Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Slnečný štvrtok prinesie teploty do 29 °C, meniny má Leonard

S dnešným dňom je spojená prasnotika: Na svätého Rocha zemiakov trocha. Meniny má Leonard. Slnečno. Teploty 24 až 29 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Slnečný štvrtok prinesie teploty do 29 °C, meniny má Leonard
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 17 až 14 a najvyššie denné 26 až 29 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 16 až 11 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť. Najnižšie ranné teploty 16 až 12 a najvyššie denné 24 až 28 stupňov C.

Meniny má Leonard

Mužské meno Leonard má nemecký pôvod a v preklade znamená „silný (ako) lev“. Nositeľov tohto na Slovensku málo zaužívaného mena oslovujeme napríklad Leo. Meniny slávia 16. augusta.

Zvyčajne sú to muži materialisticky zameraní a pôžitkári, ktorí radi odkladajú prácu na druhý deň. Od útleho detstva sa obklopujú priateľmi, pri nich sa dokážu uvoľniť a o všetkom rozprávať.

V spoločnosti sa Leovia prejavujú ako skvelí rečníci. Vedia vychutnávať naplno život. Sú z nich prevažne umelci, ktorí milujú všetko krásne a šíria okolo seba pohodu.

Majú veľa životnej energie. Aby si udržali pevné zdravie a kondíciu, potrebujú byť pohybovo aktívni.

Ovplyvňuje ich planéta Venuša. Šťastné farby Leonardov sú modrá a žltá. Ochranné rastliny prvosienka a mäta, ochranné kamene koral a opál.

Stalo sa doma

1841 – Uskutočnil sa prvý výstup štúrovcov na Kriváň.

1851 – Začala sa prevádzka tabakovej továrne v Košiciach.

1946 – Utvoril sa nový Zbor povereníkov na čele s Gustavom Husákom.

2002 – Najvyšší súd SR vydal príkaz na prepustenie exriaditeľa Slovenskej informačnej služby (SIS) a poslanca NR SR Ivana Lexu z vyšetrovacej väzby na slobodu.

Stalo sa vo svete

1717 – Princ Eugen Savojský porazil tureckú armádu v rozhodujúcej bitke pri Belehrade, čím rozhodol vojnu proti Osmanskej ríši v prospech habsburskej monarchie.

1819 – Zhromaždenie okolo 60.000 lancashir­ských tkáčov na Svätopeterských poliach v Manchestri násilne rozhnala polícia. Udalosť dostala pomenovanie: Masaker Peterloo. Po tejto udalosti britská vláda rozhodla o uplatnení šiestich zákonov, ktoré drasticky obmedzili slobodu tlače a zhromažďovania.

1906 – Čílske prístavné mesto Valparaíso, najvýznamnejšie obchodné centrum Čile, postihlo zemetrasenie, vznikli požiare a zahynulo viac ako 10 000 ľudí. Zemetrasenie postihlo aj metropolu Santiago.

1960 – Cyprus získal samostatnosť od Veľkej Británie. Po vyhlásení novej republiky bol do prezidentského kresla zvolený vodca cyperských Grékov arcibiskup Makarios III.

1995 – Lietadlo typu Concorde francúzskej spoločnosti Air France prekonalo dovtedajší svetový rekord, keď obletelo Zem za 31 hodín 27 minút a 49 sekúnd.

Skladba dňa

1958 – Madonna (rodená Madonna Louise Veronica Ciccone), Bay City, Michigan, USA, speváčka, skladateľka, tanečnica, herečka a producentka. Učila sa hru na klavíri, študovala tanec. V roku 1979 účinkovala ako tanečnica v revue Patricka Hernandeza v Paríži. Po odchode z revue ešte v roku 1979 založila s priateľom Danom Gulroyom skupinu Breakfast Club. Hrala na bicích a spievala. V roku 1980 založila vlastnú skupinu Emmeron. V novembri 1982 vydala prvý singel Everybody, do hitparády sa však nedostal. Prvou skladbou v rebríčku bola Holiday v decembri 1983. V decembri 1984 viedla prvýkrát americkú hitparádu so skladbou Like A Virgin. Od tej doby patrí k popredným svetovým interpretom. V americkej hitparáde mala 48 skladieb, z nich dvanásť sa dostalo až na prvé miesto. V anglickom rebríčku bodovalo 66 skladieb tejto popovej kráľovnej, pričom 13 z nich sa dostalo až na prvé miesto. V júli 1983 vydala prvý album Madonna. Do dnešných dní má na svojom konte dvanásť štúdiových albumov, ten dvanásty MDNA vyšiel v marci 2012, predchádzajúci Hard Candy vydala v apríli 2008. K diskografii patria aj tri live a šesť kompilačných albumov. Najnovší z nich Celebration vyšiel v septembri 2009. Prvýkrát koncertovala v Prahe 6. a 7. septembra 2006, druhýkrát vystúpila v Prahe na koncerte v prírodnom amfiteátri Chodov 13. augusta 2009. Záznam koncertu z turné Madonny pod názvom Sticky & Sweet Tour vyšiel v marci 2010 na DVD/CD aj na Blue-Ray/CD.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM