Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred 91 rokmi slávnostne odhalili Štefánikovu mohylu na Bradle

Pranostika na dnes hovorí: "Na znamenie Váh sa najlepšie sadia zemiaky." Meniny oslavuje Zdenka. Prevažne zamračené, na východe miestami dážď. Teploty 17 až 22 °C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred 91 rokmi slávnostne odhalili Štefánikovu mohylu na Bradle
Zdroj: TASR

Západ: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné teploty 19 až 22 °C.

Stred: prevažne zamračené, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné teploty 17 až 21 °C.

Východ: prevažne zamračené, občasný dážď, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné teploty 17 až 21 °C.

Meniny má Zdenka

Ženské meno Zdenka má český pôvod a význam mena je „tu slávna“. Nositeľky tohto menej rozšíreného mena oslovujeme Zdenka, Zdenička, Zdenuška, Zdeni. Meniny majú 23. septembra.

Zdenky sú prevažne mlčanlivé a uzavreté do seba, zdôverujú sa iba výnimočne. Usilujú sa získať náklonnosť svojho okolia. Sú pritom úzkostlivé a len málo ovplyvniteľné. Utiekajú sa k práci, kde môžu uplatniť svoj silný zmysel pre detail a vynikajúcu pamäť.

V citovej oblasti ich sprevádzajú pochybnosti o láske, ktorú im partner prejavuje. Majú sklon podliehať depresiám.

Stalo sa doma

1402 – Uhorský kráľ Žigmund udelil mestu Prešov právo meča. Čo znamenalo, že mestský súd mohol vydávať aj rozsudky smrti.

1928 – Slávnostne odhalili Mohylu Milana Rastislava Štefánika na Bradle od architekta Dušana Jurkoviča.

1938 – Československá vláda vyhlásila všeobecnú mobilizáciu.

Stalo sa vo svete

1122 – Wormským konkordátom medzi cisárom Svätej ríše rímskej Henrichom V. a pápežom Kalixtom II. sa skončil spor medzi svetskou a náboženskou mocou – tzv. boj o investitúru.

1884 – Američan Herman Hollerith si dal patentovať počítací stroj na dierne štítky.

1932 – Vzniklo Saudskoarabské kráľovstvo (Saudská Arábia), Abdul-Azíz bin Saúd spojil kmene na Arabskom polostrove do jednej krajiny.

1973 – Juana Dominga Peróna, ktorý sa po 18 rokoch exilu v Španielsku vrátil do Argentíny, zvolili za prezidenta krajiny. Prezidentom bol do 1.7.1974.

2006 – Úradujúci prezident Alí Abdalláh Sálih sa podľa oficiálnych výsledkov stal jasným víťazom prezidentských volieb v Jemene. Prezidentom bol do 27.2.2012.

2010 – Teresa Lewisová sa stala prvou ženou, ktorú za posledných takmer 100 rokov popravili v americkom štáte Virginia. Trest smrti dostala za objednanie si vraždy svojho manžela a nevlastného syna v roku 2002.

Skladba dňa

1949 – Narodil sa Bruce Springsteen (rodený Bruce Frederick Joseph Springsteen), Long Branch, New Jersey, USA, spevák, gitarista a skladateľ. Prvú gitaru za 18 dolárov si kúpil v miestnej záložni. Jeho vzormi boli Elvis Presley, Chuck Berry, Beatles a Rolling Stones. V 17-tich hral v prvej kapele, mala názov Castiles. Prijal ho tam priateľ jeho sestry. V roku 1969 založil skupinu Child, tú potom premenoval na Steel Mill. Vydržali dva roky. Potom založil formáciu The Bruce Springsteen Band, ktorú v novembri 1973 premenoval na E-Street Band.

Už v januári 1973 vydal debutový album Greetings from Asbury Park, N.J. Na konci roku 1975 sa Springsteen stretol s producentom Philom Spectorom. Ten bol aj pri skupine Beatles v závere ich spoločnej éry. Výsledkom boli prvé koncerty v Anglicku. V apríli a máji 1981 koncertoval na európskom turné. V júni 1984 vychádza jeho najúspešnejší album Born In The USA. Vo februári 1985 dostáva Bruce Springsteen prvýkrát Cenu Grammy.

Rok nato dostáva aj cenu Brit Awards, do dnešných dní získal 20 cien Grammy. Na svojom konte má v súčasnosti osemnásť štúdiových albumov, najnovší High Hopes vyšiel v januári 2014, predchádzajúci s názvom Wrecking Ball vydal v marci 2012. Osem z nich vrátane najnovšieho sa v rebríčku dostalo na prvé miesto. K diskografii patrí aj dvanásť live a kompilačných albumov, ten najnovší Collection:1973–2012 vyšiel v marci 2013. Predal viac ako 120 miliónov albumov.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM