Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň tanca, meniny oslavuje Lea

Pranostika na dnes hovorí: "Ak je na jar mnoho komárov, možno očakávať zlú žatvu." Meniny má Lea. V pondelok (29. 4.) prevažne oblačno, na severe a východe miestami prehánky. Teploty 12 až 17 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Pripomíname si Medzinárodný deň tanca, meniny oslavuje Lea
Zdroj: Pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 9 až 6 a najvyššie denné teploty 14 až 17 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, najnižšie ranné teploty 8 až 3 a najvyššie denné teploty 12 až 16 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 8 až 4 a najvyššie denné teploty 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Lea

Ženské meno Lea má hebrejský pôvod a v preklade znamená „antilopa“. Nositeľky tohto biblického, na Slovensku menej častého mena, oslovujeme Lejka, Leji. Meniny majú 29. apríla.

Ich zvierací totem je laň, a to vysvetľuje emotívnosť, ktorá sa ich zavše zmocní. Tú vyvažuje upokojujúca lipa, ktorá je rastlinným totemom týchto žien. Lejky sú aj objektívne, čestné a málo ovplyvniteľné.

Stalo sa doma

1906 – Začali sa (trvali do 8. mája) voľby do uhorského snemu. Do snemu bolo zvolených dovtedy najviac slovenských poslancov – sedem.

1996 – V Bratislave zahynul pri výbuchu svojho auta Róbert Remiáš, bývalý dôstojník kriminálnej polície a blízky priateľ bývalého príslušníka Slovenskej informačnej služby (SIS) Oskara Fegyveresa, ktorý sa vydával za svedka v prípade únosu prezidentovho syna Michala Kováča mladšieho. Vyšetrovacie orgány podávali rozporuplné informácie, snažili sa prípad zahmlievať. Až v septembri 1996 prenikla na verejnosť informácia, že výbuch auta spôsobil nástražný systém. Trestné stíhanie v kauze Remiáš Krajská prokuratúra v Bratislave v septembri 2006 zastavila. Prípad zostal nedoriešený. Vyšetrovateľ Policajného zboru vydal 8. februára 2016 uznesenie, ktorým sa pokračuje v prerušenom trestnom stíhaní v prípade smrti Róberta Remiáša. Polícia v trestnom stíhaní pokračuje, nakoľko pominuli dôvody jeho prerušenia.

2000 – Začali sa (trvali do 14.5.) Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji v Petrohrade, na ktorých slovenskí reprezentanti získali strieborné medaily.

2009 – Na prvú oficiálnu návštevu Slovenska pricestoval prezident Sýrskej arabskej republiky Bašár Asad s manželkou.

2011 – Slovenský generál Pavel Macko prevzal velenie Výcvikového centra spojeneckých síl Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO) v západopoľskom meste Bydgoszcz. Stal sa tak najvyššie postaveným slovenským vojakom v štruktúrach NATO. Od 18. decembra 2013 bol 2. zástupcom Náčelníka Generálneho štábu Ozbrojených síl Slovenskej republiky (OS SR). Z OS SR odišiel 14. mája 2018.

2011 – V Bratislave a Košiciach sa začali (trvali do 15. mája 2011) 75. Majstrovstvá sveta v ľadovom hokeji.

Stalo sa vo svete

1429 – Johanka z Arcu vstúpila na čele francúzskeho vojska do Angličanmi obliehaného mesta Orléans.

1628 – Dánsko a Švédsko podpísali obrannú zmluvu proti kniežaťu Albrechtovi z Valdštejnu.

1945 – Spojenecké vojská oslobodili koncentračný tábor v nemeckom Dachau.

1946 – V Tokiu sa začal proces pred medzinárodným súdnym tribunálom s japonskými vojnovými zločincami, vrátane bývalého ministerského predsedu Hidekim Tódžóma, ktorého v roku 1948 popravili.

1956 – Začal vychádzať najpopulárnejší nemecký nedeľník Bild am Sonntag.

1968 – Na Broadwayi v New Yorku mal premiéru kultový muzikál Vlasy (Hair).

1992 – V Los Angeles vypukli po oslobodení štyroch belošských policajtov (policajti sa v marci 1991 dopustili násilia proti černošskému šoférovi Rodney Kingovi a ťažko ho zranili) rasové nepokoje, pri ktorých zahynulo 52 osôb a vyše 2400 bolo zranených.

1994 – Delegácie Izraela a Organizácie za oslobodenie Palestíny (OOP) podpísali dohodu o budúcich hospodárskych a obchodných vzťahoch medzi Izraelom a autonómnymi palestínskymi územiami v Gaze a Jerichu.

2007 – Takmer milión Turkov v Istanbule demonštrovalo proti vláde, ktorú obvinili zo snáh o vytvorenie islamského štátu.

2010 – Na mieste, kde 20. apríla 2010 explodovala vrtná plošina v Mexickom zálive, objavili ďalšiu ropnú škvrnu. Odborníci začali predpokladať, že do zálivu v Atlantickom oceáne vytieklo päťnásobne viac ropy ako sa dovtedy zistilo.

2011 – Britský princ William a Kate Middletonová, potenciálny budúci britský kráľovský pár, uzavreli manželstvo vo Westminsterskom opátstve v Londýne.

Skladba dňa

1973 – Narodil sa Mike Hogan (rodený Michael Gerard Hogan), Limeck, Írsko, basový gitarista, mladší z dvojice bratov v skupine Cranberries. Práve Mike so starším bratom Noelom založili túto alternatívnu rockovú formáciu v roku 1990 v írskom Limericku. Ich prvý názov bol Cranberry Saw Us. Názov na Cranberries si zmenili po príchode speváčky Dolores O'Riordan. V marci 1993 vydali debutový album Everybody Else Is Doing It, So Why Can't We?. Už ten prvý bol úspešný a dostal sa do čela britského rebríčka.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM