Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok by mal byť slnečný, teploty do 32 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Keď august páli, bude páliť aj víno." Meniny oslavuje Lýdia. V pondelok (19. 8.) prevažne slnečno. Teploty 27 až 32 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok by mal byť slnečný, teploty do 32 stupňov
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 19 až 16 a najvyššie denné teploty 29 až 32 °C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 13 a najvyššie denné teploty 27 až 31 °C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 18 až 14 a najvyššie denné teploty 27 až 31 °C.

Meniny má Lýdia

Ženské meno Lýdia je na Slovensku ojedinelé, má grécky pôvod a v preklade znamená „pochádzajúca z Lýdie, krajiny v Malej Ázii“. Dámy a dievčatá s týmto menom oslovujeme aj Lyda, Lydka, Lýdinka.

Nositeľky mena Lýdia sú priebojné, zanietené, pracovité a ctižiadostivé. Už ako deti si uvedomujú svoj pôvab aj inteligenciu. Obľubujú pohodlie a všetko, čo je luxusné. Dobre sa uplatnia ako letušky či módne návrhárky.

Lýdie chcú žiť naplno. Aj psychicky náročné situácie zvládajú s prehľadom.

Stalo sa doma

1685 – Spod tureckej nadvlády oslobodili pevnosť Nové Zámky.

1957 – V Bratislave na Tobruckej ulici otvorili maloobchodnú predajňu TUZEXu. Podnik zahraničného obchodu TUZEX, ktorý v bývalom socialistickom Československu spravoval sieť maloobchodných predajní so zahraničným tovarom vznikol 1. júla 1957.

2011 – Dvojkajak v zložení Peter Gelle a Erik Vlček získal na majstrovstvách sveta (MS) v Segedíne zlatú medailu v K2 na 1000 metrov.

2016 – Chodec Matej Tóth sa stal Riu de Janeiro olympijským víťazom na 50 kilometrov. Pre Slovensko tak získal prvú olympijskú atletickú medailu v ére samostatnosti.

Stalo sa vo svete

1619 – České stavy zosadili Ferdinanda II.

1905 – Ruský cár Mikuláš II. vydal manifest o zavedení ústavy.

1936 – V sovietskej (ruskej) Moskve sa začal prvý verejný proces proti tzv. teroristickému trockisticko-zinovievovskému centru. V procese boli obžalovaní z vlastizrady šestnásti bývalí vysokí funkcionári a spolupracovníci Lenina a Stalina. Medzi najznámejších obžalovaných patrili Grigorij Zinoviev a Lev Kamenev.

1942 – Druhá svetová vojna (operácia Jubilee): Britské a kanadské vojenské jednotky sa vylodili pri Nemcami okupovanom francúzskom prístave Dieppe.

1944 – Druhá svetová vojna: Vo Francúzsku v Paríži vypuklo mohutné protinemecké povstanie.

1953 – Vojenský prevrat v Iráne zvrhol premiéra Muhammada Mosaddeka.

1960 – Vypustili umelú družicu Sputnik 5, ktorá viezla psov – Strelku a Belku.

1978 – Bombový útok na kino v iránskom meste Ábádán si vyžiadal 422 ľudských životov.

1980 – Po núdzovom pristátí lietadla hneď po štarte na letisku v Rijáde v Saudskej Arábii zahynulo 301 ľudí, keď v batožinovom priestore vypukol požiar.

1989 – Na hraniciach Maďarska a Rakúska prebehla povolená demonštrácia známa ako Paneurópsky piknik, pri ktorej niekoľko stoviek občanov vtedajšej Nemeckej demokratickej republiky (NDR) emigrovalo na Západ. Paneurópsky piknik tak bol jednou z predzvestí pádu železnej opony a komunistickej totality vo východnej Európe.

1991 – Sovietsky rozhlas oznámil správu o zosadení prezidenta Michaila Gorbačova. Moc prevzal tzv. Štátny výbor pre výnimočný stav. Pokus o puč bol potlačený a Gorbačov sa 22.8. vrátil do Moskvy.

1995 – Neďaleko Sarajeva v Bosne a Hercegovine (BaH) havaroval transportér, v ktorom zahynuli traja americkí diplomati, vrátane mierového vyslanca v bývalej Juhoslávii Roberta Frasura.

2003 – V Iraku bagdadským sídlom Organizácie Spojených národov (OSN) otriasol silný výbuch, ktorý zabil 15 ľudí. Pri výbuchu zahynul najvyšší koordinátor OSN v Iraku Sergio de Mello.

2005 – Africká republika Burundi si po 12 rokoch prvýkrát demokraticky zvolila prezidenta. Stal sa ním bývalý vodca hutuských povstalcov Pierre Nkurunziza.

2010 – Po viac ako siedmich rokoch od začatia invázie (operácia Iracká sloboda) sa z Iraku stiahla posledná americká bojová jednotka.

2013 – Na Novom Zélande boli povolené sobáše osôb rovnakého pohlavia. Ostrovná krajina bola prvou v ázijsko-tichomorskom regióne a 14. na svete, ktorá takéto zväzky legalizovala.

Skladba dňa

1951 – Narodil sa John Deacon (rodený John Richard Deacon), Leicester, UK, basový gitarista skupiny Queen. Gitarista Brian May a bubeník Roger Taylor založili formáciu Smile, ktorá sa v roku 1970 zmenila na Queen, 8. januára 1971 koncertovali prvýkrát v známom londýnskom hudobnom klube Marquee. V júli 1973 vydali prvý album s názvom Queen. V marci 1974 vydali druhý Queen II. V novembri 1975 vyšiel štvrtý studiový album A Night At The Opera, ktorý sa dostal na prvú pozíciu rebríčka.

V decembri 1975 viedli prvýkrát aj singlovú hitparádu so skladbou Bohemian Rhapsody. Na svojom konte majú 15 štúdiových albumov, k tomu viac ako desať live a kompilačných albumov. V anglickej TOP 30 mali 50 singlov. Úspešná éra skupiny Queen skončila v novembri 1991 úmrtím speváka Freddieho Mercuryho. Ostávajúca trojica s Brianom Mayom na čele to skúšala s inými spevákmi, bol medzi nimi aj George Michael, šlo však iba o samostatné koncerty. John Deacon odišiel z hudobnej scény v roku 1997.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM