Prokop Slováček Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sledujte počasie, lebo aký bude dnešok, také budú Vianoce

Vyvezte sa s nami po prvý raz na Petřín, vystúpte do otvoreného vesmíru a hlavne, sledujte počasie. Pretože počasie na Jakuba je pre zimu veľmi dôležité.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sledujte počasie, lebo aký bude dnešok, také budú Vianoce
Zdroj: internet

Ak je teplý svätý Jakub – studené sú Vianoce. Koľko mračien na Jakuba, toľko sňahu v zime. Tak toto sú pranostiky, ktoré môžu napovedať akú zimu môžeme očakávať. Ťažko sa ale niečo predpovedá, keď počasie bude naozaj premenlivé.

Počasie

Prevažne oblačno, na východe väčšinou zmenšená oblačnosť. Miestami prehánky alebo búrky, aj intenzívne, a to najmä na západnom a strednom Slovensku. Dusno. Najvyššia denná teplota 25 až 30, na juhu stredného Slovenska a na východe miestami do 32 st.

Oslavujú Jakubovia

Mužské meno Jakub je starozákonné, má hebrejský pôvod a jeho význam je „držiaci sa za pätu“, „druhorodený“. Z Jakubov vychádza veľká sila a bojovnosť. Mužov s týmto menom určite objavíme na čele tímu. Sú veľmi presvedčiví a majú pevnú vôľu. Už ako deti chcú vlastniť, riadiť a usmerňovať. Keď vyrastú, radi organizujú spoločenské stretnutia.

Stalo sa na Slovensku

1564 – Zomrel rímskonemecký cisár, kráľ český a uhorský FERDINAND I. Habsburský, ktorý sa spojením rakúskych, českých a uhorských krajín stal zakladateľom habsburskej ríše v strednej Európe. Narodil sa 10.3.1503.

1683 – Bratislavu okrem hradu obsadil na dva dni so svojimi povstaleckými vojskami Imrich Tököli.

Stalo sa vo svete

1891 – Začala premávať tzv. lanovka na pražský Petřín.

1894 – Narodil sa bosniansky Srb, atentátnik a revolucionár GAVRILO PRINCIP, ktorý v Sarajeve spáchal atentát na rakúsko-uhorského následníka trónu Františka Ferdinanda d'Este. Zomrel 28.4.1918.

1957 – V Tunisku zrušili po 250 rokoch monarchiu a vyhlásili republiku, ktorej prvým prezidentom sa stal Habíb Burgiba.

1984 – Sovietska kozmonautka Svetlana Savická sa stala prvou ženou, ktorá vystúpila do otvoreného vesmíru.

Skladba dňa

V roku 1951 sa narodil Verdine White, basový gitarista skupiny Earth, Wind & Fire. Táto rhythm & bluesová a neskôr aj funky formácia vznikla v Chicagu v roku 1969.

Earth, Wind & Fire
1
Galéria
Zdroj: Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM