Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slnečnú a teplú nedeľu pokazia aj prehánky a niekde i búrky

Chladné ráno sa postupne zmení na teplý slnečný deň. V nedeľu bude polooblačno až oblačno, niekde i prehánky. Meninovými oslávencami sú Mojmírovia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slnečnú a teplú nedeľu pokazia aj prehánky a niekde i búrky
Zdroj: TASR

Západ: Polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 13 až 10 a najvyššie denné 24 až 27 stupňov C.

Stred: Na strednom Slovensku polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 12 až 7 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Východ: Prevažne polooblačno. Najnižšie ranné teploty 12 až 8 a najvyššie denné 22 až 26 stupňov C.

Meniny má Mojmír

Mužské meno Mojmír sa na našom území vyskytuje výnimočne, má slovanský pôvod a jeho význam je „(buď) môj mier, svet“. Mojmírovia sú veľmi spoločenskí, vnímaví a potrebujú predovšetkým konať. Už ako deti radi obracajú pozornosť len na seba, sú to malí komedianti. Mojmírovia sú dobrí študenti.

Priťahujú ich prevažne slobodné povolania. Nezištne pomáhajú druhým a môžu z nich byť skvelí otcovia. Ich vitalita je dobrá, zdravie majú priveľmi podriadené psychike. Ovplyvňuje ich planéta Jupiter. Šťastné farby Mojmírov sú žltá a modrá.

Stalo sa doma

1860 – Dokončili železničnú trať Košice – Miškovec.

1917 – Topoľčany postihol požiar. Zhorelo 83 domov a 350 ľudí zostalo bez strechy nad hlavou.

Stalo sa vo svete

1966 – Narodila sa americká herečka HALLE BERRYOVÁ, ktorá za stvárnenie hlavnej úlohy vo filme Ples príšer získala Oscara v kategórii najlepší ženský herecký výkon, čím sa stala prvou herečkou afroamerického pôvodu s týmto filmovým ocenením.

Skladba dňa

Hudobnou narodeninovou oslávenkyňou je Sarah Brightman (1960), sopránová speváčka a herečka. Od jedenástich rokov študovala na hudobnej a tanečnej internátnej škole. Napriek úsiliu sa do londýnskeho kráľovského baletu nedostala.

Od roku 1990 je na sólovej dráhe, v roku 1992 naspievala spolu s Josém Carrerasom pieseň Amigos Para Siempre pre olympiádu v Barcelone. V roku 1996 nahrala s Andreom Bocellim pieseň Time To Say Goodbye.

Ilustračné foto, TASR

Sarah Brightman
1
Galéria
Zdroj: TASR/Dnes24.sk
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM