Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvý aprílový deň bude slnečný s teplotami do 17 °C, meniny má Hugo

Dnešná pranostika znie: Ak prší 1. apríla, býva mokrý máj. Meniny má Hugo. Slnečno. Teploty 12 až 17 stupňov C.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvý aprílový deň bude slnečný s teplotami do 17 °C, meniny má Hugo
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 7 až 4 a najvyššie denné 14 až 17 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 1 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 6 až 2 a najvyššie denné 12 až 16 stupňov C.

Meniny má Hugo

Mužské meno Hugo má nemecký pôvod a znamená „duchaplný“. S nositeľmi tohto mena sa na Slovensku stretávame iba výnimočne.

Hugovia, ktorí majú meniny 1. apríla, sú temperamentní, vytrvalí a opatrní. Potrebujú pod nohami cítiť zem, aby naozaj žili, a musia mať zázemie, aby sa úplne rozvinuli. Sú to chlapci, ktorí radi študujú. Podľa nich je to príležitosť predstihnúť iných, skrátka byť úspešní. Orientujú sa na povolanie, ktoré im umožní žiť veľkoryso, mať pohodlný domov a vyvíjať verejné aktivity.

Hugovia sú mimoriadne spoločenskí a ľahko sa s nimi nadväzuje priateľstvo. Sú pozoruhodne životaschopní. Problémy môžu mať s chrbticou.

Ich šťastné farby sú čierna a tmavomodrá. Ochranné rastliny kostihoj a kokorík, ochranné kamene zafír, opál a granát.

Stalo sa doma

1961 – V Bratislave vznikol Divadelný ústav.

1963 – V Bratislave založili Slovenský filmový ústav.

1969 – V jednom z najstarších astrofyzikálnych observatórií v Európe, vo hvezdárni v Hurbanove (založili ju roku 1871) vznikla Slovenská ústredná hvezdáreň.

1992 – Vtedajší prezident Českej a Slovenskej Federatívnej Republiky (ČSFR) Václav Havel a vtedajší prezident Ruska Boris Jeľcin podpísali zmluvu o priateľských vzťahoch a spolupráci medzi ČSFR a Ruskom a dohodu o vyrovnaní majetkových a finančných otázok spojených s odsunom sovietskych vojsk z územia ČSFR.

1997 – Začala sa štvordňová návšteva sudcov Medzinárodného súdneho dvora (MSD) z Haagu zaoberajúcich sa kauzou Sústavy vodných diel Gabčíkovo Nagymaros (SVDGN) v Slovenskej republike (SR) a Maďarsku. Po prvý raz v vtedajšej 51-ročnej histórii Medzinárodného súdneho dvora si jeho sudcovia prezreli miesto, na ktoré sa viazal spor.

2001 – Vláda Slovenskej republiky (SR) odsúhlasila model územnosprávneho členenia Slovenska s 12 vyššími územnosprávnymi celkami.

2008 – Zápasník David Musuľbes získal pre Slovensko zlato v kráľovskej hmotnostnej kategórii do 120 kg na ME v Tampere (po spätnej dopingovej diskvalifikácii jeho víťazného finálového súpera).

2009 – Telo Žofie Bosniakovej, ktoré bolo 400 rokov uložené v kaplnke kostola v Tepličke nad Váhom, polial neznámou horľavou látkou a zapálil 31-ročný muž zo Žiliny.

2014 – Šachista Ján Markoš vstúpil do elitného zoskupenia veľmajstrov s ratingom 2600 bodov. Túto hranicu sa mu podarilo pokoriť ako druhému Slovákovi v histórii, pred ním v januári 2001 dosiahol maximálny rating 2618 bodov Ľubomír Ftáčnik.

Stalo sa vo svete

1918 – Vzniklo Britské kráľovské letectvo (Royal Air Force, RAF) zlúčením Kráľovských leteckých jednotiek (Royal Flying Corps, RFC) s Kráľovským námorným letectvom (Royal Naval Air Force, RNAF).

1924 – V Nemecku v procese s účastníkmi mníchovského puču Adolfom Hitlerom, generálom Erichom von Ludendorffom a ďalšími ôsmimi obžalovanými boli vynesené rozsudky. Ludendorffa súd oslobodil a Hitlerovi súd vymeral trest odňatia slobody na päť rokov.

1945 – Americké vojská začali útok na japonský ostrov Okinawa. Dobyli ho 2. júla toho roku. Počas operácie zahynulo viac ako 12.000 Američanov a okolo 110.000 Japoncov.

1948 – Vojenská správa Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) v Nemecku začala sprísňovať kontrolu na trasách spájajúcich západné zóny s Berlínom, pričom sa kontrolovali všetky železničné trate, cesty a kanály. ZSSR sa týmto pokúsil obmedziť západné transporty, čím sa začala berlínska blokáda.

1960 – V USA vypustili prvú meteorologickú družicu Zeme Tiros 1.

1976 – V Kalifornii (USA) bola založili americkú technologickú spoločnosť Apple Computer.

1996 – V Tokiu vznikla zlúčením Mitsubishi Bank a Bank of Tokyo najväčšia banka na svete so základným imaním 679 miliárd USD.

2001 – Polícia zatkla v Belehrade (Srbsko) bývalého juhoslovanského a srbského prezidenta Slobodana Miloševiča. Medzinárodný trestný tribunál pre bývalú Juhosláviu (ICTY) v Haagu ho 27.5.1999 obvinil z genocídy, vojnových zločinov a zločinov proti ľudskosti. Definitívneho rozsudku sa Miloševič nedožil, našli ho 11.3.2006 mŕtveho v jeho väzenskej cele v Haagu.

2002 – Holandsko sa stalo prvou krajinou na svete, ktorá legálne umožnila eutanáziu.

2009 – Albánsko a Chorvátsko sa stali členmi Severoatlantickej aliancie (North Atlantic Treaty Organization – NATO).

Skladba dňa

1907, Gejza Dusík, Zavar, okres Trnava, známy piesňový a operetný skladateľ. Maturoval na gymnáziu v Bratislave, začal študovať na lekárskej fakulte v Bratislave, absolvoval štyri semestre. V rokoch 1932 až 1936 študoval kompozíciu na Neues Wiener Conservatorium. Prvé piesne zložil už počas štúdií vo Viedni, mali výborný ohlas a vysielal ich aj rakúsky rozhlas. Už v roku 1935 mala v Slovenskom národnom divadle premiéru Dusíkova prvá opereta Tisíc metrov lásky. O tri roky neskôr, v roku 1938 mala premiéru opäť v SND opereta Rodný môj kraj. V roku 1939 premiéru ďalšia opereta Modrá ruža. Jej úspech bol veľký a postupne táto opereta prešla všetkými trinástimi československými hudobnými divadlami. Viaceré piesne sa stali hitmi, medzi nimi Čo sa mi môže stať. V roku 1940 na scéne Slovenského národného divadla mala premiéru štvrtá Dusíkova opereta Pod cudzou vlajkou. K mimoriadnemu ohlasu tejto operety prispel svojim výkonom aj spevák a herec František Krištof Veselý, hitmi sa stali dve skladby, Saigon, ty mesto krásnych žien a Dedinka v údolí. Gejza Dusík zložil dvanásť operiet, piesne z nich sa stali hitmi, medzi nimi Vám, jedine Vám, Poprosme hviezdy či Pieseň o rodnej zemi. Okrem nich napísal viac ako 250 tanečných piesní. Z nich sa skoro tridsiatka stala hitom a dnes patria do zlatého fondu evergreenov. Gejza Dusík zomrel 12. mája 1988 v Bratislave.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM