Zo Slovenska

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude upršaná, platia aj výstrahy pred silným vetrom

Meteorológovia varujú ľudí pred silnejším vetrom. Jeho rýchlosť sa zintenzívni najmä na juhozápade územia a na severe a časti stredného Slovenska.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota bude upršaná, platia aj výstrahy pred silným vetrom
Zdroj: TASR

Výstraha prvého stupňa platí od polnoci z piatka na sobotu (9.7.) pre Banskobystrický a Žilinský kraj. V sobotu od ôsmej hodiny rána tiež pre Bratislavský, Nitriansky a Trnavský kraj. Uvádza to Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) na webovej stránke.

Západ: Premenlivá oblačnosť. Ojedinele prehánky. Najvyššia denná teplota 25 až 27 °C. Severozápadný vietor 20 až 30 km/h, miestami v nárazoch okolo 70 km/h. Večer bude vietor slabnúť.

Stred: Premenlivá oblačnosť. Miestami, najmä na severe kraja prehánky, ojedinele búrky. Najvyššia denná teplota 22 až 27 °C. Popoludní na horách búrlivý vietor. Večer bude vietor slabnúť.

Východ: Premenlivá oblačnosť. Miestami dážď, prehánky, ojedinele búrky aj s krúpami. Najvyššia denná teplota 21 až 26 °C.

Meniny oslavuje Lujza

Ženské meno Lujza nie je veľmi rozšírené, má pôvod vo francúzštine, ale na územie dnešného Slovenska preniklo prostredníctvom nemčiny. Ide o ženskú podobu mena Ľudovít a označuje „slávneho bojovníka či bojovníčku“.

Ich charakteristickou črtou je zmysel pre realitu. Lujzy nikdy nestavajú vzdušné zámky. Vždy musia mať pod sebou pevnú pôdu. Pred okolím sa často uzatvárajú do seba. Vtedy sa cítia sebaisto, nič ich nemôže ohroziť. Majú nezvyčajne silnú vôľu.

Stalo sa doma

1994 – zomrel v Bratislave matematik, autor učebníc a vysokoškolský pedagóg MILAN KOLIBIAR, jeden zo zakladateľov a dlhoročných organizátorov súťaže Matematická olympiáda. Narodil sa 14.2.1922.

1968 – Na druhej chirurgickej klinike v Bratislave 30-členný lekársky tím pod vedením MUDr. Karola Šišku a MUDr. Ladislava Kuželu uskutočnil prvú transplantáciu srdca nielen na Slovensku, ale aj v strednej Európe a v poradí 24. na svete. Transplantované srdce síce začalo pracovať, ale po piatich hodinách pacientka zomrela. Ďalšia, úspešná transplantácia srdca sa na Slovensku uskutočnila až o 30 rokov.

Stalo sa vo svete

1357 – Bol slávnostne položený základný kameň Karlovho mosta v Prahe.

2002 – Vznikla Africká únia, ktorá bola založená v Etiópii v Addis Ababe a jej prvým predsedom sa stal juhoafrický prezident Thabo Mbeki. Africká únia vznikla spojením Afrického ekonomického spoločenstva a Organizácie africkej jednoty.

Skladba dňa

V hudobnom kalendári spomíname na Bona Scotta (1946), ktorý by mal narodeniny. Spevák austrálskej hard-rockovej skupiny AC/DC sa v roku 1952 s rodinou prisťahovali do Austrálie. Formáciu AC/DC založili bratia Youngovci v austrálskom Sydney v novembri 1973.

V anglickej singlovej hitparáde mali dvanásť skladieb, hitmi boli Rock and Roll Ain't Noise Pollution, Let's Get It Up a For Those About To Rock. V apríli 2010 vyšiel soundtrack z filmu Iron Man 2, v ktorom boli použité piesne skupiny AC/DC. Bon Scott zomrel 19. februára 1980 v Londýne vo veku 33 rokov (otrava alkoholom).

Ilustračné foto, TASR

AC/DC
1
Galéria
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM