Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Nízke Tatry sú už 39 rokov národným parkom, meniny má Vasil

Pranostika na dnes vraví: "Ak je jún studený, sedliak krčí ramenami".Meniny má Vasil. Prevažne polooblačno. Teploty 21 až 26 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Nízke Tatry sú už 39 rokov národným parkom, meniny má Vasil
Zdroj: YouTube.com

Západ: Na západnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: Na strednom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Východ: Na východnom Slovensku prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Vasil

Mužské ruské a ukrajinské meno Vasil má grécky pôvod a jeho význam je „kráľovský“. Nositeľov tohto na Slovensku ojedinelého mena oslovujeme Vasko, Vasilko. Meniny majú 14. júna.

Vasil predstavuje symbolicky znalosť tajov sveta. Rýchlosť reakcií možno prirovnať k jaguárovi, jeho totemovému zvieraťu. Vasilovia sú muži plní záhad a majú široký rozhľad. Zaujímajú sa o psychiku a vzbudzujú dôveru, preto sa z nich môžu stať aj psychológovia, či psychiatri. Cítia sa dobre aj v situáciách, kde majú v rukách riadiace páky.

Títo muži sú vitálni a neobávajú sa intelektuálnej prepracovanosti. Mali by si dávať pozor na úrazy. Nemali by konať tvrdohlavo, ani zlostne. Prospeje im, ak obmedzia cukor a mastné jedlá.

Ich obľúbené farby sú modrá, biela a zelená. Ochranné rastliny rumanček, medovka, repík, ochranné kamene perla a rubín.

Stalo sa doma

1941 – Narodil sa v Banskej Bystrici spisovateľ PAVEL HRÚZ, ktorého pre jeho politické a občianske postoje koncom 60-tych rokov 20. storočia prepustili z Matice slovenskej (MS), vylúčili zo Zväzu slovenských spisovateľov, zakázali mu publikovať a tým ho vylúčili z oficiálneho kultúrneho života až do pádu komunizmu v roku 1989. Pred zákazom mu vyšli dve knihy próz Dokumenty o výhľadoch a Okultizmus. Po roku 1989 mu v postupných zbierkach vyšli aj jeho skôr napísané poviedky Chliev a hry, Pereat, Párenie samotárov, Rendez vous 69, Oči kuričove, Chlieb a kry, Hore pupkom, pupkom sveta. Zomrel 15.8.2008.

1948 – Národné zhromaždenie ČSR jednomyseľne zvolilo za prezidenta Klementa Gottwalda, ktorý nemal žiadneho protikandidáta.

1978 – Nízke Tatry boli vyhlásené za národný park – NAPANT.

1998 – Zhorela Zbojnícka chata vo Vysokých Tatrách.

Stalo sa vo svete

1807 – Napoleon I. Bonaparte porazil ruskú armádu pri meste Friedland v bývalom východnom Prusku (dnešný Pravdinsk).

1834 – Leonard Norcross si dal patentovať v americkom Dixfielde skafander pre potápačov.

1900 – Havajské ostrovy získali štatút autonómneho teritória USA.

1919 – Britskí leteckí dôstojníci John Alcock a Arthur Whitten-Brown podnikli prvý let cez Atlantický oceán na dvojmotorovom dvojplošníku Vickers bez medzipristátia. Leteli z Newfoundlandu do Írska.

1940 – Nemecké jednotky počas 2. svetovej vojny vstúpili do Paríža (Francúzsko).

1982 – Kapituláciou Argentíny sa skončila britsko-argentínska vojna o Falklandské ostrovy.

1985 – V Luxembursku v obci Schengen bola podpísaná Schengenská dohoda. Cieľom bolo postupné uvoľňovanie hraníc a odstraňovanie hraničných kontrol. Pri zrode dohody boli Francúzsko, Belgicko, Holandsko, Luxembursko, Spolková republika Nemecko (SRN). Schengenská dohoda bola len rámcovým dokumentom, deklarujúcim súhlas signatárov so spomínanými opatreniami. Preto bol prijatý Vykonávací dohovor k Schengenskej dohode, ktorý obsahuje podrobný postup a pravidlá krokov. Celý schengenský systém začal fungovať 26.3.1995.

2001 – Bývalá Juhoslávia schválila vydanie Slobodana Miloševiča Medzinárodnému trestnému tribunálu pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v holandskom Haagu.

Skladba dňa

1984 – Narodila sa v Žiline populárna speváčka a hudobníčka ZUZANA SMATANOVÁ.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM