Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme svetový deň bez tabaku, meniny má Petronela a Petrana

Dnešná pranostika vraví: "V máji všetko je v kvete, všetko sa veselí, i bača sa teší umytej puteri". Meniny má Petronela a Petrana. Premenlivá oblačnosť a prehánky alebo búrky. Teploty 22 až 27 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Oslavujeme svetový deň bez tabaku, meniny má Petronela a Petrana
Foto: Rastislav Búgel / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno a možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Petronela a Petrana

Ženské mená Petronela, Petrana majú latinský pôvod a ich význam je „pochádzajúca z rodu Petroniov“. Nositeľky na našom území ojedinelých mien oslovujeme Petra, Petranka, Peťka, alebo Nela.

Petronely a Petrany, ktoré oslavujú spolu meniny 31. mája, sú vášnivé ženy. Emotívnosť a túžba konať ich väčšinou doženú k extrémnym rozhodnutiam. Majú ale vysoko vyvinutú sebaovládaciu schopnosť, čo im umožňuje čeliť vypätým situáciám. Sú veľmi inteligentné a schopné naplno sa obetovať. Majú aj vrodený cit pre diplomaciu.

Napriek skvelej vitalite by si mali dávať pozor na zdravie, a to najmä na žalúdok. Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Obľúbené farby majú Petronely a Petrany oranžovú a medenú, ich ochranné rastliny sú vavrín, mak, nechtík, ochranné kamene topás, olivín a krištáľ.

Mučenica SVÄTÁ PETRONELA, ktorej sviatok pripadá na 31. mája, patrí medzi prvých mučeníkov ranej cirkvi. O jej živote prakticky niet správ, istotou je, že jej telo bolo pochované v Domitilliných katakombách.

Stalo sa doma

1618 – Zomrel v Ausburgu (Nemecko) polyhistor, lekár a učiteľ JURAJ HENISCH, autor Prehľadu starého i nového zemepisu (opísal aj územie Slovenska). Narodil sa 24.4.1549 v Bar­dejove.

1863 – V Selciach pri Banskej Bystrici bol vysvätený Kostol sv. Cyrila a Metoda. Bol to prvý kostol na Slovensku zasvätený slovanským vierozvestom.

1902 – Narodil sa v Bratislave komunistický politik, predseda Komunistickej strany Slovenska (KSS) VILIAM ŠIROKÝ, ktorý patril k inšpirátorom a vedúcim činiteľom zinscenovaných a nepodložených obvinení proti tzv. buržoáznym nacionalistom. Zomrel 6.10.1971.

1918 – V Pittsburghu (USA) bola podpísaná tzv. Pittsburská dohoda o vytvorení spoločného štátu Slovákov a Čechov.

1970 – V peruánskych Andách zahynulo 14 československých horolezcov, keď ich tábor zasypala lavína kameňov uvoľnená silným zemetrasením.

Stalo sa vo svete

1879 – Nemecký inžinier a vynálezca Werner von Siemens verejnosti predviedol prvú elektrickú lokomotívu.

1879 – V New Yorku (USA) otvorili slávnu Madison Square Garden.

1902 – Podpísaním dohody vo Vereenigingu sa skončila britsko-búrska vojna, v ktorej stratila Veľká Británia 5774 vojakov (ďalších 16 000 zomrelo na rôzne infekčné choroby) a Búri prišli o 4000 mužov.

1910 – Britská vláda spojila svoje kolónie Kapsko, Natal a pôvodné búrske štáty Oranžsko a Transvaal do Juhoafrickej únie so štatútom domínia, čím chcela dosiahnuť uzmierenie nacionálnych protikladov a zároveň ponechala Búrom kultúrno-politickú rovnoprávnosť, pričom ministerským predsedom sa stal vodca Juhoafrickej strany, ochotnej dohodnúť sa s Veľkou Britániou, bývalý búrsky generál Louis Botha.

1916 – Pri severojutskom pobreží v úžine Skagerrak v Severnom mori sa začala prvá veľká námorná bitka I. svetovej vojny (bitka o Jutsko). Postavilo sa proti sebe 21 lodí nemeckého námorníctva a 37 plavidiel britskej Grand Fleet. Bitka sa na druhý deň skončila nerozhodne, pričom sa potopilo 14 britských a 11 nemeckých vojnových lodí a zahynulo 6784 britských a 3039 nemeckých námorníkov.

1970 – Pri zemetrasení v peruánskom severnom Huascaráne (7,9 stupňa Richterovej stupnice – dovtedy najničivejšie zemetrasenie na americkom kontinente) zahynulo takmer 70.000 osôb, asi 600.000 stratilo strechu nad hlavou, 20.000 ostalo nezvestných a 200.000 osôb sa zranilo. Najviac postihnuté boli andské mestá Yungay, Huaráz, Chimbote a okolité dediny.

2003 – Atentátnika Erica Roberta Rudolpha, ktorý v júli 1996 odpálil v Olympijskom parku v Atlante (USA) nálož a spôsobil smrť jednej ženy a zranenia viac ako stovky návštevníkov OH, sa americkej polícii podarilo zadržať v Murphy v štáte Severná Karolína. Zatknutý muž mal v roku 1997 odpáliť aj nálože pri ženskej klinike a istom klube pre homosexuálov v Atlante. Pátralo sa po ňom aj v súvislosti s útokom na ženskú kliniku v Birminghame v štáte Alabama z januára 1998. Rudolph patril odvtedy medzi 10 najhľadanejších páchateľov na zozname FBI.

Skladba dňa

1948 – narodil sa John Henry „Bonzo“ Bonham, nenahraditeľný bubeník kapely Led Zeppelin. Bonham sa dožil veku 32 rokov a zomrel 25. septembra 1980. Jeho smrť bola aj koncom kapely Led Zeppelin.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM