Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 74 rokmi nacisti vypálili obce Kľak a Ostrý Grúň

Pranostika na dnes hovorí: "Aké je na Vincenta počasie, také má byť počas celého leta." Meniny oslavuje Vincent. V pondelok (21.1.) Polooblačno až oblačno, ojedinele hmla. Teploty -3 až 2 stupne Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 74 rokmi nacisti vypálili obce Kľak a Ostrý Grúň
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –5 až –8 a najvyššie denné teploty –1 až 2 stupne Celzia.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –6 až –11 a najvyššie denné teploty –3 až 1 stupeň Celzia.

Východ: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty –6 až –10 a najvyššie denné teploty –3 až 1 stupeň Celzia.

Meniny má Vincent

Mužské meno Vincent má latinský pôvod a v preklade znamená „víťaziaci, premáhajúci“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame ojedinele a oslovujeme ich Vincko, Vinco.

Vincentovia, ktorí majú meniny 21. januára, sú nenápadní, predvídaví ľudia s obdivuhodnou schopnosťou „premeniť vodu na víno“, čo aj svätý Vincent, ochranca vinohradníkov, urobil. Vedia šikovne dosiahnuť, aby iní zmenili názor.

Mnohí z nich vedú utajený život intelektuála. Realizujú sa v práci, ktorá si vyžaduje aktívny prístup a vysokú inteligenciu. Hlboko v sebe skrývajú vášnivé vzplanutia, prejavia ich len málokedy.

Ich rastlinným totemom je cyprus, melancholický strom. Radi popoháňajú iných, ale aj seba. Napriek nie vždy príkladnej životospráve majú väčšinou pevné zdravie. Nezaškodí im však z času na čas zvýšiť príjem vitamínov.

Stalo sa doma

1945 – Nacistické jednotky (Edelweiss a Heimatschutz) a príslušníci Pohotovostných oddielov HG vypálili obce Kľak (zahynulo 84 civilistov) a Ostrý Grúň (zahynulo 64 civilistov).

2006 – Demokratická strana (DS) sa stala súčasťou Slovenskej demokratickej a kresťanskej únie (SDKÚ) a nový politický subjekt dostal názov SDKÚ-DS.

2015 – Akrobatická lyžiarka Zuzana Stromková získala bronzovú medailu v slopestyle na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu.

  • Snoubordistka Klaudia Medlová získala na majstrovstvách sveta v rakúskom Kreischbergu bronzovú medailu v disciplíne slopestyle a dosiahla životný úspech.

Stalo sa vo svete

1643 – Holandský moreplavec Abel Tasman objavil ostrov Tonga v Tichom oceáne.

1677 – V americkom Bostone vyšla prvá americká lekárska publikácia, pričom išlo o pamflet o pravých kiahňach.

1862 – Založili nemeckú automobilku Opel. Jej zakladateľom bol Adam Opel.

1899 – Nemecká automobilka Opel vyrobila prvý automobil.

1911 – V Monaku sa uskutočnili prvé automobilové preteky Rally Monte Carlo.

1919 – V írskom Dubline sa zišiel „neoficiálny parlament“ zložený z 25 poslancov írskej nacionalistickej strany Sinn Féin, ktorí odmietli zasadnúť v britskej dolnej snemovni.

1936 – Po svojom zosnulom otcovi Jurajovi V. nastúpil na britský kráľovský trón Eduard VIII., ktorý pre sobáš s rozvedenou Američankou Wallis Simpsonovou abdikoval 11. decembra 1936.

1954 – V USA spustili na vodu prvú ponorku na jadrový pohon Nautilus (dĺžka 98 metrov a šírka 8,5 metra), ktorá ako prvá na svete podplávala pod ľadovou pokrývkou severný pól.

1976 – Dve supermoderné nadzvukové lietadlá Concord súbežne vzlietli v Spojenom kráľovstve (Londýn) a vo Francúzsku (Paríž) do leteckej prevádzky pre cestujúcich na zaoceánskych linkách.

1977 – Demokrat, 39. prezident USA (1977–1981) Jimmy Carter vyhlásil všeobecnú amnestiu pre všetkých Američanov, ktorí opustili USA, aby nemuseli ísť do vojny vo Vietname a odsúdili ich za to.

1987 – Americkú spevácku divu Arethu Franklinovú uviedli do Rokenrolovej siene slávy.

1997 – Spoločnú česko-nemeckú deklaráciu o vyrovnaní sa s minulosťou (1938–1945) a podobe budúcich vzájomných vzťahov Českej republiky (ČR) a Spolkovej republiky Nemecko (SRN) podpísali český premiér Václav Klaus a nemecký spolkový kancelár Helmut Kohl.

1998 – Vtedajší pápež Ján Pavol II. odcestoval na historickú návštevu komunistickej Kuby. Išlo o prvú návštevu najvyššieho predstaviteľa rímskokatolíckej cirkvi v komunistickej Kube v dejinách.

2000 – Sedem rokov po rozsiahlych útokoch mafie v talianskych mestách Ríme, Florencii a Miláne odsúdili bossa bossov, jedného z najznámejších talianskych mafiánov Salvatore „Toto“ Riinu na doživotné väzenie.

2012 – Zverejnené oficiálne výsledky parlamentných volieb v Egypte potvrdili drvivé víťazstvo islamských strán. Najväčší úspech zaznamenala islamistická strana Moslimské bratstvo, ktorá získala 38 percent a na druhom mieste skončila radikálna islamská Strana svetla (Hizb an-Núr) s 29 percentami.

Skladba dňa

1976 – Narodila sa Emma Bunton (rodená Emma Lee Bunton), Finchley, Londýn, UK, členka anglickej dievčenskej popovej skupiny Spice Girls, patrila jej prezývka Baby Spice. Skupina vznikla na podnet producenta Boba Herberta a jeho syna Chrisa a mali byť akýmsi klonom chlapčenskej skupiny New Kids On The Block.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM