Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná, teploty vystúpia do 22 stupňov Celzia

Pranostika na dnes hovorí: "Mnoho dažďa v októbri, mnoho vetrov v decembri." Meniny oslavuje Kristián. Slnečno, ojedinele hmla. Teploty 17 až 22 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude slnečná, teploty vystúpia do 22 stupňov Celzia
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 19 až 22 stupňov C.

Stred: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 17 až 21 stupňov C.

Meniny má Kristián

Mužské meno Kristián má grécky pôvod a jeho význam je „kresťan, Kristovi zasvätený“. Ak sa stretneme s nositeľmi tohto v súčasnosti pomerne populárneho krstného mena, oslovujeme ich Kris, Kristiánko.

Meniny majú 19. októbra. Muži s týmto menom sú vyrovnaní a spokojní sami so sebou. Sú aj otvorení a veľmi vnímaví. Väčšinou uprednostňujú klasické štúdium a cudzie jazyky.

Majú pozoruhodný zmysel pre profesionálnu zodpovednosť, schopnosť prispôsobiť sa a veľkú predstavivosť.

Stalo sa doma

1918 – Ferdinand Juriga ako jediný slovenský poslanec v uhorskom sneme predniesol prejav, v ktorom deklaroval právo Slovákov na sebaurčenie ako slobodného a rovnoprávneho národa.

1930 – Pri príležitosti návštevy prvého prezidenta ČSR Tomáša G. Masaryka na Slovensku, v Komárne slávnostne spustili na hladinu rieky Dunaj prvú československú vojenskú loď – Prezident Masaryk.

1944 – Začala sa nemecká generálna ofenzíva, ktorá mala potlačiť Slovenské národné povstanie (SNP).

1945 – Prezident Československej republiky (ČSR) Edvard Beneš vydal dekrét o menovej reforme, ktorá sa uskutočnila 1.11.1945.

1974 – Činohra Slovenského národného divadla (SND) v Bratislave uviedla premiéru spevohry Na skle maľované od poľských autorov Ernesta Brylla a Katarzyny Gärtnerovej v réžii Karola L. Zachara. Hra sa stala jedným z najnavštevo­vanejších a najúspešnejších predstavení.

2017 – Slovenská technická univerzita (STU) v Bratislave, ktorá si pripomínala 80. výročie založenia, udelila po prvý raz Medailu Jura Hronca, a to prezidentovi SR Andrejovi Kiskovi, ktorý je absolventom STU.

Stalo sa vo svete

1466 – V meste Toruň podpísali mier Poľsko a Rád nemeckých rytierov, ktorým sa skončilo panstvo rádu v prusko-baltickej oblasti. Poľsku bolo odstúpené Chelmsko, Pomoransko a západné Prusko s mestami Gdansk, Elbląg a Toruň.

1739 – Veľká Británia vyhlásila vojnu Španielsku z dôvodu zlého zaobchádzania s britskými štátnymi občanmi a neujasnenosti hraníc na Floride.

1954 – Medzi Spojeným kráľovstvom a Egyptom bola v Káhire podpísaná dohoda o odchode 80.000 britských vojakov z Egypta, ktorí boli umiestnení v oblasti Suezského prieplavu.

1960 – USA uvalili exportné embargo na Kubu ako odvetné opatrenie proti znárodneniu amerického majetku kubánskym režimom.

1987 – Na Newyorskej burze cenných papierov (New York Stock Exchange, NYSE) klesol Index Dow Jones pre 30 priemyselných akcií o 508 bodov (o 22,6 %) na 1738,74 bodu. Bol to najťažší pokles kurzu, ktorý tento burzový barometer zažil v priebehu jediného dňa. Deň sa do dejín burzy zapísal ako „čierny pondelok“.

2003 – Pápež Ján Pavol II. vyhlásil Matku Terezu z Kalkaty za blahoslavenú. Za svätú ju vyhlásil 4.9.2016 pápež František.

2005 – V irackom Bagdade sa začal súdny proces so zvrhnutým irackým prezidentom Saddámom Husajnom, obžalovaným z masakry šiitských civilistov z roku 1982. V novembri 2006 bol odsúdený irackým súdnym tribunálom na trest smrti a 30. decembra 2006 bol popravený v Bagdade.

2007 – V Lisabone sa skončil dvojdňový neformálny summit Európskej únie (EÚ). Jeho účastníci dosiahli dohodu o Reformnej zmluve EÚ, známej ako Lisabonská zmluva.

2018 – Nosná raketa Ariane-5 so sondami, ktoré majú slúžiť na prieskum planéty Merkúr, odštartovala z európskeho kozmodrómu Kourou vo Francúzskej Guyane.

Skladba dňa

1948 – Narodil sa Patrick Simmons, Aberdeen, Washington, USA, spevák a gitarista skupiny Doobie Brothers. Táto americká rocková formácia vznikla v kalifornskom San José v roku 1970. V apríli 1971 vydali debutovú LP platňu The Doobie Brothers. V decembri 1978 vydali svoj najúspešnejší album Minute By Minute, ktorý sa v rebríčku albumov dostal až na prvú pozíciu.

V singlovom TOP 40 rebríčku mali celkom 16 skladieb, dve z nich sa dostali až na čelo hitparády, Black Water v marci 1975 a What A Fool Believes v apríli 1979. Ich dráhu dokumentuje viac ako dvadsiatka vydaných albumov a kompilácií, najnovším je štúdiový album Southbound, ktorý vyšiel v novembri 2014. V roku 2004 ich uviedli do speváckej siene slávy.

Sledujte nás aj na Facebooku a Instagrame a nenechajte si ujsť ďalší zaujímavý obsah z domova i zo sveta.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM