Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 10 rokmi definitívne potvrdili vstup Slovenska do eurozóny

Pranostika na dnes hovorí: "Polnočný /severný/ vietor v júni ženie do krajiny zbožie". Meniny má Alfréd. Slnečno. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 10 rokmi definitívne potvrdili vstup Slovenska do eurozóny
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Alfréd

Mužské meno Alfréd má anglický pôvod a jeho význam je „múdry radca“. Nositeľov tohto mena oslovujeme Alf, Alfík, Fredy.

Alfrédovia, ktorí majú meniny 19. júna, sú veľmi citovo založení. Túto vlastnosť často skrývajú, venujú sa vlastnému svetu a navonok pôsobia uzavreto a placho. Sú diskrétni a zdvorilí. Títo muži vás nikdy neprezradia, môžete sa na nich spoľahnúť.

K štúdiu nových poznatkov pristupujú zodpovedne, vždy však vlastnou metódou. Vyberajú si informácie, ktoré ich zaujímajú, ostatné úspešne ignorujú.

Alfrédovia vynikajú najmä intuíciou, dokážu ísť problémom pod kožu, máločo ich zaskočí. Vždy rátajú s tou horšou alternatívou. Musia si dávať pozor na intelektuálnu prepracovanosť. Fyzická únava, na ktorú sa neraz ponosujú, pramení skôr z vrodenej lenivosti.

Prospeje im, ak sa budú stravovať pravidelne a do jedálneho lístka si zaradia viac ovocia a kyslomliečne výrobky.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú biela a zelená. Ochranné rastliny podbeľ, levanduľa, ochranné kamene tigrie oko a citrín.

Stalo sa doma

1970 – Na ustanovujúcom zhromaždení v americkom New Yorku založili Svetový kongres Slovákov. Prvým predsedom sa stal kanadsko-slovenský podnikateľ Štefan Bohuslav Roman.

2008 – Šéfovia vlád a štátov Európskej únie (EÚ) na úvod summitu v belgickom Bruseli definitívne potvrdili vstup Slovenska do eurozóny k 1. januáru 2009.

2009 – Zdeno Chára sa stal prvým slovenským hokejistom – držiteľom Norrisovej trofeje pre najlepšieho obrancu NHL. Kapitán Bostonu Bruins si prestížnu cenu prevzal na hokejovej slávnosti NHL Awards Show v Las Vegas.

2011 – Dvojkajak v zložení Erik Vlček a Peter Gelle získal na ME v srbskom Belehrade striebornú medailu v K2 na 500 m.

2013 – Hokejisti Tomáš Tatar a Tomáš Jurčo získali Calderov pohár, trofej pre víťazný klub nižšej zámorskej súťaže American Hockey League (AHL). Ich tím Grand Rapids Griffin vyhral v šiestom dueli finálovej série na ľade Syracuse Crunch 5:2 a v sérii 4:2. Tatara ako prvého slovenského hokejistu v tejto „farmárskej“ obdobe NHL zvolili za MVP, teda najužitočnejšieho hráča play off, keď v 24 dueloch strelil 16 gólov.

Stalo sa vo svete

1846 – Odohral sa v USA prvý oficiálny zápas v baseballe.

1953 – V americkej newyorskej štátnej väznici Sing-Sing boli popravení na elektrickom kresle manželia Július a Ethel Rosenbergovci za špionáž pre ZSSR, ktorá sa mala týkať vývoja atómovej bomby.

1987 – Pri bombovom útoku baskickej separatistickej organizácie Eta na obchodný dom v španielskej Barcelone zahynulo 18 ľudí.

2007 – Najmenej 75 ľudí zahynulo a viac ako 200 bolo zranených pri samovražednom útoku, ku ktorému došlo v centre irackého Bagdadu. Samovražedný útočník vrazil nákladným autom s výbušninami do jednej z tamojších šiitských mešít.

2009 – Európska komisia (EK) schválila Rakúsku navŕšenie deficitu rozpočtu o 10 miliárd eur s cieľom poskytnúť podporu firmám zasiahnutým svetovou finančnou a hospodárskou krízou.

Skladba dňa

1950 – Ann Wilson (rodená Ann Dustin Wilson), San Diego, California, USA, speváčka a flautistka skupiny Heart, staršia z dvoch sestier Wilsonových v tejto skupine, mladšia Nancy je gitaristkou. Táto formácia vznikla v roku 1973 v americkom Seattle. Stačili im dva roky nato, aby sa presadili na americkej hudobnej scéne. Úspešný bol hneď ich prvý album Dreamboat Annie, ktorý vydali vo februári 1976. V máji 1976 mali v hitparáde prvú skladbu Crazy On You. Skupina bola úspešná hlavne v 80. rokoch, výsledkom ich muzikantskej dráhy je šestnásť vydaných štúdiových albumov, najnovší s názvom Beautiful Broken vydali v júli 2016, pred ním to bol album Fanatic v októbri 2012. Najúspeš­nejším z nich bol v poradí ôsmy s názvom Heart, vydaný v júli 1985, ktorý sa dostal na prvé miesto v rebríčku. V singlovej TOP 40 hitparáde mali dvadsať skladieb, dve z nich sa dostali na prvé miesto, These Dreams v marci 1986 a Alone v júli 1987. K diskografii patrí aj tucet live a kompilačných albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM