Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 58 rokmi na trh uviedli prvú antikoncepčnú pilulku

Pranostika na dnes hovorí: "Ľan siaty na Helenu máva dlhé vlasy." Meniny oslavuje Elena a Helena. V nedeľu prevažne polooblačno. Teploty 26 až 31 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 58 rokmi na trh uviedli prvú antikoncepčnú pilulku
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny majú Elena a Helena

Ženské meno Elena je odvodené od mena Helena. Meno Helena má grécky pôvod a v preklade znamená „svetlo“. Na Slovensku sú tieto mená bežne zaužívané a jeho nositeľky oslovujeme Hela, Helenka, Ela, Elenka.

Eleny aj Heleny oslavujú meniny 18. augusta. Sú to ženy, ktoré sa dobre cítia iba vo vlastnom svete. Tieto dievčatá a dámy majú citlivú povahu a veľmi ťažko odpúšťajú.

Až na výnimky sa v aktivite nepretrhnú, pretože si myslia, že dôležitejšia je ich prítomnosť ako činnosť. Sú zjavne spoločenské a niekedy rozmarné. Eleny a Heleny majú výborné organizačné schopnosti.

Ich životná sila nie je celkom uspokojivá. Zvýšenú pozornosť by mali venovať najmä obličkám a chrbtici.

Stalo sa doma

1855 – Medzi Vatikánom (Svätou stolicou) a Rakúsko-uhorskou monarchiou bol uzatvorený konkordát, ktorým získala cirkev značné privilégiá v oblasti školstva a záležitostiach manželského práva. Duchovenstvo bolo oslobodené od platenia daní. Konkordát sa však stal tŕňom v oku predovšetkým liberálneho meštianstva, a preto bol v roku 1874 zrušený.

1899 – Americkí Slováci na čele so Štefanom Furdekom a Petrom V. Rovniankom založili v Pittsburghu Národný výbor, prvý americko-slovenský ústredný orgán.

1923 – Veľvyslanecká konferencia predložila československo-poľský spor o Javorinu Rade Spoločnosti národov. Tá schválila 12.3.1924 deli­mitačnú čiaru určenú Medzinárodným súdnym dvorom (MSD) v Haagu. Spor o Javorinu bol ukončený počas návštevy Edvarda Beneša v Poľsku 23.4.1925.

1992 – Skončilo sa druhé kolo kupónovej privatizácie.

Stalo sa vo svete

1868 – Francúzsky astronóm Pierre Jules César Janssen objavil hélium.

1887 – Asaph Hall objavil druhý mesiac planéty Mars, Fobos.

1932 – Švajčiarsky fyzik Auguste Piccard dosiahol pri svojom druhom lete do stratosféry s balónom výšku 16.201 metrov.

  • Škótsky letec Jim Mollison uskutočnil prvý let cez Atlantický oceán z východu na západ z írskeho Portmarnocku do kanadského Penfieldu.

1958 – V USA vyšiel kontroverzný román Vladimíra Nabokova Lolita.

1960 – Americká firma G.D. Searle Drug uviedla na trh prvú antikoncepčnú pilulku – Enovid.

  • Britská skupina Beatles vystúpila prvý raz na európskom kontinente. Koncertovala v hamburskom nočnom klube Indra.

1989 – Vrahovia v službách drogovej mafie zavraždili v Kolumbii populárneho kolumbijského politika Luisa Carlosa Galána, nádejného prezidentského kandidáta.

2005 – Pápež Benedikt XVI. prišiel na svoju prvú zahraničnú návštevu. V nemeckom Kolíne nad Rýnom sa stretol s 80.000 veriacimi na celosvetovom stretnutí mládeže.

2008 – Ruska Jelena Isinbajevová získala v čínskom Pekingu zlatú olympijskú medailu v skoku o žrdi. Isinbajevová zlepšila vlastný svetový rekord o centimeter na 505 cm. Pre Rusku to bol už 24. svetový rekord.

Skladba dňa

1952 – Narodil sa Patrick Swayze (rodený Patrick Wayne Swayze ), Houston, Texas, USA, herec, spevák a tanečník. Známym sa stal vďaka filmu Dirty Dancing režiséra Emile Ardolina z roku 1987, v ktorom hral hlavnú úlohu po boku Jennifer Gray. Spieva v ňom pieseň She's Like The Wind, ktorá sa stala hitom.

Hral vo viac ako troch desiatkach filmov, medzi nimi Ghost (1990), Point Break (1991) a To Wrong Foo, Thanks For Everything Julie Newmar (1995), v ktorých bol nominovaný na cenu zlatý glóbus. Patrick zomrel 14. septembra 2009 v Los Angeles vo veku 57 rokov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM