Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Prvým júlovým dňom štartujú prázdniny, meniny má Diana

Pranostika na dnes vraví: "Chladný júl celé leto ochladí". Meniny má Diana. Premenlivá oblačnosť, prehánky, ojedinele búrky. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Prvým júlovým dňom štartujú prázdniny, meniny má Diana
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 16 až 13 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 15 až 10 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky, najnižšie ranné teploty 15 až 11 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Diana

Ženské meno Diana má latinský pôvod a význam tohto mena je „božská“. Nositeľky tohto na Slovensku málo rozšíreného mena oslovujeme aj Dianka.

Diany, ktoré oslavujú meniny 1. júla, sú silné a cieľavedomé osobnosti. Nikdy sa nevzdávajú. Najlepšie sa cítia v aréne každodenného života. „Nemusia“ pasívny oddych v podobe vylihovania. V partnerskom vzťahu sa naplno prejavia. Usilujú sa postarať aj o najdrobnejšie detaily. Ich cieľom je, aby všetci v okolí boli spokojní. Tieto ženy vedia byť aj nepríjemné, ak s nimi prídete do konfliktu. Dianky tak ľahko neprekvapíte a vo svete sa nestratia.

Ženy s týmto menom podliehajú chorobe ojedinele. Niekedy sa ale nevedia zastaviť a prekračujú rozumné hranice.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Diany sú prírodná zelená, biela. Ochranné rastliny nechtík, materina dúška, kamene smaragd a zafír.

Stalo sa doma

1618 – Ferdinand II. Štajerský bol v Bratislave korunovaný za uhorského kráľa.

1783 – V Bratislave vyšlo prvé číslo Prešporských novín, ktoré vychádzali do 30. júna 1787.

1990 – Vznikla na základe zriaďovacej listiny BIBIANA – medzinárodný dom umenia pre deti, ktorej názov je odvodený od Bienále ilustrácií Bratislava (BIB).

1991 – V Prahe bol podpísaný protokol o zrušení Varšavskej zmluvy.

1997 – V Trenčíne vznikla Univerzita Alexandra Dubčeka.

2007 – Bratia Hochschornerovci zvíťazili v 1. kole SP slalomárov na divokej vode v Prahe v kategórii C2.

2010 – Slovensko sa stalo predsedajúcou krajinou zoskupenia Vyšehradská štvorka (V4). Na jej čele stálo do 30. júna 2011.

Stalo sa vo svete

1863 – Začala sa jedna z rozhodujúcich bitiek americkej občianskej vojny pri Gettysburgu, ktorá sa skončila zdrvujúcou porážkou Konfederácie južanských otrokárskych štátov.

1908 – Vstúpil do platnosti medzinárodný signál akútneho nebezpečenstva SOS (Save Our Souls – Zachráňte naše duše), ktorého používanie schválila medzinárodná konferencia o bezdrôtovej telegrafii v roku 1906 v Berlíne.

1921 – Bola založená Komunistická strana Číny.

1946 – Americké ozbrojené sily uskutočnili na atole Bikini v južnom Tichomorí prvý jadrový pokus od skončenia 2. svetovej vojny.

1968 – Podpísali súčasne v Londýne, Moskve a Washingtone Zmluvu o nešírení jadrových zbraní, pričom k USA, Veľkej Británii a ZSSR sa pripojilo ďalších 58 štátov.

2008 – Francúzsko prevzalo polročné predsedníctvo v Európskej únii.

2009 – Švédsko sa stalo predsedníckou krajinou Európskej únie.

Skladba dňa

1945 Debbie Harry (rodená Deborah Ann Harry), Miami, Florida, USA, speváčka a herečka, členka skupiny Blondie. Táto punková formácia vznikla v auguste 1974 v New Yorku. Trvalo im celé štyri roky, kým sa presadili na hudobnej scéne. Imídž skupiny tvorili gitarista Chris Stein a speváčka Debbie Harry. Táto svetlovlasá dievčina z Miami začínala so spevom vo folkovej skupine Wind In The Willows a neskôr v newyorskej formácii Stilettos. Prvou úspešnou skladbou bola Denis, ktorá však bodovala iba v anglickom rebríčku. V domácej hitparáde sa presadili s piesňou Heart Of Glass v marci 1979, ktorá sa dostala na prvé miesto. Už predtým, v septembri 1978 vydali úspešný album Parallel Lines. Rozišli sa v roku 1982, keď sa Debbie Harry po ôsmich rokoch v skupine vydala na sólovú dráhu, tá už však nebola tak úspešná. V roku 1986 mala úspešný hit s názvom French Kissin' In The USA. V roku 1998 sa Blondie opäť dali dohromady a Debby znovu zaujala post speváčky. Na svojom konte majú deväť štúdiových albumov, ten deviaty s názvom Panic Of Girls vydali v júli 2011, prechádzajúci ôsmy The Curse Of Blondie vyšiel v októbri 2003. K diskografii partia aj tri live a viac ako desiatka kompilačných albumov. V americkej singlovej TOP 40 hitparáde mali osem skladieb, štyri z nich sa dostali na prvé miesto, Heart Of Glass v apríli 1979, Call Me v apríli 1990, The Tight Is High v januári 1981 a Rapture v marci 1981. Veľmi úspešní boli v Anglicku, v TOP 40 hitparáde bodovalo dvadsať ich skladieb.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM