Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa s teplotami do 7 stupňov, oslavuje Marína

Pranostika na dnes znie: "Keď je december studený, je vždy s úrodným rokom spojený." Meniny oslavuje Marína. Polooblačno až oblačno, miestami hmla. Teploty 2 až 7 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nedeľa s teplotami do 7 stupňov, oslavuje Marína
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné teploty 4 až 7 stupňov Celzia.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné teploty 2 až 6 stupňov Celzia.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné teploty 2 až 6 stupňov Celzia.

Meniny má Marína

Ženské meno Marína má latinský pôvod a znamená „morská“. S nositeľkami tohto krstného mena sa v súčasnosti na slovenskom území nestretáme často. Oslovujeme ich prevažne Marínka, Marka.

Maríny, ktoré oslavujú meniny 8. decembra, nemajú ľahkú povahu. Keď ich skúmame zblízka, všimneme si, že ide o veľmi odhodlané bytosti, vytrvalé v práci, trochu podozrievavé, no rozhodné. Zvyčajne bývajú Maríny výborné študentky, obľubujúce klasické štúdium. Ak majú iný názor ako ich vyučujúci, veľmi otvorene to dajú najavo. Sú dosť tvrdohlavé a neúspechy ich trápia.

Zároveň sú zraniteľné, citlivé, trpezlivé, aj strohé, najmä, ak sa nahnevajú. Tieto ženy sú dokonale spokojné v spoločnosti, ale nepotrebujú pre svoj život veľa priateľov. Napĺňa alebo priťahuje ich miesto opatrovateľky.

Stalo sa doma

1884 – Bola založená prvá slovenská rímskokatolícka farnosť v USA. Farnosť vznikla v meste Streator v štáte Illinois.

1900 – Zomrel v Drienove básnik, učiteľ a revolucionár (spolu s priateľom básnikom Jankom Kráľom v 1848 podnietili vzburu poddaných v Honte, za čo boli väznení v Šahách a Pešti) JÁN ALEXANDER ROTARIDES. Narodil sa 15.2.1822.

1914 – Narodil sa v Detve básnik, spisovateľ, esejista a prekladateľ IMRICH KRUŽLIAK, popredná osobnosť slovenského povojnového exilu, krajanský pracovník, organizátor kultúrneho a politického života.

1919 – Narodil sa v Kalinove maliar LADISLAV GANDL, predstaviteľ monumentálno-dekoratívnej tvorby. Jeho dielom je napríklad nástenná maľba v Univerzitnej knižnici, či Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Zomrel 29.12.1991

1929 – Narodil sa v Topoľčiankach divadelný a filmový režisér PAVOL HASPRA. Zomrel 27.4.2004.

1950 – Zomrela v Bratislave herečka ELMA WÁGNEROVÁ. Narodila sa 2.3.1900.

1982 – Zomrel v Bratislave básnik, prekladateľ, redaktor a vydavateľ tlačového orgánu slovenských spisovateľov Elán JÁN SMREK, vlastným menom Ján Čietek. Autor zbierok ako napríklad Odsúdený k večitej žízni, Cválajúce dni, Božské uzly, Básnik a žena, Hostina, Písané na sude, alebo Nerušte moje kruhy. Populárna je jeho Maľovaná abeceda pre deti. Narodil sa 16.12.1898.

1989 – Nežná revolúcia: Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) odvolalo predsedu vlády SR Pavla Hrivnáka a zostavením novej vlády poverilo Milana Čiča.

1997 – Zomrel v Bratislave architekt JÁN SVETLÍK. Narodil sa 1.2.1912.

Stalo sa vo svete

1941 – USA, Veľká Británia, Kanada vyhlásili vojnu Japonsku.

1949 – Čínska národná vláda premiestnila svoje sídlo na ostrov Taiwan.

1966 – Medzi ostrovmi Krétou a Pireom sa v búrke potopil grécky trajekt. Zahynulo viac ako 200 ľudí.

1974 – Gréci v referende rozhodli, že Grécko bude parlamentnou republikou. Gréci tak odmietli 142 rokov starú monarchiu.

1987 – V americkom Washingtone bola podpísaná zmluva medzi sovietskym predstaviteľom Michailom Gorbačovom a prezidentom USA Ronaldom Reaganom o obmedzení jadrových zbraní stredného doletu. V priebehu troch nasledujúcich rokov bolo zničených 1752 sovietskych a 859 amerických jadrových zbraní.

1991 – Najvyšší predstavitelia Ruska, Bieloruska a Ukrajiny podpísali v Breste dohodu o vytvorení Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ).

1994 – Predstavitelia členských štátov Všeobecnej dohody o clách a obchode (GATT) rozhodli, že od 1.1.1995 ju nahradí nová Svetová obchodná organizácia (WTO).

1995 – V lamaistickom kláštore v tibetskom meste Žikace sa z vôle čínskych úradov stal pančenlámom (druhý najvyšší lamaistický hodnostár po dalajlámovi) Gjalchän Norbu. Dalajláma žijúci v exile ho neuznal a za pančenlámu vymenoval iného chlapca.

2004 – Oranžová revolúcia: Ukrajinská opozícia ukončila protesty na Námestí nezávislosti v Kyjeve a v ďalších mestách a zrušila blokády vládnych budov.

2005 – Ante Gotovina bol zatknutý španielskou políciou. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu oslobodil 16. novembra 2012 dvoch chorvátskych generálov, Anteho Gotovinu a Mladena Markača, od obvinení z vojnových zločinov proti srbskému obyvateľstvu v súvislosti s operáciou Búrka (Oluja) z roku 1995.

  • Nórska vláda definitívne odsúhlasila zákon, ktorý od 1. januára 2006 zaviedol povinné zastúpenie žien v dozorných radách akciových spoločností na úrovni minimálne 40 percent.

2008 – Bývalého macedónskeho premiéra Vlada Bučkovského odsúdili na tri a pol roka väzenia za zneužitie právomocí, ktorého sa dopustil ešte v roku 2001 vo funkcii ministra obrany.

2009 – Dvaja ozbrojenci na motorkách v Hondurase zastrelili šéfa národného Úradu pre boj proti obchodu s drogami Juliana Aristidesa Gonzaleza.

2010 – Vesmírna loď Dragon (Drak) súkromnej spoločnosti prvýkrát úspešne dosiahla obežnú dráhu a pristála na Zemi. Vesmírnu loď vyvinula americká firma Space Exploration Technologies známa tiež pod názvom SpaceX. K štartu došlo z floridského Mysu Canaveral.

2012 – Konali sa oslavy 25. výročia založenia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas. Pásmo Gazy prvýkrát navštívil po desaťročnom exile vodca Hamasu Chálid Mašál.

2012 – Približne 200 delegátov schválilo na medzinárodnej klimatickej konferencii v katarskej Dauhe predĺženie Kjótskeho protokolu do roku 2020.

Skladba dňa

1966 – Narodila sa Sinéad O'Connor (rodená Sinéad Marie Bernadette O'Connor), Dublin, Írska republia, írska speváčka a skladateľka. V roku 1987 vydala debutový album The Lion & The Cobra. V marci 1990 vydala druhý a dodnes najúspešnejší album I Do Not Want What i Heaven't Got.

V hitparáde sa dostal na prvé miesto a jeho predaj prevýšil sumu sedem miliónov kópií. V singlovom rebríčku mala osem skladieb, najúspešnejšou bola Nothing Compares 2 U, ktorá sa vo februári dostala na prvé miesto. Bola jedinou, ktorá sa dostala do čela rebríčka. Ne svojom konte má deväť štúdiových albumov, ten najnovší How About I Be Me (And You Be You)? vyšiel vo februári 2012, predchádzajúci Theology vydala v júni 2007. K diskografii patrí aj päť kompilačných a jeden live album. Na hrade Devín vystúpila 14. augusta 2010 na koncerte Tribute to Freedom – Pocta slobode.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM