Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 603 rokmi v Kostnici upálili Jána Husa

Pranostika na dnes hovorí: "V júli do košele obleč sa, v decembri po uši odej sa." Meniny oslavuje Patrik a Patrícia. Prevažne zamračené, občasný dážď, ojedinele búrky. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 603 rokmi v Kostnici upálili Jána Husa
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Patrik, Patrícia

Mužské meno Patrik má latinský pôvod a jeho význam je „urodzený“, „patricijský“. Nositeľov tohto častého a populárneho mena oslovujeme Paťo, Paťko.

Patrikovia sa tvrdohlavo spoliehajú na svoje sily a len málokedy si dajú poradiť. Sú elegantní a záleží im na tom, aby druhí ocenili ich výzor. Zvyčajne zvažujú problém zo všetkých možných uhlov pohľadu, opäť všetko premyslia a až potom konajú.

Patrikovia by si mali dávať pozor najmä na preceňovanie svojich síl. Mohlo by to byť nebezpečné.

Stalo sa doma

1311 – Pápežský legát Gentile exkomunikoval oligarchu, pána západného a stredného Slovenska Matúša Čáka. Stalo sa tak niekoľko dní po tom, ako Matúš zaútočil na Budín.

2008 – Horolezec Peter Hámor vystúpil spolu s Poliakom Piotrom Morawským na Gašerbrum II (8035 m).

2009 – Prezident SR Ivan Gašparovič podpísal zákon o vzniku Špecializovaného trestného súdu (ŠTS) so sídlom v Pezinku.

2010 – Koaličnú dohodu o vzniku novej vlády SR podpísali v Primaciálnom paláci predsedovia strán SDKÚ-DS, SAS, KDH a Mosta-Híd Mikuláš Dzurinda, Richard Sulík, Ján Figeľ a Béla Bugár. Svoj podpis pripojila aj neskoršia premiérka SR Iveta Radičová (SDKÚ-DS).

Stalo sa vo svete

1809 – Pápeža Pia VII. na príkaz Napoleona I. Bonaparta uniesli v noci z 5. na 6. júla francúzski vojaci. Následne ho Napoleon poslal do vyhnanstva v Grenobli. Pápežský štát pripojil priamo k Francúzsku a Rím vyhlásil za ríšske mesto.

1854 – V USA založili Republikánsku stranu.

1885 – Louis Pasteur úspešne otestoval svoju vakcínu proti besnote.

1957 – Athea Gibsonová sa stala prvou víťazkou čiernej pleti v tenisovom turnaji vo Wimbledone.

1988 – Pri dovtedy najväčšej katastrofe od začiatku ťažby ropy v Severnom mori zahynulo 167 ľudí. Nehoda sa stala 190 km od škótskeho pobrežia na ropnej plošine Piper Alpha.

Skladba dňa

1971 – Zomrel Louis Armstrong (*4. augusta 1901, New Orleans), kráľ trúbky a jedna z najvýznamnejších jazzových osobností. Hrať na trúbku a čítať noty sa naučil už ako dieťa v jednej polepšovni. Ako 18-ročný nastupuje ako hráč na trúbku do orchestra trombonistu Kida Oryho. Od roku 1924 účinkoval v New Yorku, po dvoch rokoch sa vrátil do Chicaga. Tu začal štúdiovú prácu s vlastnými skupinami a potom prišli na rad aj veľké orchestre. V Európe koncertoval prvýkrát už v roku 1932. Zahral si v muzikáloch na Broadwayi aj vo viacerých filmoch, medzi nimi Hello Dolly s Barbrou Streisand v roku 1969. Louis Armstrong si počas celého 50-ročného pôsobenia dokázal udržať výnimočnú pozornosť publika. Počet albumov a kompilácií sa blíži k trom stovkám. Jeho najväčším popovým hitom bola skladba What A Wonderful World, ktorá v marci 1968 viedla anglický rebríček. Zomrel v New Yorku 6. júla 1971 vo veku necelých 70 rokov

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM