Lucia Lauková Rôzne

RANNÁ ŠTVORKA: Sobota poteší slnečným počasím a teplotami do 25 °C, meniny má Viola

Dnešná pranostika znie: Májové blato, pre hospodára zlato. Meniny má Viola. Slnečno. Teploty 20 až 25 stupňov Celzia.

Ilustračný obrázok k článku RANNÁ ŠTVORKA: Sobota poteší slnečným počasím a teplotami do 25 °C, meniny má Viola
Zdroj: TASR

Západ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 11 až 8 a najvyššie denné 22 až 25 stupňov C.

Stred: prevažne polooblačno, najnižšie ranné teploty 10 až 5 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Východ: malá oblačnosť, najnižšie ranné teploty 10 až 6 a najvyššie denné 20 až 24 stupňov C.

Meniny má Viola

Ženské meno Viola má latinský pôvod a v preklade znamená „fialka“. Nositeľky tohto zriedkavého mena oslovujeme Violka a meniny oslavujú 18. mája.

Violky sú duchaplné, nie sú konfliktné a ľahko sa prispôsobujú všetkým situáciám. Majú v sebe čosi mladistvé a istý nepokoj. Potrebujú okolo seba veľa ľudí. Aj tá najmenšia kritika či poznámka ich privádza do rozpakov. Vôľa týchto žien nie je pevná, mení sa podľa okolností a závisí od ľudí, s ktorými sú v kontakte. Violy majú skvelé šance na úspech. Mali by sa držať svojich rozhodnutí a opierať sa o spoľahlivých priateľov. Ich citlivým miestom sú pľúca. Stravou by si mali dopĺňať hlavne vitamíny A a E.

Violy ovplyvňuje planéta Venuša. Ich šťastné farby sú zelená, biela, modrá. Ochranné rastliny myší chvost, fialka, prvosienka, ochranné kamene achát a opál.

Stalo sa doma

1923 – Začalo sa pravidelné vysielanie Československého rozhlasu z Prahy (Kbely), pričom vtedajšie Československo sa stalo po Spojenom kráľovstve druhou európskou krajinou s pravidelným vysielaním.

1971 – Začalo vysielanie televíznej súťažno-zábavnej relácie Vtipnejší vyhráva, ktorá sa vysielala do roku 1987.

2006 – V lotyšskej metropole Riga sa na kongrese Medzinárodnej federácie ľadového hokeja (International Ice Hockey Federation – IIHF) konala prezentácia kandidatúry Slovenska na majstrovstvá sveta (MS) v ľadovom hokeji 2011, na ktorej sa zúčastnil aj vtedajší prezident Slovenskej republiky (SR) Ivan Gašparovič. Prvýkrát na takomto fóre vystúpila hlava štátu. Špeciálne to ocenil prezident IIHF René Fasel.

Stalo sa vo svete

1291 – Vojsko egyptského sultána Chalíla dobylo posledný významný operačný bod križiakov v Palestíne – Akkon a následne sa moslimovia zmocnili aj zostávajúcich pobrežných miest, ktoré ešte stále zostávali v rukách križiakov (Sidón, Týros, Bejrút), v moci križiakov potom zostal iba Cyprus.

1804 – Prvý konzul generál Napoleon I. Bonaparte sa vyhlásil za francúzskeho cisára.

1891 – Verejnosti slávnostne sprístupnili novú budovu Národného múzea v Prahe (Česko), ktoré bolo založené už skôr 15.4.1818, ale ako „Vlastenecké muzeum“.

1891 – Svoju činnosť začala Česká akadémia cisára Františka Jozefa I. pre vedy, slovesnosť a umenie (Česká akademie císaře Františka Josefa I. pro vědy, slovesnost a umění), ktorá sa od roku 1918 volá Česká akadémia vied a umení (Česká akademie věd a umění – ČAVU).

1935 – V ruskej Moskve havarovalo unikátne a v tom čase najväčšie lietadlo na svete lietadlo-gigant Maxim Gorkij (ANT-21) konštruktéra Andreja Nikolajeviča Tupoleva.

1951 – Valné zhromaždenie Organizácie Spojených národov (VZ OSN) schválilo embargo na strategické suroviny pre Čínu.

1953 – Americká pilotka Jacqueline Cochranová prekonala na stíhačke ako prvá žena rýchlosť zvuku.

1969 – USA vypustili kozmickú loď Apollo 10, ktorá sa po prvý raz priblížila na vzdialenosť 15 kilometrov od povrchu Mesiaca.

Skladba dňa

1962, Sandra (vlastným menom Sandra Ann Bauer, pochádza z francúzsko-nemeckej rodiny), Saarbrücken, Nemecko, speváčka a skladateľka. V detstve sa učila klasický balet a neskôr hre na gitaru. V roku 1975 sa v Saarbrückene zúčastnila speváckej súťaže Young Star Festival. Od roku 1979 bola členkou disco formácie Arabesque, ktorú produkoval Frank Farian (neskôr aj Boney M. a Milli Vanilly). V nej sa spoznala s budúcim manželom Michaelom Cretu, ktorý hral na klávesoch. Od roku 1984 je na sólovej dráhe. V tom roku vydala aj prvý singel Japan Is Weit, cover verziu hitu Big In Japan skupiny Alphaville. V roku 1985 vydala prvý album The Long Play. Boli na ňom hity Maria Magdalena a In The Heat Of The Night. Z roku 1987 je hit Everlasting Love a z roku 1989 Hiroshima. V nemeckej hitparáde mala 19 skladieb. Vydala desať štúdiových albumov, ten desiaty Stay In Touch vyšiel v októbri 2012, pred ním to bol album Back To Life z marca 2009. Sandra je členkou elektronického projektu Enigma, ktorý vytvoril jej manžel Michael Cretu v roku 1990. Ako Enigma vydali sedem albumov. S Michaelom sa rozviedli v novembri 2007, z manželstva má dvojčatá Nikitu a Sebastiana. Sandra bola 8. januára 2011 hosťom 11. Plesu v opere.

Foto: ilustračné

Zdroj: YouTube.com
Zdroj: TASR
Najčítanejšie na Dnes24.sk
Magazín
Najčítanejšie zo Slovenska
SLEDUJTE NÁŠ INSTAGRAM