Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Od útoku na Pearl Harbor uplynulo 77 rokov, meniny má Ambróz

Pranostika na dnes: V decembri si ešte zima robí žarty, ale v januári už kraľuje. Meniny má Ambróz. Zamračené, občasný dážď, vo vyšších polohách sneženie. Teploty 2 až 7 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Od útoku na Pearl Harbor uplynulo 77 rokov, meniny má Ambróz
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné 4 až 7 stupňov C.

Stred: zamračené, dážď so snehom, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné 2 až 6 stupňov C.

Meniny má Ambróz

Mužské meno Ambróz má grécky pôvod a znamená „nesmrteľný“, „nebeský“. S nositeľmi tohto krstného mena sa stretávame výnimočne. Meniny majú 7. decembra.

Ambrózovia uprednostňujú pokojný život pred rýchlou kariérou. Sú dôveryhodní a napriek istým váhaniam prinášajú do rodiny pocit istoty. Ich štúdiá sú zvyčajne na slušnej úrovni. Keďže Ambrózovia majú v sebe kontrolórskeho ducha, stávajú sa z nich prevažne precízni úradníci, colníci alebo policajti. Títo muži majú niekedy neuveriteľné šťastie, ale aj sklon priveľmi sa naň spoliehať. Ak sú úspešní, tak najmä pre sústavné úsilie a vytrvalú prácu.

Rýchlo sa unavia. Ambrózovia potrebujú veľa spánku a relax pri vode.

Ovplyvňujú ich planéty Saturn a Urán. Ich šťastné farby sú čierna a modrá. Ochranné rastliny medovka a baza, ochranné kamene ametyst a achát.

Stalo sa doma

1887 – Narodil sa v Liptovskej Mare (zaniknutá obec, bola zatopená priehradou Liptovská Mara) pedagóg, filológ a prekladateľ JOZEF KOREŇ, autor učebníc a šlabikárov. Zomrel 15.7.1969.

1899 – Narodil sa v Krásne nad Kysucou predstaviteľ moderného slovenského sochárstva, prvý športový letec na Slovensku VOJTECH IHRISKÝ, spoluautor pomníka P.O. Hviezdoslava v Bratislave. Zomrel 11.6.1988.

1929 – Ivan Dérer a Juraj Slávik boli slovenskí ministri v novovymenovanej československej vláde na čele s predsedom Františkom Udržalom, ktorú v tento deň vymenoval prezident Československej republiky (ČSR) Tomáš Garrigue Masaryk.

1948 – Narodil sa v Bratislave spevák a hudobník PAVOL HAMMEL, zakladajúci člen a neskôr aj líder legendárnej skupiny Prúdy

1989 – Prezident Československej socialistickej republiky (ČSSR) Gustáv Husák prijal demisiu vlády ČSSR na čele s premiérom Ladislavom Adamcom. Zostavením novej vlády bol poverený Marián Čalfa.

2017 – Do Reprezentatívneho zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva Organizácie Spojených národov pre vzdelávanie, vedu a kultúru (UNESCO – United Nations Educational, Scientific and Cultural Organization) zapísali slovenský Horehronský viachlasný spev.

Stalo sa vo svete

1912 – Nemecký archeológ Ludwig Borchardt našiel na egyptskej lokalite Tell el-Amarna (Achetaton) svetoznámu bustu kráľovnej Nefertiti (1381–1344 pred n.l.), manželky faraóna Achnatona.

1916 – Britským ministerským predsedom sa stal (1916–1922) David Lloyd George, ktorý si do konca prvej svetovej vojny zabezpečil silné mocenské postavenie.

1917 – Prvá svetová vojna: USA vyhlásili vojnu Rakúsko-Uhorsku.

1941 – Druhá svetová vojna: Japonské letectvo a námorníctvo zaútočilo na americkú vojenskú základňu Pearl Harbor na Havajských ostrovoch. Udalosť sa v USA pripomína ako Deň Pearl Harbor.

1944 – Založili Medzinárodnú organizáciu civilného letectva (The International Civil Aviation Organization – ICAO). Zároveň bol podpísaný Dohovor o medzinárodnom civilnom letectve. Pri 50. výročí (1994) podpísania dohovoru sa prvýkrát slávil Medzinárodný deň civilného letectva.

1953 – Izraelský premiér David Ben Gurion podal zo zdravotných problémov demisiu. Vo funkcii premiéra ho vystriedal Moše Šaret.

1972 – Odštartovala smerom na Mesiac kozmická loď Apollo 17, ktorej veliteľom bol americký astronaut slovenského pôvodu Eugene A. Cernan. Bol to posledný let na Mesiac programu Apollo.

1988 – Arménsko postihlo ničivé zemetrasenie, pri ktorom zahynulo takmer 25.000 ľudí a ďalších 3000 osôb utrpelo zranenia. Bolo to najhoršie zemetrasenie na Kaukaze od roku 1902.

Skladba dňa

1972 – Dara Rolins (Darina Rolincová), Bratislava, speváčka. So spevom začala v detských speváckych zboroch, na ľudovej škole umenia vyštudovala hru na klavír. Na konci 70. rokov začala spoluprácu so skupinou Panoráma, v polovici 80.tych rokov potom účinkovala so skupinami Pop-kodex a YPS. Od roku 1985 vystupovala s orchestrom Ladislava Štaidla v programoch Karla Gotta. Bola najznámejšou detskou interpretkou v Československu. Hitmi sa stali jej pesničky Anjelik môj, Ak náhodou, Arabela, Bez veľkej slávy, Čo o mne vieš, Moje druhé ja a hlavne duet s Karlom Gottom Zvonky štěstí. V roku 1983 vyšla v slovenskom Opuse prvá LP platňa Keby som bola princezná Arabela, v roku 1985 potom v Supraphone LP Darinka. V roku 1988 sa so sestrou Janou presťahovala do Prahy. 18.marca 2000, pod novým menom Dara Rolins premierovala nový program. Bola porotkyňou v tretej sérii Slovensko hľadá Superstar aj členkou poroty v premiérovej Českej a Slovenskej Superstar. V roku 2006 vydala album D1 a marci 2008 album D2. Dcéra Laura sa jej narodila 25. marca 2008, otcom je Matěj Homola, spevák a gitarista skupiny Wohnout. Posledný novembrový deň roku 2009 vydala vianočný album s názvom Šťastné Vianoce a v septembri 2011 štúdiový album s názvom Stereo. V júni 2016 vychádza nový štúdiový album ETC.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM