Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme deň bez diét, víkend začne príjemným počasím

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Je-li už máj záhradníkom, nie je stodôl milovníkom. Meniny má Hermína. Prevažne polooblačno a na východe prehánky alebo búrky. Teploty 17 až 22 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme deň bez diét, víkend začne príjemným počasím
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Hermína

Ženské meno Hermína má nemecký pôvod a jeho význam je odvodený od mužského mena Herman, ktoré znamená „bojovník“. S nositeľkami tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame len výnimočne.

Hermíny, ktoré slávia meniny 6. mája, majú živočíšny totem veľhada. Ukazujú vždy dve tváre. Raz sú svieže a prístupné ako mladý vinič, inokedy pôsobia ako neprístupná dáma so vzdialenou tvárou. Úspech v živote dosahujú hlavne vďaka svojej charizme.

Nositeľky tohto mena sú od malička spoločenské. Potrebujú okolo seba ľudí, ktorí im venujú pozornosť.

Hermíny sú odolné, životaschopné. Doliehajú na ne však menšie zdravotné problémy, často psychického pôvodu.

Ich obľúbenými farbami sú tmavomodrá a zelená. Ochranné rastliny medovka, baza, ochranné kamene ametyst, achát a perla.

Stalo sa doma

1988 – Zomrel hudobný skladateľ, priekopník slovenskej populárnej hudby GEJZA DUSÍK, bol autorom asi 250 tanečných piesní (napr. Rodný môj kraj, Dve oči neverné či Tak nekonečne krásna) a viacerých hudobných komédií a operiet. K najznámejším operetám patria: Hrnčiarsky bál, Modrá ruža, Turecký tabak alebo Zlatá rybka. Narodil sa 1.4.1907.

1989 – Narodila sa v Piešťanoch úspešná tenistka DOMINIKA CIBULKOVÁ.

1615 – V Trnave sa spojenectvom ukončilo rokovanie medzi poverencami Gabriela Betlena a uhorského kráľa Mateja II., ktorý zároveň uznal Betlena za knieža Sedmohradska.

1977 – V bratislavskom kine Slovan sa uskutočnila premiéra prvého slovenského dlhometrážneho kresleného filmu Zbojník Jurko od Viktora Kubala.

2009 – Prezident SR Ivan Gašparovič na návrh premiéra Roberta Fica odvolal z funkcie ministra životného prostredia Jána Chrbeta. Vedením rezortu bol dočasne poverený minister školstva SR Ján Mikolaj. Fico sa pre tento krok rozhodol po tom, ako minister informoval, že spoločnosť Interblue Group kategoricky odmietala zverejnenie zmluvy, na základe ktorej jej SR v roku 2008 predala nadbytočné emisné kvóty oxidu uhličitého.

Stalo sa vo svete

1999 – Vo voľbách do škótskeho parlamentu, ktorý nadobudol svoju funkčnosť po takmer 300 rokoch, zvíťazili labouristi pod vedením Donalda Dewara, čím Škóti odmietli víziu svojej nezávislej budúcnosti, o ktorú sa usilovala Škótska národná strana (SNP).

2007 – Víťazom francúzskych prezidentských volieb sa stal konzervatívec Nicolas Sarkozy, ktorý porazil socialistickú kandidátku Ségoléne Royalovú. Hlavou štátu bol do roku 2012, kedy ho na tomto poste nahradil Francois Hollande.

2008 – Americký štát Georgia popravil odsúdeného vraha Williama Earla Lynda, ktorý sa tak stal prvým popraveným človekom v USA odvtedy, ako najvyšší súd v apríli 2008 ukončil moratórium na trest smrti. Popravili ho smrtiacou injekciou vo väzení v Jacksone v centrálnej časti štátu Georgia.

2009 – EÚ a Kanada podpísali dohodu o tzv. otvorenom nebi. Lietadlá európskych a kanadských leteckých spoločností budú štartovať a pristávať na ktoromkoľvek letisku v Kanade a EÚ.

2010 – Islandské úrady zatkli Hreidara Mara Sigurdssona, bývalého šéfa zbankrotovanej banky Kaupthing. Sigurdsson sa stal prvým vysokopostaveným bankárom zatknutým v súvislosti s finančnou krízou v ostrovnom štáte.

2012 – Druhé, rozhodujúce kolo prezidentských volieb vo Francúzsku, prinieslo víťazstvo pre Francoisa Hollanda.

Skladba dňa

1960 Larry Steinbachek (vlastným menom Lawrence Cole), Londýn, hráč na klávesových nástrojoch skupiny Bronski Beat. Túto syntipopovú formáciu založila trojica Steve Bronski, klávesák Larry Steinbachek a spevák Jimmy Somerville v roku 1983 v Londýne. Už v júni 1984 mali v anglickej hitparáde prvú skladbu Smalltown Boy. V októbri 1984 vydali debutový album s názvom The Age Of Consent, ktorý sa v rebríčku dostal na štvrté miesto. V singlovej TOP 40 hitparáde mali osem skladieb, hitmi boli Why v septembri 1984 a Hit That Perfect Beat v decembri 1985. V máji 1985 odišiel zo skupiny Jimmy Sommerville, ktorý založil skupinu Communards. Do definitívneho rozchodu v roku 1995 vydali päť albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM