Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok bude v znamení slnečného počasia, teploty prekročia 20 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Ktorého dňa tohto mesiaca padne sneh, toľkokrát bude cez zimu padať." Meniny oslavuje Boris. Slnečno, miestami hmla. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok bude v znamení slnečného počasia, teploty prekročia 20 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné teploty 19 až 22 stupňov Celzia.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné teploty 17 až 21 stupňov Celzia.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné teploty 17 až 21 stupňov Celzia.

Meniny má Boris

Mužské meno Boris má ruský pôvod a je odvodené z mongolského slova bogori, ktoré znamená „malý“. Nositeľov tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme aj Borisko, Bori, Borko.

Borisovia, ktorí majú meniny 14. októbra, sú dosť strohí a najradšej by všetkým vládli. Ťažko sa dajú ovplyvniť, ustúpia len silným argumentom. Už v detstve sa prejavujú ako malí diktátori.

V partnerskom živote i v práci sú spoľahliví. Títo muži sú aj veľmi aktívni, radi sa zúčastňujú na tímovej práci. Výber povolania nie je pre Borisov kľúčový, podstatné je, že sa realizujú podľa svojich predstáv. Sú priemerne životaschopní. Keď sa práve necítia dobre, nespoznáte to na nich.

Borisov ovplyvňuje planéta Mars. Ich šťastné farby sú červená a fialová. Ochranné rastliny púpava, prvosienka a rozmarín, ochranné kamene diamant, ametyst a jaspis.

Stalo sa doma

1619 – Sedmohradské protestantské knieža Gabriel Bethlen, vzbúrenec proti katolíckym Habsburgovcom, obsadil Bratislavu a zmocnil sa uhorskej koruny a korunovačných klenotov.

1949 – Boli schválené tzv. cirkevné zákony, ktorými bola cirkev úplne podriadená štátnemu dozoru.

2009 – Futbalová reprezentácia si vybojovala priamy postup na majstrovstvá sveta 2010 v Juhoafrickej republike (JAR), keď zdolala pod vedením trénera Vladimíra Weissa st. Poľsko 1:0 a vyhrala 3. kvalifikačnú skupinu pred druhým Slovinskom.

2011 – Vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Ivan Gašparovič svojím podpisom ratifikoval dodatok k medzinárodnej zmluve o dočasnom eurovale (European Financial Stability Facility – EFSF).

2014 – Desaťčlennú skialpinisticko-horolezeckú výpravu zasiahla v základnom tábore pod vrchom Dhaulágirí v strednom Nepále lavína. Siedmim Slovákom a jednému Čechovi sa podarilo zachrániť. Nepálske úrady potvrdili dva dni po tragédii smrť dvoch Slovákov (Ján Matlák a Vladimír Švancár) a troch nepálskych horských vodcov.

Stalo sa vo svete

1066 – Normanský vojvoda Viliam Dobyvateľ porazil v bitke pri Hastingse anglického kráľa Harolda II. a v decembri toho roku sa dal korunovať za kráľa, čo znamenalo začiatok normanskej vlády na Britských ostrovoch.

1809 – Uzavretím mierovej zmluvy vo viedenskom Schönbrunne sa skončila vojna Rakúska proti Napoleonovi I. Bonapartemu. Rakúsko stratilo značnú časť svojich území.

1920 – Sovietske Rusko podpísalo v Tarte mierovú zmluvu s Fínskom, čím uznalo samostatnosť Fínska, ktoré mu patrilo od roku 1809.

1944 – Nemecký maršal Erwin Rommel, prezývaný púštna líška, sa otrávil, keď naňho padlo podozrenie, že bol zapletený do atentátu na Adolfa Hitlera 20.7.1944. Rommel bol legendárnym veliteľom nemeckých jednotiek v Afrike.

1947 – Americký pilot Chuck Yeager dosiahol na reaktívnom lietadle Bell X-1 po prvý raz nadzvukovú rýchlosť.

1964 – Nikitu Sergejeviča Chruščova odvolali z funkcie prvého tajomníka Ústredného výboru Komunistickej strany Sovietskeho zväzu (ÚV KSSZ). Na jeho miesto bol dosadený Leonid Iľjič Brežnev.

  • Americký protestantský pastor a bojovník za práva amerických černochov Martin Luther King získal Nobelovu cenu za mier.

1968 – Uskutočnilo sa prvé živé televízne vysielanie z vesmírnej lode (Apollo 7).

1969 – ZSSR vypustil prvú spoločnú družicu socialistických štátov v rámci programu Interkozmos 1.

1997 – Britský automobilový pretekár Andy Green ako prvý na svete prekonal v Nevadskej púšti na svojom prúdovom automobile Thrust-SCC rýchlosť zvuku.

2010 – Z bane v čilskej púšti Atacama viahli po 69 dňoch posledného z 33 zavalených baníkov.

2012 – Rakúskemu extrémnemu športovcovi Felixovi Baumgartnerovi sa podaril najvyšší a zrejme aj najrýchlejší zoskok v histórii, pri ktorom skočil z kapsuly pripevnej na špeciálnom héliovom balóne z výšky takmer 39 kilometrov a ako prvý človek prekonal rýchlosť zvuku.

2017 – Mohutný výbuch trhavín umiestnených v nákladnom aute zabil v somálskom hlavnom meste Mogadišo najmenej 512 ľudí a zranil ďalších 316.

Skladba dňa

1948 – Narodila sa Marcia Barrett, Saint Catherine, Jamajka, speváčka skupiny Boney M. Túto popovo diskotékovú formáciu založil v Nemecku v závere roka 1975 producent a skladateľ Frank Farian zo štúdiových spevákov. Ich prvou úlohou bolo nahrávanie zborových vokálov pre piesne v štýle disko. V júni 1976 vydali prvý album Take The Heat Off Me.

Presadili sa vo februári 1977 so skladbou Daddy Cool. Prichádzajú ďalšie hity, ktoré ovládli európske diskotéky a skupina vychádza zo štúdiovej anonymity na koncertné pódiá. V Anglicku sa definitívne presadili so skladbami Ma Baker z júla 1977 a Rivers Of Babylon z mája 1978, obe sa dostali na prvé miesto hitparády.

V singlovom rebríčku mali 13 skladieb. Rozišli sa v roku 1986, vydali osem štúdiových albumov. Dva z nich, Nightflight To Venus, vydaný v júli 1978 a Oceans Of Fantasy v septembri 1979 sa dostali až na prvú pozíciu. K diskografii patria aj skoro štyri desiatky rôznych kompilácií. Po rozchode každý z bývalých členov účinkoval sólovo s hitmi zo spoločnej éry.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM