Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude oblačná s teplotami do 6 stupňov, meniny má Marína

Keď je december studený, je vždy s úrodným rokom spojený. Meniny má Marína. Premenlivá oblačnosť, prehánky. Teploty 1 až 6 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude oblačná s teplotami do 6 stupňov, meniny má Marína
Zdroj: TASR

Západ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 3 až 0 a najvyššie denné 3 až 6 stupňov C.

Stred: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 2 až –3 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 2 až –2 a najvyššie denné 1 až 5 stupňov C.

Meniny má Marína

Ženské meno Marína má latinský pôvod a znamená „morská“. S nositeľkami tohto krstného mena sa v súčasnosti na slovenskom území nestretáme často. Oslovujeme ich prevažne Marínka, Marka.

Maríny, ktoré oslavujú meniny 8. decembra, nemajú ľahkú povahu. Keď ich skúmame zblízka, všimneme si, že ide o veľmi odhodlané bytosti, vytrvalé v práci, trochu podozrievavé, no rozhodné. Zvyčajne bývajú Maríny výborné študentky, obľubujúce klasické štúdium. Ak majú iný názor ako ich vyučujúci, veľmi otvorene to dajú najavo. Sú dosť tvrdohlavé a neúspechy ich trápia.

Zároveň sú zraniteľné, citlivé, trpezlivé, aj strohé, najmä, ak sa nahnevajú. Tieto ženy sú dokonale spokojné v spoločnosti, ale nepotrebujú pre svoj život veľa priateľov. Napĺňa alebo priťahuje ich miesto opatrovateľky.

Maríny sú pomerne vitálne a majú pevné zdravie. Môžu sa však u nich vyskytnúť problémy s obličkami, aj preto by mali dbať na dostatočný prísun tekutín.

Ovplyvňuje ich planéta Merkúr. Ich šťastné farby sú biela a modrá. Ochranné rastliny valeriána a čakanka, ochranné kamene citrín a nefrit.

Stalo sa doma

1884 – Založili prvú slovenskú rímskokatolícku farnosť v Spojených štátoch amerických (USA). Farnosť vznikla v meste Streator v americkom štáte Illinois.

1989 – Nežná revolúcia: Predsedníctvo Slovenskej národnej rady (SNR) odvolalo predsedu vlády SR Pavla Hrivnáka a zostavením novej vlády poverilo Milana Čiča.

1919 – Narodil sa v Kalinove maliar LADISLAV GANDL, predstaviteľ monumentálno-dekoratívnej tvorby. Jeho dielom je napríklad nástenná maľba v bratislavskej Univerzitnej knižnici, či Strojníckej fakulty Slovenskej technickej univerzity (STU) v Bratislave. Zomrel 29.12.1991.

1926 – Narodil sa v Banskej Štiavnici významný šachový skladateľ ĽUDOVÍT LAČNÝ. V roku 1956 ho vymenovali za medzinárodného rozhodcu v kompozičnom šachu a v roku 2005 získal titul medzinárodného majstra v kompozičnom šachu. Ako prvý na svete zložil cyklickú zámenu troch matov, ktorá neskôr dostala názov Lačného téma.

1929 – Narodil sa v Topoľčiankach divadelný a filmový režisér PAVOL HASPRA. Zomrel 27.4.2004.

Stalo sa vo svete

1966 – Medzi ostrovmi Krétou a Pireom sa v búrke potopil grécky trajekt. Zahynulo viac ako 200 ľudí.

1974 – Gréci v referende rozhodli, že Grécko bude parlamentnou republikou. Gréci tak odmietli 142 rokov starú monarchiu.

1987 – Vo Washingtone (USA) bola podpísaná zmluva medzi predsedom Prezídia Najvyššieho sovietu Zväzu sovietskych socialistických republík (ZSSR) Michailom Gorbačovom a 40. prezidentom USA Ronaldom Reaganom o obmedzení jadrových zbraní stredného doletu. V priebehu troch nasledujúcich rokov bolo zničených 1752 sovietskych a 859 amerických jadrových zbraní.

1991 – Najvyšší predstavitelia Ruska, Ukrajiny (už nie je členom) a Bieloruska podpísali základnú dohodu o vytvorení Spoločenstva nezávislých štátov (SNŠ). K tomuto kroku sa 21. decembra 1991 pripojilo 11 ďalších zväzových republík. Týmto aktom zanikol k 31. decembru 1991 Zväz sovietskych socialistických republík (ZSSR).

1994 – Predstavitelia členských štátov Všeobecnej dohody o clách a obchode (General Agreement on Tariffs and Trade – GATT) rozhodli, že od 1.1.1995 ju nahradí Svetová obchodná organizácia (World Trade Organization – WTO). Všetky zakladateľské štáty GATT boli automaticky prijaté ako členovia WTO.

2004 – Oranžová revolúcia: Ukrajinská opozícia ukončila protesty na Námestí nezávislosti v Kyjeve a v ďalších mestách a zrušila blokády vládnych budov.

Skladba dňa

1966 – Sinéad O'Connor (rodená Sinéad Marie Bernadette O'Connor), Dublin, Írska republia, írska speváčka a skladateľka. V roku 1987 vydala debutový album The Lion & The Cobra. V marci 1990 vydala druhý a dodnes najúspešnejší album I Do Not Want What i Heaven't Got. V hitparáde sa dostal na prvé miesto a jeho predaj prevýšil sumu sedem miliónov kópií. V singlovom rebríčku mala osem skladieb, najúspešnejšou bola Nothing Compares 2 U, ktorá sa vo februári dostala na prvé miesto. Bola jedinou, ktorá sa dostala do čela rebríčka. Ne svojom konte má desať štúdiových albumov, ten najnovší I'm Not Bossy, I'm The Boss vyšiel v augusta 2014. K diskografii patrí aj päť kompilačných a jeden live album. Na hrade Devín vystúpila Sinéad 14. augusta 2010 na koncerte Tribute to Freedom – Pocta slobode.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM