Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 51 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie

Pranostika na dnes hovorí: "Nijaké leto, nijaká zima." Meniny oslavuje Jana. Polooblačno až oblačno, miestami búrky. Teploty 26 až 31 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si 51 rokov od vpádu vojsk Varšavskej zmluvy na naše územie
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 20 až 17 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 19 až 14 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, možnosť prehánok alebo búrok. Najnižšie ranné teploty 19 až 15 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Jana

Význam krstného mena Jana, ktoré je u nás bežne zaužívané a má hebrejský pôvod, je zhodný s významom jeho starozákonnej mužskej podoby a znamená „Boh je milostivý“. Nositeľky oslovujeme prevažne Jani, Janka a meniny majú 21. augusta.

Janky sú ženy, ktoré objavujú dušu bytostí a vecí. Ich emotívnosť a túžba konať ich doženú veľakrát k neštandardným rozhodnutiam.

Sú rezolútne, majú pevnú vôľu a dokonalý prehľad o dianí okolo seba. Disponujú dobrou pamäťou a vrodeným citom pre diplomaciu. Ideálnym pre Janky je miesto asistentky alebo novinárky.

Jany by si mali dávať pozor na svoje zdravie, hlavne na žalúdok. Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Šťastné farby Jany sú zlatá a čokoládová. Ochranné rastliny ľubovník a bobkový list, ochranné kamene jantár a topás.

Stalo sa doma

1862 – Rakúsky cisár František Jozef I. schválil stanovy Matice slovenskej (MS), čím povolil jej činnosť.

1899 – Slávnostne otvorili Téryho chatu, ktorá je slovenskou najvyššie položenou celoročne prevádzkovanou chatou (vo výške 2015 metrov). Nesie meno Edmunda Téryho (1856–1917), ktorý sa zaslúžil o rozvoj tatranskej turistiky a z okolitých štítov prvý vystúpil v roku 1876 na Prostredný hrot a roku 1877 na Pyšný štít.

1964 – Slovenský raj bol vyhlásený za chránenú krajinnú oblasť.

1968 – Vojenským vpádom vojsk Varšavskej zmluvy (Zväz sovietskych socialistických republík – ZSSR, Nemeckej demokratickej republiky – NDR, Poľska, Maďarska a Bulharska) na čele so ZSSR bola obsadená väčšina dôležitých miest v Československej socialistickej republike (ČSSR). Na mimoriadnej schôdzi sa zišla vláda ČSSR a vyjadrila svoj protest vládam štátov, ktoré uskutočnili okupáciu krajiny. O ČSSR sa začalo rokovať v Bezpečnostnej rade Organizácie Spojených národov (BR OSN).

2008 – David Musuľbes získal v Pekingu pre Slovensko olympijský bronz v zápasení voľným štýlom v kategórii do 120 kg. Bronzová medaila sa v roku 2017 dodatočne zmenila na striebornú, pre dopingový prehrešok víťaza Uzbeka Artura Tajmazova, s ktorým Musuľbes prehral v semifinále.

2009 – Slovenské orgány na základe príslušných právnych predpisov Európskej únie (EÚ) a Slovenskej republiky (SR) odopreli vtedajšiemu maďarskému prezidentovi Lászlóovi Sólyomovi vstup na územie SR. Návštevu najvyššieho štátneho predstaviteľa Maďarska v SR označili predstavitelia koalície, ako aj opozície za nevhodnú. Prezident Sólyom sa mal v Komárne zúčastniť na odhalení sochy sv. Štefana.

Stalo sa vo svete

1192 – Japonský cisár udelil samurajovi Joritomovi Minamotovi dedičný titul šógun (korunný vojvodca), čím sa v Japonsku začalo obdobie vojenskej vlády.

1911 – Vo Francúzsku zamestnanec parížskeho Louvru ukradol obraz Leonarda Da Vinci Mona Lisa.

1959 – Havajské ostrovy sa stali 50. štátom USA.

1991 – Lotyšsko vyhlásilo nezávislosť od Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1994 – Posledná skupina francúzskych vojakov kontrolujúcich tzv. bezpečnú zónu na juhozápade Rwandy opustila krajinu. Kontrolu oblasti odovzdala jednotkám Organizácie Spojených národov (OSN) a ďalšie tisícky obyvateľov utiekli do susedného Zairu (dnes Konžská demokratická republika – KDR).

2003 – Americká misia v Iraku oznámila ďalší úspech: do rúk vojakov USA padol Saddámov bratranec Alí Hasan Madžíd, známy ako chemický Alí, v júni 2007 bol obvinený a odsúdený na trest smrti.

2007 – Ústredná spravodajská služba (Central Intelligence Agency – CIA) odtajnila správu z roku 2005, z ktorej vyplynulo, že tajná služba USA nepracovala pred teroristickými útokmi z 11. septembra 2001 efektívne a nedostatočne spolupracovala na odvrátení hrozieb al-Káidy.

2008 – Zlaté medaily na pekinskom olympijskom turnaji futbalistiek v Číne získali obhajkyne titulu z USA, ktoré vo finále zdolali Brazíliu 1:0.

2009 – Jamajský šprintér Usain Bolt sa na atletických MS v Berlíne postaral o ďalšiu senzáciu. Štyri dni po svojom triumfe a svetovom rekorde na stovke zabehol vo finále 200 m v miernom protivetre fantastický čas 19,19 a opäť tak zlepšil svoj rekord o 11 stotín sekundy. Svoj predchádzajúci rekord 19,30 dosiahol na olympijských hrách v čínskom Pekingu.

2010 – Hlavného organizátora dvoch bombových útokov (marec 2010) v Rusku v moskovskom metre, pri ktorých zahynulo 40 ľudí, zabili bezpečnostné sily. Telo Magomedaliho Vagabova našli v troskách domu, na ktorý zaútočili bezpečnostné sily v dagestanskej dedine Gunib.

2014 – Traja vysokopostavení vojenskí velitelia palestínskeho radikálneho hnutia Hamas Muhammad abú Šammál, Raíd Attár a Muhammad Barhúm prišli o život pri nálete izraelskej armády v pásme Gazy.

2017 – Úplné zatmenie slnka v Spojených štátoch amerických (USA), ktoré bolo po prvý raz po 99 rokoch možné pozorovať od atlantického pobrežia až po pacifické.

Skladba dňa

1976 – Narodil sa Rasťo Kopina, mladší z dvojice bratov, spevák, hráč na ústnej harmonike a klávesových nástrojoch skupiny Nocadeň. Túto formáciu založili bratia Rasťo a Róbert Kopinovci v decembri 1997. V marci 2000 vydali prvý album Nocadeň. Hitom z neho sa stala skladba Steny.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM