Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 18 rokov od útokov na veže Svetového obchodného centra

Pranostika na dnes hovorí: "September je májom jesene." Meniny má Bystrík. Slnečno. Teploty 21 až 26 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 18 rokov od útokov na veže Svetového obchodného centra
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 23 až 26 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 21 až 25 stupňov C.

Meniny má Bystrík

Bystrík je nové slovenské meno odvodené zo slova „bystrý“. Je jedným z prvých kresťanských mien na Slovensku. Významným nositeľom tohto mena bol nitriansky biskup a mučeník sv. Bystrík, ktorý žil v 11. storočí.

Stretnúť na Slovensku muža s menom Bystrík sa dnes stáva pomaly raritou. V roku 2000 vzniklo občianske združenie Klub Bystríkov, aby na Slovensku meno Bystrík neupadlo do zabudnutia. Ide o prvý klub tohto druhu, ktorý združuje menovcov a organizuje ich stretnutia.

Bystríkovia, ktorí majú meniny 11. septembra, sú duchovne bohatí a napredujúci muži. Sú výnimočne nadaní na prácu sprostredkovateľa, uplatnia sa preto napríklad ako obchodní zástupcovia. Bystríkovia majú schopnosť zasvätiť sa veľkým veciam.

Stalo sa doma

1626 – Arcibiskup Peter Pázmaň (v staršej literatúre uvádzaný aj ako Peter Pázmány) vydal zakladajúcu listinu pre bratislavské jezuitské kolégium.

2001 – Z dôvodu teroristických útokov v USA na veže Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku a na budovy Pentagónu vo Washingtone a v Pensylvánii spustila predčasne (o dva týždne skôr ako plánovala) svoje vysielanie spravodajská televízia TA3.

2003 – Vtedajší pápež Ján Pavol II. pricestoval na tretiu oficiálnu návštevu Slovenskej republiky (SR). Návšteva trvala do 14. septembra toho roku.

2008 – Kladivárka Martina Hrašnová skončila vo Svetovom atletickom finále v nemeckom Stuttgarte na 2. mieste výkonom 71,40 m.

2010 – Zlato pre slovenskú výpravu na MS slalomárov na divokej vode v slovinskom Tacene vybojovali bratia Pavol a Peter Hochschornerovci.

  • Na MS slalomárov na divokej vode v Tacene získala kajakárka Jana Dukátová striebornú medailu.

2017 – Minister zahraničných vecí a európskych záležitostí SR Miroslav Lajčák (nominant Smeru-SD) zložil v New Yorku slávnostný sľub predsedu 72. Valného zhromaždenia (VZ) OSN.

Stalo sa vo svete

1649 – Oliver Cromwell porazil v Írsku rojalistické povstanie a dobyl mesto Drogheda, v ktorom Angličania uskutočnili masové popravy írskych bojovníkov, ale aj civilného obyvateľstva.

1910 – V americkom Hollywoode dali do prevádzky prvú komerčne úspešnú trolejbusovú linku.

1944 – Druhá svetová vojna: Americké jednotky dosiahli pri Trieri hranice Nemecka. V Auvergne (Francúzsko) kapitulovala nemecká 1. armáda v počte 23.000 vojakov.

1962 – V Spojenom kráľovstve skupina Beatles nahrala v nahrávacom štúdiu Abbey Road v Londýne svoj prvý singel „Love Me Do“.

1973 – Vojenská junta na čele s generálom Augustom Pinochetom uskutočnila puč v Čile. Čilský prezident Salvador Allende odmietol kapitulovať a spáchal samovraždu.

1997 – Škótski voliči v referende odhlasovali vznik autonómneho parlamentu. Obnovenie škótskeho parlamentu, znamenalo najväčšiu ústavnú zmenu od roku 1707, keď personálna únia Anglicka, Škótska, Walesu a Írska zmenila anglické kráľovstvo na Spojené kráľovstvo Veľkej Británie.

2001 – V USA teroristická organizácia al-Káida uskutočnila útoky unesenými lietadlami na obe veže Svetového obchodného centra (WTC) v New Yorku a na budovy Pentagónu vo Washingtone a v Pensylvánii. Pri teroristickom čine na ciele v USA zahynulo spolu viac ako 3000 ľudí.

2005 – Izrael deklaroval koniec vojenskej okupácie pásma Gazy.

2012 – Britský tenista Andy Murray získal prvý grandslamový titul v kariére, keď triumfoval na US Open v New Yorku (USA). Murray sa stal prvým britským grandslamovým šampiónom v mužskom singli od roku 1936, keď v New Yorku triumfoval Fred Perry.

Skladba dňa

1966 – Narodil sa Kamil Grebeň, exbasový gitarista skupiny Vidiek a známy výrobca gitár. Táto skupina vznikla v roku 1987 ako pokračovanie skupiny Ventil RG, skratka RG znamenala rovinskí gentlemani. Pôvodne sa volali Krach, hrali punk-rock, vznikli v roku 1981 a hitmi boli skladby Fajčenie škodí zdraviu a Radšej budem dnes aktívny, ako zajtra rádioaktívny. Rozišli sa v polovici 80. rokov.

V roku 1988 vyšiel prvý album skupiny Vidiek Nechajte si ju, potom druhý Vidiek (1994), nasledovali albumy Tri štyry (1997), Výber (2000), Nové časy (2003). V roku 2007 sa vrátila na pódium aj skupina Ventil RG a vydala live album Randal 2007. Dnes sa plne venuje výrobe gitár.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM