Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 77 rokmi spáchal Gabčík s Kubišom atentát na Heydricha

Pranostika na dnes hovorí: "Zemiaky sadené v máji hovoria: Hneď vyženiem!, a sadené v apríli: Prídem kedy chcem." Meniny oslavuje Iveta. Polooblačno až oblačno, na mnohých miestach prehánky alebo búrky. Teploty 18 až 23 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 77 rokmi spáchal Gabčík s Kubišom atentát na Heydricha
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 15 až 12 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 14 až 9 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 14 až 10 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Iveta

Ženské meno Iveta má francúzsky pôvod a význam mena je „tisový luk.“ Nositeľky tohto na našom území bežne zaužívaného mena oslovujeme Ivetka, Ivka, Iva.

Ivety, ktoré majú meniny 27. mája, vedia pripraviť nejedno prekvapenie. Tieto ženy majú citovú pamäť. Pamätajú si všetko, čo sa ich dotýka, čo ich dojíma a poburuje. Sú mimoriadne zvedavé, ale aj priateľské a úzkostlivé. Majú silný zmysel pre rodinu, ktorá pre ne veľa znamená.

Stalo sa doma

1464 – Kráľ Matej I. Korvín vydal Zlatú bulu pre Bratislavu, v ktorej mestu potvrdil všetky privilégiá a výsady predchádzajúcich panovníkov.

1922 – Bola otvorená Bratislavská plodinová burza.

1927 – Tomáša G. Masaryka znovu zvolili za prezidenta ČSR.

1942 – Slovenský príslušník československého vojska vo Veľkej Británii Jozef Gabčík spolu s českým výsadkárom Janom Kubišom spáchali v Prahe atentát na zastupujúceho ríšskeho protektora Reinharda Heydricha.

Stalo sa vo svete

1471 – Na sneme v českej Kutnej Hore zvolili Vladislava II. za českého kráľa.

1703 – Ruský cár Peter I. Veľký založil pri ústí rieky Nevy Petrohrad (od 26.1.1924 do 6.9.1991 Lenin­grad).

1905 – V Kórejskom prielive pri ostrovoch Cušima sa začala dvojdňová námorná bitka medzi Ruskom a Japonskom, ktorej výsledkom bola porážka Ruska a upevnenie prevahy Japonska v Tichomorí.

1937 – V americkom San Franciscu otvorili v tom čase najdlhší visutý most sveta Golden Gate Bridge pre chodcov a o deň neskôr aj pre automobilovú dopravu.

1980 – Juhokórejská armáda aj za cenu 300 obetí a asi 1000 ranených potlačila mohutné demonštrácie v provinčnom meste Kwangdžu. Nepokoje v tomto meste boli reakciou na zásah proti demonštrujúcim študentom z 15. mája.

1994 – Ruský spisovateľ Alexander Solženicyn sa po 20 ročnom exile vrátil do Ruska, pričom 18 rokov z toho strávil v USA.

1997 – Vtedajší prezidenti Ruska a USA Boris Jeľcin a Bill Clinton podpísali historickú dohodu o spolupráci medzi Severoatlantickou alianciou (North Atlantic Treaty Organization – NATO) a Ruskom, ktorá mala otvoriť cestu k rozširovaniu aliancie smerom na východ.

2006 – Pri zemetrasení v Indonézii zahynulo 5782 ľudí a 130.000 prišlo o strechu nad hlavou.

2011 – Astronauti amerického Národného úradu pre letectvo a vesmír (National Aeronautics and Space Administration – NASA) Mike Fincke a Greg Chamitoff sa postarali o hneď dva zápisy do histórie. Absolvovali totiž posledný výstup do voľného vesmíru v rámci 30 ročného programu misie raketoplánu Endeavour a zároveň po 12 rokoch ukončili montáž Medzinárodnej vesmírnej stanice (International Space Station – ISS).

2013 – Predstavitelia Giunnessovej knihy rekordov potvrdili, že sa Rumunsku podarilo rozvinúť najväčšiu zástavu na svete, ktorá pokryla plochu veľkú asi ako tri futbalové ihriská. Úspešný pokus o prekonanie svetového rekordu sa uskutočnil na letisku v dedine Clinceni, ležiacej asi 35 kilometrov juhovýchodne od Bukurešti. Obrovskú modro-žlto-červenú zástavu Rumunska s rozmermi 349 krát 227 metrov a hmotnosťou päť ton rozprestierali niekoľko hodín asi dve stovky dobrovoľníkov a zamestnancov továrne na vlajky.

2015 – Futbalisti španielskeho klubu FC Sevilla sa druhý rok za sebou stali víťazmi Európskej ligy UEFA

2014/2015. V Poľsku vo varšavskom finále zdolali ukrajinský klub FC Dnepr Dnepropetrovsk a celkovo štvrtýkrát zodvihli nad hlavu cennú trofej európskeho pohára číslo dva.

2018 – Čínski bedmintonisti získali titul majstrov sveta po tom, čo vo finále MS družstiev v Impact Arene v thajskom Bangkoku zvíťazili nad Japonskom 3:1. Bol to pre nich jubilejný desiaty Thomas Cup, čím potvrdili status najlepšieho mužského tímu na svete.

  • Víťazom 101. ročníka cyklistických pretekov Giro d'Italia sa stal Brit Chris Froome. Rodák z Kene sa po Bernardovi Hinaultovi a Eddym Merckxovi stal iba tretím cyklistom v histórii, ktorý držal naraz tituly z Tour de France, Vuelty aj Gira.

Skladba dňa

1975 – Narodil sa André Benjamin, známy aj pod menom André 3000 (rodený André Lauren Benjamin), Atlanta, Georgia, USA, člen hip-hopovej dvojice OutKast (tým druhým je Antwan André Patton, zvaný aj Big Boi). Táto formácia vznikla v roku 1991 v meste East Point, južne od Atlanty. V apríli 1994 mali v singlovej hitparáde prvú skladbu Player's Ball, v tom istom mesiaci vydali aj debutový album Southernplaya­listicadillac­muzik. V hitparáde mali doteraz deväť skladieb, z nich tri sa dostali až na prvú pozíciu. Najväčšími hitmi boli v roku 2003 piesne Hey Ya! a The Way You Move, obe na prvom mieste rebríčka. Vydali šesť štúdiových albumov, ten šiesty Idlewild vyšiel v auguste 2006. Za roky 2002 až 2004 získali celkom šesť cien Grammy.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM