Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude oblačná, na mnohých miestach hrozia prehánky

K dnešnému dňu sa viaže pranostika: Ak nedodrží prvý novembrový sneh, nedodrží žiaden cez celú zimu. Meniny má Teodor. Oblačno, na mnohých miestach prehánky. Teploty 9 až 14 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude oblačná, na mnohých miestach hrozia prehánky
Zdroj: pixabay.com / CC0 1.0

Západ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 10 až 7 a najvyššie denné 11 až 14 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 9 až 4 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno. Najnižšie ranné teploty 9 až 5 a najvyššie denné 9 až 13 stupňov C.

Meniny má Teodor

Mužské meno Teodor má grécky pôvod a v preklade znamená „Boží dar, Bohom darovaný“. S nositeľmi tohto krstného mena sa na Slovensku stretávame málokedy a oslovujeme ich Teo, Tedy, Tody.

Teodorovia, ktorí majú meniny 9. novembra, majú intenzívny a veľmi bohatý život. Skutočne dobre robia iba to, čo majú radi. To, čo im „nesadne“, od seba odsúvajú.

Často sa vyhýbajú školským laviciam. Ak sa im znepáči nejaký profesor, pustia sa s ním do „boja“. Sú citliví, nemajú radi samotu. Milujú večierky a pikniky. Týmto spoločenským a sebaistým mužom praje šťastie, všetko podstatné im zázračne vychádza.

Teovia sú vitálni a odolní, no potrebujú dostatok spánku. Ich slabou zdravotnou stránkou sú zuby.

Ovplyvňuje ich planéta Mars. Ich šťastné farby sú červená a fialová. Ochranné rastliny púpava, prvosienka a rozmarín, ochranné kamene diamant, ametyst a jaspis.

Stalo sa doma

1776 – Na mieste dnes už starej budovy Opery a Baletu Slovenského národného divadla (SND) na Hviezdoslavovom námestí v Bratislave otvorili prvé kamenné Mestské divadlo. Projektantom budovy bol staviteľ Matej Walch.

1875 – Uhorský minister vnútra Koloman Tisza zrušil Maticu slovenskú, ktorá bola obnovená až v roku 1919.

1904 – Narodil sa v Banskej Bystrici sochár KOLOMAN MAKOVÍNY. Zomrel 5.2.1963.

1906 – Narodila sa v obci Moštenica maliarka, publicistka a prekladateľka LEA MRÁZOVÁ. Zomrela 11.1.1995.

1939 – Narodil sa v Bratislave maliar a grafik VLADIMÍR GAŽOVIČ, ktorý čerpá z umeleckého odkazu symbolizmu, secesie, expresionizmu, surrealizmu i najnovších výtvarných prúdov.

1944 – Narodil sa v obci Šapinec (dnes je súčasťou obce Okrúhle) známy karikaturista rusínskej národnosti FEDOR VICO, ktorý v legendárnom časopise Roháč vytvoril populárnu postavu Jánošíka. Účinkoval aj v dokumentárnych filmoch Marka Škopa Iné svety (Made in Šariš) a Osadné. V Prešove organizuje aj medzinárodnú súťaž kresleného humoru Zlatý súdok.

1988 – Vyhlásili Chránenú krajinnú oblasť Záhorie.

Stalo sa vo svete

1918 – Nemecký cisár Viliam II. abdikoval a krajina bola vyhlásená za republiku.

1925 – V Nemecku vznikla ozbrojená zložka nacistov Schutzstaffel (SS).

1938 – V Nemecku vypukla tzv. Krištáľová noc, rozsiahly protižidovský pogrom, ktorý si vyžiadal 91 obetí na životoch, stovky ťažko zranených a zničených bolo 7500 židovských obchodov, bytov a 267 synagóg. Akciu rozpútal minister propagandy Joseph Goebbels a zámienkou sa stal atentát židovského mladíka Herschela Grünspana na nemeckého veľvyslaneckého radcu Ernsta von Ratha v Paríži.

1943 – Bola ustanovená Správa Spojených národov pre pomoc a obnovu (United Nation Relief and Rehabilitation Administration – UNRRA) pre štáty postihnuté druhou svetovou vojnou a fašistickou okupáciou. UNRRA fungovala do roku 1947, kedy bola zrušená uznesením Valného zhromaždenia Organizácie Spojených národov (VZ OSN).

1953 – Kambodža získala nezávislosť od Francúzska.

1965 – Došlo k neočakávanému dlhodobému výpadku elektrického prúdu, ktorý vyvolal chaos v ôsmich štátoch USA a v Kanade v provincii Ontário. Škody spôsobené výpadkom prúdu sa odhadovali na 100 miliónov dolárov.

1989 – Vedenie NDR oznámilo zmeny v oblasti cestovania na Západ, keď otvorilo pre občanov hranice s vtedajšou Nemeckou spolkovou republikou Nemecko (NSR), uzavreté od augusta 1961. Považuje sa to za začiatok pádu Berlínskeho múra. Udalosť sa od roku 2001 pripomína Svetovým dňom slobody.

1993 – Chorvátski vojaci zničili 400 rokov starý most v meste Mostar. Stavba patrila medzi symboly Bosny a Hercegoviny (BaH). Chorváti tým chceli zlomiť moslimský odpor v Mostare.

2005 – Tri bombové útoky proti trom hotelom v jordánskej metropole Ammán si vyžiadali 53 mŕtvych a viac ako 120 zranených.

Skladba dňa

1941, Tom Fogerty (rodený Thomas Richard Fogerty), Berkeley, California, USA, sprievodný gitarista skupiny Creedence Clearwater Revival. Spolu s mladším bratom Johnom a spolužiakmi zo strednej školy založili skupinu Tommy Fogerty & The Blue Velvets, v júli 1967 si zmenili názov na Creedence Clearwater Revival. Nevšedný názov bol poskladaný z troch častí, Creedence bolo meno ich dobrého priateľa, Clearwater pochádzalo z reklamy na pivo a Revival vyjadrilo hudobný zámer skupiny. V júni 1968 vydali debutový album Creedence Clearwater Revival. V marci 1969 mali v hitparáde prvý veľký hit, skladbu Proud Mary o starom parníku na Mississippi, ktorá sa dostala na 2.miesto. V domácej singlovej hitparáde mali 17 pesničiek, na prvé miesto sa však nedostala ani jedna z nich, dosiahli iba päťkrát druhú pozíciu. Prví boli iba raz, v anglickej hitparáde so skladbou Bad Moon Rising v júli 1969. Vydali sedem štúdiových albumov, dva z nich Green River z augusta 1969 a Cosmo's Factory z júla 1970 viedli americký rebríček albumov. Rozišli sa v októbri 1972. Tom Fogerty zomrel 6. septembra 1990 vo veku 48 rokov v americkom Scottsdale, štát Arizona.

Foto: ilustračné

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM