Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pracovný týždeň odštartujeme slnečným počasím, meniny má Jaromír

Pranostika na dnes znie: O svatém Šimoně schází sníh ze stráně. Meniny má Jaromír. Jasno až polooblačno, ojedinele hmla. Teploty 6 až 11 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pracovný týždeň odštartujeme slnečným počasím, meniny má Jaromír
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 2 až –1 a najvyššie denné teploty 8 až 11 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –4 a najvyššie denné teploty 6 až 10 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 1 až –3 a najvyššie denné teploty 6 až 10 stupňov C.

Meniny má Jaromír

Mužské meno Jaromír má slovanský pôvod a význam mena je „slávny silou“, „jarý“. Jaromírovia oslavujú meniny 18. februára.

Nositelia tohto mena sú rozpoltení, no väčšinou šťastní ľudia. Nie sú ľahko ovládateľní. Už ako chlapci túžia po ocenení. Na to, aby sa ich aktivita prejavila, musia „zahorieť“ pre určité povolanie. Ak svoje zamestnanie nemajú radi, opúšťajú ho a menia. Ich snom je hrať v divadle, pretože sa radi predvádzajú. V citovom živote sú nadradení a nepokojní.

Jaromírovia by si mali dávať pozor na kvalitu stravovania. Majú väčšinou dobrú kondíciu.

Ich šťastné farby sú biela a modrá. Ochranné rastliny rumanček, biely hyacint a zvonček, ochranné kamene nefrit, perla a rubín.

Stalo sa doma

1765 – Na príkaz Márie Terézie spálili na trhovisku v dnešnej Bratislave pamflet Vexatio dat intelectum. Jeho autorom bol pravdepodobne kanonik Juraj Richwaldský.

1992 – V Bratislave začala svoju činnosť Bratislavská medzinárodná burza.

2006 – Vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Ivan Gašparovič na kongrese Hnutia za demokraciu (HZD) prijal post čestného predsedu HZD.

2011 – Mali sa začať Zimné deaflympijske hry 2011, ktoré boli Slovensku pririeknuté ešte v januári 2005. Hry sa však nezačali z dôvodu nedostatku financií. Zo sprenevery peňazí (1,7 milióna eur) na deaflympijske hry bol obvinený Jaromír Ruda. Dňa 6. novembra 2013 bol za tento čin odsúdený na úhrnný a spoločný trest odňatia slobody vo výške 14 rokov a šesť mesiacov.

Stalo sa vo svete

1126 – Pri Chlumci sa odohrala jedna z najslávnejších bitiek najstarších českých dejín, v ktorej knieža Sobieslav I. porazil vojská nemeckého cisára Lothara a dostal Čechy ako léno.

1861 – Viktor Emanuel prijal na zasadaní prvého talianskeho Národného zhromaždenia titul talianskeho kráľa.

1885 – V USA vyšlo dielo Marka Twaina Dobrodružstvá Huckleberryho Fin­na.

1911 – Priekopníckou krajinou dopravy poštových zásielok lietadlom sa stala India, keď oficiálne francúzsky pilot Henri Pequet prepravil za 13 minút z mesta Allahabád do mesta Naini 6500 listov a 40 pohľadníc s nápisom: „First Aerial Post U.P. Exhibition Allahabad 1911“.

1930 – Americký astronóm Clyde William Tombaugh z Lowellovho observatória v Arizone objavil najvzdialenejšiu planétu slnečnej sústavy Pluto.

1960 – Vzniklo Latinskoamerické združenie voľného obchodu – LAFTA.

1965 – Gambia vyhlásila nezávislosť v rámci Britského Spoločenstva národov (Commonwealth). Ministerským predsedom sa stal Dawda Jawara.

1993 – Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov (BR OSN) prijala rezolúciu o vytvorení Medzinárodného trestného tribunálu pre bývalú Juhosláviu (International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia – ICTY). Tribunál oficiálne ukončil svoju činnosť 31. decembra 2017.

Skladba dňa

1971, Jimmy Kelly (rodený James Victor Kelly), Gamonal, Španielsko, člen írskej súrodeneckej skupiny Kelly Family. V začiatku s nimi vystupovali aj otec Dan Kelly (zomrel 5. augusta 2002) a matka Barbara Ann (zomrela 10. novembra 1982). Rodina žila niekoľko rokov v americkom Bostone, potom sa presťahovali do Španielska a tam sa aj narodila väčšina súrodencov. Prvé koncerty mali v roku 1977. Ich prvým veľkým hitom bola v roku 1979 skladba David's Song (Who'll Come With Me). V roku 1981 vydali prvý album Wonderful World. V 90. rokoch sa presťahovali do Nemecka, žili na hausbote zakotvenom v Kolíne nad Rýnom. Vydali dvadsaťdva štúdiových albumov, tými najnovšími sú Homerun z júna 2004 a Hope z roku 2005. K diskografii patria aj tri live a štyri kompilačné albumy. Jimmy vydal sedem sólových albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM