Lucia Lauková Správy Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota opäť s búrkami a dažďom, meniny má Adolf

Dnešná pranostika znie: V júni sa jačmeň vyťahuje z gatí. Meniny má Adolf. Polooblačno až oblačno, miestami prehánky alebo búrky. Teploty 16 až 21 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota opäť s búrkami a dažďom, meniny má Adolf
Zdroj: TASR

Západ: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 14 až 11 a najvyššie denné 18 až 21 stupňov C.

Stred: polooblačno až oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 13 až 8 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Východ: prevažne oblačno, prehánky. Najnižšie ranné teploty 13 až 9 a najvyššie denné 16 až 20 stupňov C.

Meniny má Adolf

Mužské meno Adolf má germánsky pôvod a jeho význam je „ušľachtilý vlk“. Nositeľov tohto mena oslovujeme Adolfík, Ady, Dolfík. Adolfovia, ktorí oslavujú meniny 17. júna, majú veľmi radi spoločenský život a radi sa pohybujú v žiarivom svetle lámp. Svojou eleganciou a dôveryhodným vzhľadom si vedia ľahko získať sympatie okolia. Zvyčajne zanechajú dojem, na ktorý sa dlho nezabúda.

Veľkou prednosťou Adolfov je ich inteligencia. Rýchlo vedia zhodnotiť situáciu a navrhnúť niekoľko riešení, ktoré vedú k cieľu. Pamäť ich nikdy nesklame, dopredu ich ženie vrodená zvedavosť. To, čím prevyšujú ostatných, je ich vôľa. Typickým pre nich je úsilie angažovať sa. Ak zacítia v okolí krivdu alebo neprávosť, usilujú sa ju vždy napraviť.

Adolfovia sú veľmi bohaté osobnosti s pozoruhodnou silou. Obyčajne sú úžasne životaschopní. Aj napriek tomu, že vedú nepravidelný život a pracujú nárazovito, zachovávajú si vzácnu rovnováhu. Potrebujú čerstvý vzduch a slnko.

Ovplyvňuje ich planéta Slnko. Ich šťastné farby sú zlatá, hnedá, oranžová. Ochranné rastliny ľubovník, bobkový list a borák, ochranné kamene jantár, topás a olivín.

Stalo sa doma

1764 – Panovníčka Mária Terézia zvolala do Bratislavy uhorský snem. Keďže rokovanie so stavmi neviedlo k úspechu, zasadanie snemu rozpustila a až do svojej smrti už nezvolala žiadny snem. Reformné zmeny zavádzala bez súhlasu snemu.

1959 – Vzniklo Bábkové divadlo v Košiciach.

1965 – Pri obci Číčov sa pretrhla hrádza Dunaja. Dunaj zaplavil v priebehu niekoľkých dní územie s rozlohou 720 kilometrov štvorcových. Pod vodou sa ocitlo 46 obcí a mestá Komárno, Dunajská Streda a Kolárovo. Evakuovaných muselo byť 60.000 obyvateľov. Celkové škody prekročili tri miliardy korún.

2006 – Konali sa predčasné parlamentné voľby. Vyhral Smer-SD a na druhom mieste skončila SDKÚ-DS. Do NR SR sa dostali ešte SNS, SMK, KDH a ĽS-HZDS. Účasť vo voľbách bola historicky najnižšou – 54,67 percenta voličov.

2008 – Európsky parlament (EP) odhlasoval vstup Slovenska do eurozóny k 1. januáru 2009. Európsky zákonodarný zbor, ktorý mal v tejto otázke len poradný hlas, postupoval v súlade s rozhodnutím výboru pre ekonomi

2010 – Bratislava má svoj Filmový chodník slávy. Slávnostne ho otvorili na pešej zóne pred Mestským divadlom P.O. Hviezdoslava prvou odhalenou dlaždicou. Je na nej podpis herca Ladislava Chudíka.

Stalo sa vo svete

1837 – Americký vynálezca Charles Goodyear získal svoj prvý patent týkajúci sa zlepšenia vlastností prírodnej gumy.

1939 – Vo francúzskom Versailles vykonali poslednú verejnú popravu gilotínou, keď pred veľkým zástupom ľudí popravili vraha Eugena Weidmanna.

1940 – Sovietske vojenské jednotky obsadili Litvu a Estónsko.

1944 – Bola slávnostne vyhlásená Islandská republika na mieste bývalého parlamentu pod holým nebom Alting v Thingvellire. Island zároveň zrušil personálnu úniu s Dánskom.

1950 – Americký chirurg Richard Lawler uskutočnil prvú úspešnú transplantáciu obličky.

1972 – V USA pristihli päť osôb, ktoré vnikli do sídla volebnej centrály Demokratickej strany vo Washingtone, kde chceli namontovať odpočúvacie prístroje. Následkom bola tzv. aféra Watergate, pre ktorú musel odstúpiť prezident USA Richard Nixon.

1999 – Bývalá profesorka psychológie na Montrealskej univerzite Vaira Vike-Freibergová sa stala novou lotyšskou prezidentkou.

1999 – Medzinárodná organizácia pre prácu prijala dohovor, ktorý zakazuje najhoršie formy detskej práce, ku ktorým patrili najmä tzv. otroctvo a nútené nábory formou použitia vojenskej sily.

Skladba dňa

Zora Kolínska zomrela 17. júna 2002 v Bratislave. Bola slovenská speváčka, herečka, zabávačka, moderátorka a podnikateľka. Spievala známe hity ako Taká som, Svadba strieborná, Keď bola v móde polka, Zabúdaj, zabúdaj či Tiahnu vozy, Viem prídeš sám a Cesta do neba s Ivanom Krajíčkom.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: Dnes24/TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM