Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň obetí stalinizmu a nacizmu

Pranostika na dnes hovorí: "Lepšie jedno leto ako sto zím." Meniny oslavuje Filip. Prevažne polooblačno. Teploty 26 až 31 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň obetí stalinizmu a nacizmu
Zdroj: TASR

Západ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 18 až 15 a najvyššie denné 28 až 31 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 12 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Východ: prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 17 až 13 a najvyššie denné 26 až 30 stupňov C.

Meniny má Filip

Mužské meno Filip má grécky pôvod a v preklade znamená „milovník koní“. Na Slovensku je toto meno v súčasnosti populárne a jeho nositeľov oslovujeme prevažne Filipko.

Filipovia, ktorí oslavujú meniny 23. augusta, sú vyrovnaní a vedia kam smerujú. Od detského veku sa správajú slušne. Charakteristickou črtou ich povahy keď dospejú, je zdvorilosť. Ak chcú byť úspešní, mali by si dôsledne vybrať školu, lebo Filipovia nepatria medzi ľudí, ktorí by urobili čokoľvek, len aby získali diplom. Veľmi dobre sa realizujú v pozíciách, kde dominuje iniciatíva a rozhodnosť.

Ľahko sa prispôsobujú a radi prijímajú podnety od iných. Uplatnia sa napríklad ako režiséri, redaktori, alebo bádatelia. Prejavovať city u nich znamená hneď konať.

Stalo sa doma

1816 – V Kopčanoch pri Holíči sa uskutočnili prvé porovnávacie dostihy anglických plnokrvníkov v Rakúsko-Uhorsku.

1909 – Položením základného kameňa sa začala výstavba známeho bratislavského kostola sv. Alžbety – Modrého kostolíka.

1968 – V Moskve sa začalo (trvalo do 26.8.) rokovanie medzi zástupcami Československej socialistickej republiky (ČSSR) a Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) ohľadne vpádu vojsk Varšavskej zmluvy do ČSSR. Schôdzka bola ukončená podpísaním tzv. moskovského protokolu.

Stalo sa v zahraničí

1572 – Vo Francúzsku v Paríži (v noci z 23. na 24. augusta) sa stala udalosť známa ako Bartolomejská noc. Na podnet Kataríny Medicejskej zavraždili vyše 3000 hugenotov zhromaždených pri príležitosti sobáša ich vodcu Henricha III. Navarrského – neskoršieho kráľa Henricha IV. – s Margarétou z Valois.

1866 – Pražským mierom sa skončila vojna medzi Pruskom a Rakúskom. Pruské víťazstvo znamenalo koniec prusko-rakúskeho dualizmu v Nemecku a po rozpustení Nemeckého spolku založeného v roku 1815 sa prestalo Rakúsko počítať medzi nemecké štáty.

1903 – Vo švajčiarskom meste Bazilej sa uskutočnil 6. sionistický kongres, na ktorom došlo k dočasnému rozštiepeniu sionistického hnutia: časť delegátov žiadala založenie židovského štátu v Palestíne a druhá časť v britskej Ugande.

1939 – Predstavitelia Nemecka a Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) podpísali v moskovskom Kremli pakt o neútočení – Pakt Ribbentrop – Molotov.

1944 – V Rumunsku sa začalo protifašistické povstanie.

1990 – Nemecká Ľudová snemovňa rozhodla o pripojení Nemeckej demokratickej republiky (NDR) k Spolkovej republike Nemecko (SRN). Proces znovuzjednotenia Nemecka sa zavŕšil 3.10.1990.

2002 – Etiópia a Eritrea sa dohodli, že prepustia všetkých vojnových väzňov, ktorých obe strany zajali počas pohraničného konfliktu v rokoch 1998–2000.

2006 – Rakúšanke Nataschi Kampuschovej sa podarilo po ôsmich rokoch ujsť od svojho únoscu Wolfganga Priklopila, ktorý ju uniesol a následne vo svojom dome uväznil 2. marca 1998, keď mala iba desať rokov.

2011 – Líbyjskí povstalci po niekoľkohodinových prudkých bojoch dobyli sídlo Amara Kaddáfího v Tripolise. Do opevneného komplexu Báb al Azázíja vtrhli stovky vzbúrencov, ktorí strieľali do vzduchu a vyrabovali tamojšiu zbrojnicu. Do komplexu neskôr začali prúdiť aj neozbrojení obyvatelia Tripolisu.

Skladba dňa

1949 – Narodil sa Rick Springfield (rodený Richard Lewis Springthorpe), South Wentworthville, Sydney, austrálsko-americký skladateľ, muzikant a herec. Na gitaru hral od štrnástich. V rokoch 1969 – 1971 bol členom austrálskej skupiny Zoot. Rok nato sa presťahoval sa do Kalifornie. V roku 1972 mal v americkom rebríčku prvú skladbu Speak To The Sky. Zároveň v roku 1972 vydal aj prvý album Beginnings.

Na svojom konte má osemnásť štúdiových albumov, najnovším je Rocket Science z februára 2016, predchádzajúci Stripped Down vyšiel vo februári 2015. K diskografii patria aj dva live a šesť kompilačných albumov. V singlovej hitparáde mal sedemnásť skladieb, najúspešnejšou z nich bola Jessie's Girl, ktorá sa v auguste 1981 dostala na prvú pozíciu. Rick za ňu získal cenu Grammy.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM