ľalia, ochranné kamene achát, perla. Rastlinný totem Matejov je figovník, strom, ktorý bol podľa Písma od dávnych vekov symbolom múdrosti a objavov.

Stalo sa doma

1526 – Vypuklo banícke povstanie v Banskej Bystrici. Baníci vtrhli do Banskej Bystrice a podpálili viacero domov kupcov. Celého mesta sa zmocnili na viac ako 10 dní. Potom však museli ustúpiť pred presilou šľachtického vojska a drábov. Povstanie sa skončilo pochytaním mnohých jeho účastníkov, súdmi a odsúdením mnohých baníkov na smrť.

1538 – Rakúsky arcivojvoda, český a uhorský kráľ Ferdinand I. Habsburský a sedmohradský vojvoda Ján Zápoľský uzavreli mier vo Veľkom Varadíne (dnes Oradea, Rumunsko).

2005 – V Bratislave sa konal americko-ruský summit na najvyššej úrovni. Vtedajší americký prezident George Bush ml. a ruský prezident Vladimir Putin sa stretli aj s vtedajšou slovenskou politickou reprezentáciou.

2006 – Otvorili Steel Arénu v Košiciach (rekonštruovaný zimný a hokejový štadión Ladislava Trojáka) s kapacitou 8378 miest.

Stalo sa vo svete

1525 – Víťazstvom rímsko-nemeckého cisára Karola V. v bitke pri Pavii (dnes Taliansko) sa skončila prvá vojna medzi cisárom a Francúzskom, ktorá vypukla roku 1521, pričom Francúzsko stratilo svoju nadvládu v Taliansku a sám francúzsky kráľ František I. padol do zajatia.

1530 – Pápež Klement VII. korunoval v talianskej Bologni za rímsko-nemeckého cisára Karola V. Bola to posledná korunovácia pápežom v Svätej ríši rímskej nemeckého národa.

1582 – Pápež Gregor XIII. vydal pápežskú bulu Inter gravissimas, ktorou sa zaviedol tzv. gregoriánsky kalendár tým, že vypustil 10 dní, teda po 4. októbri nasledoval 15. október.

1918 – Estónsko vyhlásilo nezávislosť od Ruska.

1920 – Od Nemeckej robotníckej strany (Deutsche Arbeiterpartei – DAP) sa oddelila malá nacionalistická a antisemitská skupina, ktorá neskôr vytvorila Národnosocialis­tickú nemeckú robotnícku stranu (Nationalsozi­alistische Deutsche Arbeiterpartei – NSDAP).

1932 – Brit Malcolm Campbell v americkom Daytone (štát Florida) dosiahol na automobile Napier-Campbell nový rýchlostný rekord 408,714 kilometrov za hodinu.

1942 – Začala vysielať rozhlasová stanica Hlas Ameriky.

1966 – Ghanská armáda uskutočnila prevrat a zvrhla prezidenta Kwame Kwame Nkrumaha, ktorý bol v tom čase na návšteve Čínskej ľudovej republiky (ČĽR). Hoci Nkrumah vyhlasoval, že sa vráti a protivníkov zlikviduje, musel sa zmieriť s doživotným exilom v Guinei.

1991 – Púštna búrka: Spojenci začali mohutnú pozemnú ofenzívu proti irackej armáde v Kuvajte a Iraku s cieľom oslobodiť Kuvajt. Koalíciu spojeneckých vojenských síl tvorili predovšetkým USA, Spojené kráľovstvo, Francúzsko, Austrália, Saudská Arábia, Egypt, Sýria a ďalších viac ako 20 štátov.

2002 – V Salt Lake City (USA – štát Utah) sa skončili ZOH. Najúspešnejšou krajinou v počte získaných medailí sa stalo Nemecko, ktoré získalo 12 zlatých, 16 strieborných a sedem bronzových. Nemeckí olympionici na XIX. ZOH prekonali historický rekord v počte získaných medailí na jednej zimnej olympiáde pre jednu krajinu, s celkovou bilanciou 35 cenných kovov.

2008 – Kubánsky parlament zvolil Raúla Castra za nového predsedu Štátnej rady. Stal sa tak jediným nominantom na funkciu prezidenta, z ktorej 19.2.2008 jeho brat Fidel Castro rezignoval.

2011 – Z Kennedyho vesmírneho strediska na Floride (USA) odštartoval raketoplán Discovery na svoju poslednú misiu na Medzinárodnej vesmírnej stanici (International Space Station – ISS).

2013 – Líder opozičných konzervatívcov Nikos Anastasiadis sa stal prezidentom Cyperskej republiky. Vyplynulo to z konečných výsledkov druhého kola volieb, podľa ktorých získal 57,48 percenta hlasov.

  • Kvarteto Francúzska v zložení Francois Braud, Maxime Laheurte, Sébastien Lacroix a Jason Lamy Chappuis sa prvýkrát v histórii stalo majstrom sveta v súťaži družstiev v severskej kombinácii na svetovom šampionáte v lyžovaní v severských disciplínach v talianskom Val di Fiemme.

2014 – Vtedajšia ukrajinská dočasná vláda vydala zatykač na Viktora Janukovyča a viacerých predstaviteľov; boli obžalovaní z „masovej vraždy“ pre streľbu na demonštrantov v Kyjeve.

Skladba dňa

1942 – Narodil sa Paul Jones (rodený Paul Pond), Portsmouth, UK, spevák, hráč na ústnu harmoniku, herec, člen skupiny Manfred Mann. Túto formáciu založil v Londýne v decembri 1962 Michael Lubowitz. Prvým spevákom skupiny Manfred Mann bol práve Paul Jones, prvým hitom bola skladba 5–4–3–2–1, ktorá sa vo februári 1964 dostala na piate miesto rebríčka. V auguste 1964 viedli prvýkrát rebríček s piesňou Do Wah Diddy Diddy. V hitparáde mali celkom 16 skladieb. V máji 1966 bola hitom skladba Pretty Flamingo. Bol to posledný hit tejto skupiny, ktorý naspieval ešte Paul Jones. V júli 1966 zo skupiny odišiel na sólovú dráhu, jeho miesto za mikrofónom zaujal nový spevák Michael D'Abo. Na sólovej dráhe nebol už Paul Jones tak úspešný, vydal sedem albumov, ani jeden však nebodoval na predných miestach v rebríčku. Do singlovej TOP 10 sa dostali dve jeho piesne, High Time (1966) na štvrtom, I've Been a Bad, Bad Boy" (1967) na piatom mieste.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM