Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 50. rokmi bol schválený dočasný pobyt sovietskych vojsk v ČSSR

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Na sv. Lukáše hojnosť chleba a kaše. Meniny má Lukáš. Polooblačno až oblačno. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 50. rokmi bol schválený dočasný pobyt sovietskych vojsk v ČSSR
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Lukáš

Mužské meno Lukáš má latinský pôvod a v preklade znamená „pochádzajúci z Lukánie, kraja v južnom Taliansku“. Na Slovensku je toto z Biblie známe meno obľúbené a často sa vyskytuje. Jeho nositeľov oslovujeme prevažne Lukáško, Lukino, Luko, Ljuk.

Lukášov, ktorí majú meniny 18. októbra, charakterizuje hlboký zmysel pre spravodlivosť. Sú plachí. Za ich nedôverčivým pohľadom sa skrýva láska k ľuďom. Menej príjemné sú ich občasné pichľavé reakcie.

Lukášovia neustále prehodnocujú situácie, do ktorých sa dostávajú. Hoci sú úspešní študenti, pre povolanie sa rozhodujú ťažko. Sú vitálni. Zdravotné problémy sa u nich môžu vyskytnúť v súvislosti s nadmernou hmotnosťou a preťažením svalov. Mali by si stravou dopĺňať najmä vitamíny B, C a E.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená, biela a modrá. Ochranné rastliny nechtík, ligurček a podbeľ, ochranné kamene smaragd, zafír a ruženín.

Stalo sa doma

1514 – Uhorský snem v Budíne schválil niekoľko zákonov namierených proti sedliakom a poddaným. Bola to reakcia na sedliacke povstanie vedené Jurajom Dóžom, ktoré bolo potlačené 15.7.1514.

1667 – V Prešove otvorili evanjelické kolégium, na ktorom sa vyučovala teológia, filozofia a orientálne jazyky.

1918 – V tlači bola publikovaná tzv. Washingtonská deklarácia, základný dokument československého zahraničného odboja.

1947 – Národný súd v Bratislave odsúdil poslanca, politika a diplomata vojnovej Slovenskej republiky Karola Sidora za jeho neprítomnosti na 20 rokov väzenia.

1968 – Národné zhromaždenie (NZ) Československej socialistickej republiky (ČSSR) schválilo Zmluvu o podmienkach a dočasnom pobyte sovietskych vojsk na území ČSSR. Zmluva bola podpísaná 16.10. toho roku.

2006 – Slovenská vláda potvrdila stiahnutie ženijnej jednotky z Iraku vo februári 2007. Vojenská jednotka tým v Iraku dokončila plánované polročné obdobie a k ďalšej rotácii už nedošlo.

Stalo sa vo svete

1748 – V nemeckom Aachene bola podpísaná mierová zmluva, ktorá ukončila vojnu o tzv. habsburské dedičstvo.

1907 – V Haagu (Holandsko) sa skončila druhá medzinárodná mierová konferencia, na ktorej predstavitelia 44 štátov podpísali dovedna 13 dohôd.

1912 – Taliansko a Turecko v Ouchy pri Lausanne podpísali mierovú zmluvu.

1922 – Založili Vo Veľkej Británii v Londýne Britskú rozhlasovú spoločnosť (British Broadcasting Company, ktorá sa zmenila v roku 1927 na British Broadcasting Corporation – BBC).

1967 – Sovietska kozmická sonda Venera 4 pristála na Venuši.

1977 – Tím nemeckých špecialistov oslobodil v somálskom Mogadiši všetkých 86 rukojemníkov, unesených v lietadle štyrmi palestínskymi únoscami.

1989 – Dlhoročný najvyšší stranícky a štátny funkcionár Nemeckej demokratickej republiky (NDR) Erich Honecker podal demisiu. Jeho nástupcom sa stal Egon Krenz.

Skladba dňa

1926 – Chuck Berry (rodený Charles Edward Anderson Berry), St.Louis, Missouri, USA, gitarista a spevák. Jeho generácia rockerov z 50. rokov udala smerovanie populárnej hudby 20. storočia. S hudbou začínal Chuck Berry v roku 1952. Prvý hit, skladbu Maybellene mal už v auguste 1956, jeho piesne zazneli aj v prvých hudobných filmoch. Chuck mal rušný život, striedal úspechy s problémami, aj väzenie s prepychom. Jeho piesne prevzalo do svojho repertoáru viacero spevákov a skupín. V júni 1979 ho prezident Jim Carter pozval na vystúpenie do Bieleho domu. V singlovej TOP 40 hitparáde mal štrnásť piesní. V decembri 1956 vydal prvú LP platňu Rock, Rock, Rock. Na svojom konte má viac ako šesť desiatok vydaných albumov a rôznych kompilácií. Bol prvým muzikantom, ktorého uviedli Rock and Rollovej siene slávy pri jej otvorení v roku 1986. Zomrel 18. marca 2017 vo veku 70 rokov v americkom Wentzville, štát Missouri.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM