Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 10 rokmi odzvonilo tradičným žiarovkám, meniny má Eduard

Koľko dní pred Jozefom teplo, toľko po ňom zima. Meniny má Eduard. Oblačno až zamračené, na východe občasný dážď. Teploty 6 až 11 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 10 rokmi odzvonilo tradičným žiarovkám, meniny má Eduard
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 8 až 11 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené a občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 6 až 10 stupňov C.

Meniny má Eduard

Mužské meno Eduard má anglický pôvod a význam mena je „mocný, bohatý strážca“. Nositeľov tohto na Slovensku menej rozšíreného mena oslovujeme aj Edo, Edko, Eddie.

Ak chceme Eduarda, ktorý oslavuje meniny 18. marca, správne charakterizovať, pomôže nám symbolika jeho zvieracieho totemu tuleňa, ktorý je zároveň vodný aj suchozemský tvor a tiež zdatný lovec a potápač. Edovia sa nám môžu javiť ako vášniví, aj flegmatickí. Ich náklonnosť, či láska má veľa odtieňov. Vyjadrujú sa vyvážene. Je potrebné chápať ich a vedieť vyčítať z ich pohľadu, koho rešpektujú a majú radi.

Eduardovia sú neúnavní a prezieraví muži s prekvapujúcimi reakciami. Nikdy nevieme, ako sa zachovajú, akým smerom vyrazia. Majú veľkú sebadôveru a sú len málo ovplyvniteľní.

Ich zdravie je zvyčajne pevné, lebo raz a navždy sa rozhodli, že ak majú naozaj niečo urobiť, niet času byť chorým.

Stalo sa doma

1785 – Rakúsky arcivojvoda, uhorský a český panovník Jozef II. zmenil územno-správne členenie Uhorska, ktoré rozdelil na 10 krajov (dištriktov) na čele s osobitnými splnomocnencami.

1848 – Uhorský snem prijal najdôležitejšie z marcových zákonov: zákon o zrušení poddanstva, zákon o zrušení urbárskych povinností roľníctva, o zrušení panskej súdnej stolice, či cirkevného desiatku atď.

1872 – Do prevádzky odovzdali Košicko-bohumínska železnicu.

2002 – Predstavitelia vlády Slovenskej republiky (SR) podpísali so zástupcami konzorcia investorov Gaz de France, Ruhrgas a Gazprom zmluvu o predaji 49 percent akcií Slovenského plynárenského priemyslu (SPP) za cenu 130 miliárd Sk.

2007 – Družstvo strelcov Slovenskej republiky – SR (Jozef Gönci, Zoltán Baláž, Michal Homola) získalo striebro vo vzduchovej puške 60 na ME vo francúzskom Deauville.

2017 – Finálový slalom Svetového pohára (SP) v americkom Aspene vyhrala Petra Vlhová a Veronika Velez-Zuzulová skončila štvrtá.

2018 – Henrieta Farkašová s navádzačkou Natáliou Šubrtovou získali na zimných paralympijských hrách v Pjongčangu strieborné medaily v slalome zrakovo postihnutých žien.

2018 – Biatlonistka Anastasia Kuzminová v stíhacích pretekoch 8. kola Svetového pohára obsadila druhé miesto na 10 km trati.

Stalo sa vo svete

1921 – Poľsko a Rusko uzavreli v Rige (dnes Lotyšsko) mier, pričom Poľsku pripadla západná Ukrajina a západné Bielorusko a poľské hranice sa posunuli približne o 300 kilometrov na východ od tzv. Curzonovej línie z roku 1920. Poliaci dostali naspäť knižnice, archívy a ďalšie historické pamiatky.

1922 – Briti odsúdili indického vodcu Mahatmu Gándhího pre občiansku neposlušnosť na šesť rokov väzenia.

1931 – Americká firma Schick Incorporated začala v meste Stamford (štát Connecticut) výrobu prvých elektrických holiacich strojčekov.

1937 – Pri výbuchu plynu v škole v texaskom meste New London v USA zahynulo 438 detí a 17 učiteľov.

1940 – V talianskom Brenneri sa uskutočnilo stretnutie Adolfa Hitlera a Benita Mussoliniho, kde Mussolini vyhlásil, že Taliansko je pripravené vstúpiť do vojny po boku Nemecka.

1965 – Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR) vypustil na obežnú dráhu okolo Zeme kozmickú loď Voschod 2 s posádkou Pavol Ivanovič Beľajev a Alexej Archipovič Leonov, pričom Leonov vystúpil pri druhom oblete ako prvý človek na svete do voľného kozmického priestoru.

1967 – Pri cornwallskom pobreží neďaleko ostrova Scilly narazil na útes tanker Torrey Canyon, ktorý prepravoval 118.000 ton ropy. Do mora vytiekli dve tretiny nákladu, čím bola spôsobená dovtedy najväčšia európska prírodná katastrofa.

2009 – Európska komisia (EK) definitívne schválila zákaz tradičných žiaroviek.

Skladba dňa

1979, Adam Levine (rodený Adam Noah Levine), Los Angeles, California, USA, spevák a gitarista americkej skupiny Maroon 5. Táto poprocková formácia vznikla v Los Angeles v roku 2001, jej predchodcom bola skupina Kara's Flowers, ktorá vznikla v roku 1995. V júni 2002 vydali debutový album Songs About Jane. V máji 2007 vydali druhý album It Won't Be Soon Before Long, v septembri 2010 tretí s názvom Hands All over, v júni 2012 štvrtý album Overexposed. Piaty album V (Five) vydali v auguste 2014 a v novembri 2017 šiesty Red Pill Blues. V singlovej TOP 40 hitparáde mali dvadsať skladieb. Tri z nich sa dostali až na prvé miesto, Makes Me Wonder, ktorá získala cenu Grammy, Moves Like Jagger a One More Night. K diskografii patria aj tri live a dva kompilačné albumy. Maroon 5 sú držiteľmi troch cien Grammy. Adam oslávi 40. narodeniny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM