Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň susedov, teploty do 28 stupňov

Pranostika na dnes hovorí: "Máj a september sú bránami leta." Meniny oslavuje Vilma. Slnečno, na juhozápade možnosť búrok. Teploty 23 až 28 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Európsky deň susedov, teploty do 28 stupňov
Zdroj: Dnes24.sk

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 25 až 28 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 23 až 27 stupňov C.

Meniny má Vilma

Ženské meno Vilma má nemecký pôvod a vo voľnom preklade znamená: tá, ktorá má pevnú vôľu. Nositeľky tohto na našom území menej rozšíreného mena oslovujeme Vilmuška, Vilmička.

Vilmy, ktoré oslavujú meniny 29. mája, majú dosť ťažko pochopiteľnú povahu. Zanechávajú v nás dojem, že sedia na dvoch stoličkách, pričom sa opatrne vyhýbajú nebezpečným miestam tak ako pstruh, ich zvierací totem.

Aktivita týchto žien je skôr priemerná. Zaujímajú sa o všetko, čo priamo súvisí so životom. Väčšinou sú dobrými a oddanými matkami. Rodičia by mali Vilmušky od malička viesť k samostatným rozhodnutiam a naučiť ich povedať nie. Sú životaschopné, zdravie majú nestále. V jeden deň sa cítia dobre, na druhý zas nie. V tomto kolísaní hrá veľkú rolu ich psychika. Mali by obmedziť pitie kávy a stravu si dopĺňať hlavne o železo.

Stalo sa doma

1205 – Za uhorského kráľa bol korunovaný Ondrej II., známy tým, že v roku 1222 vydal Zlatú bulu, ktorá okrem iného obsahovalo zoznam práv a slobôd uhorskej šľachty.

1465 – Pápež Pavol II. na žiadosť kráľa Mateja Korvína povolil založenie univerzity v Bratislave známej ako Academia Istropolitana.

1975 – Generálneho tajomníka ÚV KSČ Gustáva Husáka zvolili za prezidenta Československej socialistickej republiky (ČSSR).

1991 – Pápež Ján Pavol II. ustanovil za prvého kardinála na území Slovenska nitrianskeho biskupa Jána Chryzostoma Korca.

1999 – Za prezidenta Slovenskej republiky (SR) bol v historicky prvej priamej voľbe zvolený Rudolf Schuster.

2009 – Slovenská Jadrová a vyraďovacia spoločnosť (JAVYS) a Česká energetická spoločnosť (ČEZ) podpísali akcionársku dohodu o vzniku spoločného podniku, ktorý postaví novú jadrovú elektráreň v lokalite Jaslovské Bohunice.

Stalo sa vo svete

1176 – V bitke pri severotalianskom Legnane podľahol rímsko-nemecký cisár Fridrich I. Barbarossa vojsku Lombardskej ligy, pretože Henrich Lev mu odmietol prísť v rozhodujúcich okamihoch do Talianska na pomoc.

1453 – Turecké oddiely dobyli pod vedením sultána Mehmeda II. hlavné mesto Byzantskej ríše Konštantinopol, zomrel pritom posledný cisár Konštantín XI. Znamenalo to definitívny zánik Byzantskej ríše.

1790 – Rhode Island sa stal v poradí 13. štátom únie Spojených štátov amerických (USA) ako posledná a najmenšia z pôvodných kolónií Anglicka.

1919 – V Amerike patentovali prvý vyskakovací hriankovač, ktorý skonštruoval Charles Strite.

1922 – Ekvádor sa stal nezávislou krajinou.

1953 – Novozélandský horolezec Edmund Hillary a nepálsky šerpa Tenzing Norgay vztýčili ako prví ľudia zástavu na vrchole najvyššej hory sveta Mount Everestu.

1985 – Pred začiatkom finálového stretnutia Pohára majstrov európskych krajín vo futbale medzi FC Liverpool a Juventus Turín sa na Heyselovom štadióne v belgickom Bruseli stala katastrofa. Fanúšikovia Liverpoolu rozpútali výtržnosti a zaútočili na fanúšikov Juventusu Turín. V panike sa pod náporom masy ľudí zrútil betónový múr. Nešťastie si vyžiadalo 39 mŕtvych a vyše 400 ranených. Stretnutie sa nakoniec uskutočnilo a Juventus vyhral 1:0.

2001 – Porota newyorského súdu zasadajúceho v Manhattane (USA) uznala štyroch mužov Američana libanonského pôvodu Wadíha El-Hagea, Mohameda Rašída Daúda Al-'Owhalího zo Saudskej Arábie, Chalfána Chámisa Mohameda z Tanzánie a Mohameda Sadíka Odeha z Jordánska vinnými zo sprisahania proti americkým občanom, vyslancom, zamestnancom ambasád Spojených štátov amerických a príslušníkom v armáde. Štvorica je tiež zodpovedná za bombové útoky na dve ambasády USA v Afrike, pri ktorých zahynulo 224 ľudí medzi nimi 12 Američanov.

Skladba dňa

1956 – Narodila sa americká speváčka LaToya Jackson.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM