Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pred víkendom bude zamračené, ojedinele s dažďom i poľadovicou

Pranostika na dnešný deň hovorí: Na sv. Blažeje slnko ešte nehreje. A bude pravdivá. V piatok bude oblačno až zamračené, ojedinele dážď, na horách sneženie.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pred víkendom bude zamračené, ojedinele s dažďom i poľadovicou
Zdroj: TASR

Západ: Zamračené a hmlisto. Ojedinele mrholenie. Ojedinele tvorba poľadovice! Najvyššia denná teplota 2 až 4 st. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Stred: Zamračené a hmlisto. Vo vysokých polohách zmenšená oblačnosť. Ojedinele mrholenie. Ojedinele tvorba poľadovice! Najvyššia denná teplota 1 až 4, ojedinele do 6 st. Teplota na horách vo výške 1500 m okolo 2 st. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Východ: Zamračené a hmlisto. Ojedinele mrholenie alebo dážď, na krajnom východe zrážky miestami. Ojedinele tvorba poľadovice! Najvyššia denná teplota 1 až 5 st. Bezvetrie alebo len slabý vietor.

Meniny má Blažej

Mužské meno Blažej je svätecké, má grécky pôvod a v preklade znamená „nezrozumiteľne hovoriaci“. Blažejovia sú nepokojní a plachí ako ich totemové zviera antilopa. Nositelia tohto mena stoja oboma nohami na zemi a láka ich povolanie právnika, prípadne remeselníka, či chovateľa.

Pre svoju zvedavosť sa môžu ľahko ocitnúť v chúlostivých situáciách. Niekedy im chýba objektivita. V podstate majú pevné zdravie, no mali by sa vyhýbať intelektuálnej preťaženosti. Dobre odolávajú telesnej únave, sú však citliví na vírusové ochorenia a nervový systém.

Stalo sa doma

1812 – Narodil sa v Záborí evanjelický a neskôr katolícky kňaz, spisovateľ, básnik, dramatik, historik a literárny kritik Jonáš Záborský, ktorý v revolúcii 1848–1849 odmietal orientáciu Slovákov na Viedeň, pričom polemizoval so Štúrom v otázke spisovnej slovenčiny. Je autorom známych próz ako Dva dni v Chujave, Mandragora či Faustiáda a stále uvádzanej divadelnej hry Najdúch. Zomrel 23.1.1876.

1940 – Narodil sa vo Zvolene herec, režisér, divadelný riaditeľ Štúdia L plus S, literát, textár, komik a dramatik Milan Lasica, spolu s Júliusom Satinským vytvoril úspešnú komickú dvojicu, ktorá výrazne kvalitatívne posunula humoristicko-satirickú tvorbu na Slovensku.

Stalo sa vo svete

1945 – V noci z 2. na 3. februára sa vzbúrilo v koncentračnom tábore Mauthausen 700 sovietskych väzňov, odzbrojili stráže a utiekli z tábora.

2003 – Svetoznámeho producenta mnohých špičkových nahrávok 60. a 70. rokov 20. storočia Phila Spectora zadržala polícia v americkom Los Angeles a obvinila ho z vraždy 40-ročnej ženy.

Skladba dňa

1947 – Narodil sa Dave Davies (rodený David Russell Gordon Davies), Londýn, spevák a gitarista skupiny Kinks. Túto formáciu založili v roku 1963 bratia Ray a Dave Daviesovci. V októbri 1964 vydali prvú LP platňu s názvom Kinks.

Patrili medzi popredné skupiny 60. rokov, počas svojej úspešnej éry mali v hitparáde celkom 22 skladieb, z nich tri sa dostali na prvú pozíciu.

Ilustračné foto, TASR

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM