Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pondelok s premenlivou oblačnosťou, teploty do 14 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Novembrová hmla zhasína slnko." Meniny oslavuje Eugen. Premenlivá oblačnosť, na západe prehánky. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

Video: Dnes24.sk / Zdroj: Dnes24.sk

Západ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: premenlivá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny oslavuje Eugen

Mužské meno Eugen má grécky pôvod a jeho význam je „urodzený“. S Eugenmi sa na Slovensku stretávame výnimočne. Meniny majú 18. novembra. Nositeľov tohto mena oslovujeme Geňo, Genko, Žeňo.

Eugenovia sú láskaví muži, ktorí sa radi obklopujú blízkymi ľuďmi. Už ako deti majú ohromnú intuíciu. Pri štúdiu sa prejavujú ako pomalší žiaci, ktorí sa len málokedy pre niečo nadchnú. Ak úsilie učiteľov padne na úrodnú pôdu, stávajú sa z Eugenov špičkoví technici, projektanti, manažéri, či obchodní zástupcovia, ktorí svojím diplomatickým vystupovaním po čase dosiahnu úspech. Dôvera Eugenov k iným ľuďom je kolísavá. Niekedy sú rozporuplní, nerozhodní, ľahko ovplyvniteľní a svojhlaví.

Sú životaschopní. Rýchlo sa však unavia. Eugenovia sa väčšinou nestravujú dostatočne vyvážene. Chrániť by si mali hlavne oči a priedušky.

Stalo sa doma

1989 – Nežná revolúcia: Divadelníci v Prahe začali zo solidarity so študentmi týždenný protestný štrajk. Štrajk sa rozšíril aj do mimopražských divadiel.

– Zahraničné rozhlasové stanice Rádio Slobodná Európa a Hlas Ameriky oznámili, že na následky zranenia pri zákroku na ulici Národní třída v Prahe zomrel študent Martin Šmíd. Neskôr sa však ukázalo, že išlo o nepravdivú informáciu.

1992 – NR SR prijala zákon o zriadení Národnej banky Slovenska (NBS), ktorá vznikla v deň vzniku samostatnej Slovenskej republiky (SR) 1. januára 1993.

2009 – Mesto Bratislava udelilo pri príležitosti 20. výročia Nežnej revolúcie čestné občianstvo prezidentovi ČSFR a ČR Václavovi Havlovi, kardinálovi Jozefovi Tomkovi a bývalému rakúskemu veľvyslancovi v SR Maximiliánovi Pammerovi.

Stalo sa vo svete

1302 – Pápež Bonifác VIII. vyhlásil neobmedzenú zvrchovanosť pápeža bulou Unam Sanctam.

1626 – Pápež Urban VIII. vysvätil v Ríme nový Chrám sv. Petra, stojaci na mieste pôvodnej konštantínovskej baziliky.

1901 – Spojené štáty americké (USA) a Veľká Británia podpísali zmluvu, podľa ktorej mohli USA začať s výstavbou Panamského kanála.

1928 – V New Yorku mal premiéru prvý čierno biely zvukový film Mickey kormidelníkom (Steamboat Willie) režiséra Walta Disneyho, v ktorom vystupovala neskôr populárna postavička myšiaka Mickeyho.

1978 – V guyanskej džungli spáchalo hromadnú samovraždu okolo 900 členov americkej sekty Svätyňa ľudu. Samovraždu spáchal aj vodca sekty Jim Jones.

2003 – Najvyšší súd štátu Massachusetts (USA) dospel k záveru, že páry rovnakého pohlavia sú podľa ústavy štátu oprávnené sobášiť sa. Súd však nepovolil vydávanie povolení k takýmto sobášom.

2005 – Samovražedné bombové útoky v dvoch mešitách v meste Chánakín na severovýchode Iraku si vyžiadali 74 obetí na životoch.

2007 – Výbuch metánu v uhoľnej bani na východe Ukrajiny zabil 63 baníkov.

Skladba dňa

1962 – Narodil sa Kirk Hammett (rodený Kirk Lee Hammett), San Francisco, California, USA, sólový gitarista a skladateľ skupiny Metallica. Pred príchodom do nej v roku 1983 založil v roku 1980 trash metalovú kapelu Exodus. Metalová formácia Metallica vznikla v roku 1981 v Los Angeles.

V roku 1983 vydali prvý album s názvom Kill' Em All, ktorý mal úspech, rovnako aj album Master Of Puppets z roku 1986. V roku 1988 dostali cenu Grammy za skladbu One. Za album Metallica (známy aj pod názvom Black album), ktorý viedol v roku 1991 rebríčky albumov v Spojených štátoch aj v Aglicku dostali rovnako cenu Grammy, jeho predaj prekročil hranicu 22 miliónov kópií. Na svojom konte majú desať štúdiových albumov, desiaty Hardwired… to Self-Destruct vydali v novembri 2016

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM