Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň pôvodných odrôd jabĺk, teploty do 23 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Keď na Uršulu vietor duje, tuhú zimu ohlasuje." Meniny oslavuje Uršuľa. V pondelok slnečno, miestami hmla. Teploty 18 až 23 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Deň pôvodných odrôd jabĺk, teploty do 23 stupňov
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 12 až 9 a najvyššie denné 20 až 23 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 6 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 7 a najvyššie denné 18 až 22 stupňov C.

Meniny má Uršuľa

Ženské meno Uršuľa je svätecké, má latinský pôvod a jeho význam je „medvedica“. Na Slovensku sa s nositeľkami tohto mena stretávame málokedy a oslovujeme ich Uľa, Uľka.

Uršule, ktoré majú meniny 21. októbra, sú rozhodné a majú veľkú odvahu. Je im blízka pozícia šéfky. V práci sú výkonné, no nekompromisné. Nie je ľahké nadviazať s nimi priateľský kontakt, lebo sú nedôverčivé.

Sú dobré pozorovateľky a zabávajú sa len po istú hranicu. Súkromie si Uršule pred inými dôsledne strážia. Majú sklon k priberaniu. Prospejú im preto časté prechádzky a plávanie. Vyhýbať by sa mali koreneným jedlám.

Stalo sa doma

1886 – V Pittsburghu (USA) vyšlo prvé číslo Amerikánsko-slovenských novín, ktoré vydával Janko Slovenský. Názov so slovenskou transkripciou sa udomácnil neskôr, pôvodne ho písali maďarským pravopisom a v šarišskom nárečí: Amerikanszko-szlovenske Novini.

1950 – Skončil sa (začal 19.10.) vykonštruovaný proces s najznámejším partizánskym veliteľom Viliamom Žingorom, ktorý bol odsúdený na smrť a popravený 18.12.1950 v Bra­tislave.

2002 – Podnikateľa Jozefa Majského zadržala polícia na hraničnom priechode Bratislava-Berg pri pokuse o vycestovanie do Rakúska po tom, čo sa v tento deň nedostavil na policajný výsluch. Vyšetrovateľ ho obvinil z trestného činu založenia, zosnovania a podporovania zločineckej a teroristickej skupiny v súbehu s trestným činom podvodu. Zároveň spracoval návrh na jeho vzatie do väzby.

2009 – Vtedajší generálny tajomník NATO Anders Fogh Rasmussen pricestoval na prvú návštevu SR. Jeho návšteva sa konala na pozadí neformálneho stretnutia ministrov obrany členských krajín NATO v Bratislave.

Stalo sa vo svete

1805 – Odohrala sa bitka pri Trafalgare, v ktorej zvíťazilo britské loďstvo nad spojenou flotilou Francúzska a Španielska. Británia si zabezpečila námornú nadvládu. V bitke zahynul britský admirál Horatio Nelson, ktorý sa stal britským národným hrdinom.

1907 – V štrkovej jame neďaleko mesta Heidelberg našli dolnú čeľusť predhistorického človeka Homo heidelbergensis, ktorá bola v tom čase najstarším nálezom pozostatkov človeka v Európe.

1941 – Nacistickí okupanti v juhoslovanskom meste Kragujevac vyvraždili všetko mužské obyvateľstvo srbskej národnosti v počte 7000 osôb.

1959 – V New Yorku slávnostne otvorili budovu Guggenheimovho múzea, dielo architekta Franka Lloyda Wrighta, ktorý sa však dokončenia a otvorenia nedožil.

1960 – V Barrow-in-Furness spustili na vodu prvú britskú ponorku s jadrovým pohonom.

1966 – Vo waleskej baníckej osade Aberfan v Spojenom kráľovstve došlo k zosuvu haldy uhoľnej hlušiny, ktorá zasypala detskú škôlku a 17 domov. Celkovo zahynulo 144 ľudí, z toho 116 detí.

1967 – Vo Washingtone sa uskutočnila najväčšia protivládna demonštrácia v dejinách USA. Niekoľko stoviek tisíc demonštrantov protestovalo proti vojne vo Vietname.

1967 – Egyptské námorné sily pri pobreží Sinajského polostrova potopili izraelský krížnik Eilath.

1993 – Počas pokusu o prevrat zabili vzbúrenci burundského prezidenta Melchiora Ndadayeho a šiestich ministrov.

1999 – Na trhovisku v centre čečenského mesta Groznyj vybuchla riadená strela typu zem-zem. Zahynulo 140 ľudí, prevažne žien a detí.

2008 – India a Pakistan otvorili po 60 rokoch obchodné spojenie cez rozdelený Kašmír.

2012 – Vtedajší pápež Benedikt XVI. vyhlásil za svätú ženu menom Kateri Tekakwitha, ktorá je vôbec prvou pôvodnou obyvateľkou Ameriky (Indiánkou) vyhlásenou za svätú.

2013 – New Jersey sa stal v poradí 14. štátom USA, ktorý zlegalizoval sobáše osôb rovnakého pohlavia.

2014 – Sudkyňa Najvyššieho súdu v Pretórii (Juhoafrická republika – JAR) Thokozile Masipová odsúdila hendikepovaného atléta Oscara Pistoriusa za zabitie priateľky Reevy Steenkampovej na päť rokov väzenia. V júni 2016 súd prekvalifikoval jeho čin na vraždu a trest mu predĺžil o rok. V novembri 2017 súd Pistoriusovi opäť predĺžil trest na 13 rokov a päť mesiacov.

Skladba dňa

1972 – Narodil sa Miko Hladký, Nitra, skladateľ, spevák a gitarista, líder skupiny Gladiator. Vyštudoval gamnázium. Gladiator založili v roku 1991 trojica bratov Miko, Maroš a Dušan Hladký spolu s Georgeom Babulicom. V januári 1992 vychádza ich anglicky spievaný debutový album Designation.

Videoklip s piesňou Profitable Losses odvysielala hudobná stanica MTV, bol to prvý klip kapely zo Slovenska.

V roku 1993 vychádza ich druhý anglický štúdiový album Made Of Pain. Videoklip so skladbou My World vysielala stanica MTV aj nemecká Viva. V priebehu ďalších štyroch rokov vydávajú ešte tri štúdiové albumy v angličtine, Third Eye, Dogstime a Legal Drug. Na piatom Legal Drug, vydanom v roku 1997 bola záverečnou piesňou aj prvá so slovenským textom Slovenská. Tá sa stala skladbou roka 1997. Od tej doby interpretujú skladby v slovenčine.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM